Nederlandske myndigheter slår fast: Loot box-er er forbudt i en rekke spill

Faller under lotteriloven - nå snakker de med andre europeiske land.

19. april 2018 13:03

(PressFire.no): Det nederlanske lotteritilsynet (De Kansspelautoriteit) har nettopp gjennomført en studie for å se på loot box-er og såkalt skin gambling i henhold til landets lover.

Konklusjonen er at en rekke spill som ble undersøkt bryter loven fordi de inneholder ulovlige elementer som er faller under landets lotterilovverk.

Ti spill ble undersøkt, og disse ble plukket fra topplistene på Twitch – de er følgelig blant de mest populære i verden – men de er ikke spesifikt navngitte i undersøkelsen.

Alle spillene hadde en eller annen mulighet til å legge inn ekte penger i spillet for å kunne kjøpe loot box-er, og ingen av spillene hadde noen form for preventive grep for å stanse problematisk spilling.

Bryter loven

Fire av de ti spillene bryter nederlansk lov, melder tilsynet.

Dette fordi du i disse spillene kan overføre innholdet fra loot box-ene over til tredjeparts tjenester (for eksempel nettsider) hvor de så kan cashes inn i ekte penger.

Dette er for eksempel hos såkalte skin gambling-nettsider, lotterisider, eller tilsvarende markedsplasser hvor kosmetiske gjenstander kan selges for ekte penger. Dermed får innholdet fra loot box-ene en direkte pengeverdi.

- De spillene som inneholder kombinasjonen av in-game-innhold som kan fås gjennom loot box-er og overføringen av disse, faller under Artikkel 1 av Pengespilloven, heter det i rapporten.

- Ettersom en lisens for å drive med dette ikke kan gis under gjeldende lovgivning, er disse loot box-ene forbudt i Nederland.

Samtidig sier Lotteritilsynet at det ikke er et godt argument at du ikke kan «tape» når det kommer til loot box-er.

- Noen parter bruker det faktum at du alltid vinner noe for å støtte opp under argumentet at det ikke er et sjansespill. Dette argumentet er ikke gyldig, skrives det i rapporten.

Det henvises til en rettskraftig sak fra 2002, da en SMS-tjeneste ble anklaget for samme type sjansespill. Der betalte du en liten sum og kunne få et tilfeldig resultat tilbake – hovedpremiene kunne være en MP3-spiller eller en scooter – men som regel fikk de bare et horoskop eller en ringetone.

Tjenesten argumenterte for at de ikke var et lotteri, siden de som betalte uansett fikk en premie, men domsstolene slo fast at dette ikke holdt stand, siden det var varierende grad av verdi i premiene.

I rapporten til Lotteritilsynet hamres dette ytterligere inn:

- Det er over enhver tvil at den egentlige vinneren er den personen som vinner den største og mest verdifulle premien med en høy markedsverdi.

De seks andre spillene som ble undersøkt ble funnet å ikke bryte lotteriloven, ettersom du ikke kan overføre innholdet fra loot box-ene over til tjenester som lar deg selge det for ekte penger.

Ikke bra for antatt svakere målgrupper

Men selv om disse ikke har en pengeverid, er konklusjonen når det kommer til avhengighetsskapende effekter at loot box-er, sett under ett, kan ha en negativ effekt.

- Å integrere loot box-er i spill som krever ferdigheter, uten å ta nødvendige forhåndsregler, kan være i strid med nederlansk spill-politikk, som ønsker å begrense de negative effektene til sjansespill så mye som mulig.

Rapporten sier at de ikke fant noen beviser for at problemspillere eller avhengige åpner loot box-er i stor skala, men at det likevel er en stor risiko for at sosialt svakere grupper, som unge barn, kan bli oppfordret til å starte med sjansespill som følge av loot box-er.

De anser risikopotensialet som et sted mellom «moderat og høyt» for utsatte grupper, og anbefaler mer undersøkelse av effektene her.

Hva som skjer fremover nå som det er fastslått at spill med loot box-er som har en markedsverdi rett og slett er ulovlige i landet er usikkert.

Det blir derimot påpekt at det nederlanske lotteritilsynet har hatt samtaler med en rekke andre europeiske land om temaet, ettersom de samme loot box-ene og spillmekanikkene blir brukt også der.

Les også: «Skin gambling» og loot box-er omsetter for svimlende 232 milliarder kroner i år.

(Takk til Kent for tipset!)

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3