KOMMENTAR (PressFire.no): Om en ser på hvor mye arbeid som legges inn i spill, både som kultur, næring og underholdning, fra Kulturdepartementet, er det lett å tenke seg at de med makta rett og slett ikke bryr seg.

Men, som våre undersøkelser har funnet ut, kunne det ikke vært lengre unna sannheten.

Bakgrunn: Norge eier titalls milliarder i utenlandske spill.

Samtidig som spillselskapene her hjemme, nesten 100 i tallet, slåss om smulene som faller ut av Filmfondet (rundt 20 millioner kroner), pumper norsk økonomi inn milliarder på milliarder inn i spillindustrien utenfor landegrensene.

I 2017 alene ble det brukt over 5 milliarder kroner i nye aksjer i spillselskaper. Det er over 260 ganger mer enn norske spill fikk i støtte i samme periode. Verdiene Norge eier i spillselskapene er nå samlet på smått absurde 59,4 milliarder kroner.

Vi snakker ikke om små oppstartsbedrifter heller, vi snakker om betydeliger eierposter i Nintendo, EA, Ubisoft, Activision, Blizzard, Tencent, Konami og Capcom.

God business er det også. Bare i løpet av 2017 har verdiene doblet seg fra 28,7 milliarder. Fondsforvalterne i Norges Bank har truffet blink, med andre ord.

Så kan man kanskje si «Jaja, de investerer jo i store selskaper vi ikke har her hjemme», men det smaker likevel surt på vegne av bransjen i Norge, som i det store og brede ikke greier å vri seg fri fra filmindustrien og apatiske politikere som ikke skjønner tegninga.

Og er det ikke bedre for alle om vi også får noen store selskaper i Norge?

Uansett, i en tid hvor det helt seriøst blir foreslått å legge på en prosent skatt på spillsalg i Norge for å kunne hjelpe industrien her til lands – noen i Kulturdepartementet har i hvert fall tenkt tanken på å gjøre noe – blir det for meg en smule surrealistisk å se de astronomiske summene som sendes ut av landet til samme formål.

Er det virkelig ikke mer penger å få tak i til å heve spillbransjen i moderlandet? Skal vi virkelig sende mer penger til Finland enn vi bruker her, når det kunne skapt jobber, industri og skattekroner her hjemme? Det er et eller annet som skurrer her.

Nå er det forsåvidt ikke meningen å hytte med neven mot Norges Bank. De gjør jo bare jobben sin, og oljefondet skal ikke brukes på nasjonalt nivå – det ble bestemt for lenge siden.

Jeg mener heller ikke at vi heller burde brukt disse pengene her hjemme i stedet for å investere i utlandet (pengene er jo ikke en del av statsbudsjettet, som politikerne forvalter). Og fondet er jo beviselig investert utrolig smart – vi tjener fett på å fortsette sånn.

Men det går jo an å stille spørsmålet om hva i all verden det er som skal til for å få politikerne til å se det samme som fondsforvalterne hos Norges Bank gjør?

De har jo åpenbart sett hvilket potensial som ligger i spill, og med tallene fra utlandet i bakhånd burde det jo være mulig å regne hjem en satsing også her hjemme.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer