(PressFire.no): I helga skapte YouTube-kongen Felix «PewDiePie» Kjellberg furore nok en gang over utsagn i sine videoer.

Under en livestream på YouTube, hvor Kjellberg spilte «Battlegrounds» med en venn, gikk det skeis da de møtte på fiender. En motspiller skjøt ned og tok livet av kameraten hans, og PewDiePie bare bommet og bommet – sikringene poppet tydeligvis i hodet på svensken for hvert bomskudd.

«What a fucking nigger. Geez! Oh my god. What the fuck? Sorry, but what the fuck?», ropte Kjellberg for de over 30 000 som så på, før han tydeligvis innså at han hadde tråkka i salaten.

«Jeg mener ikke det på en dårlig måte».

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og i sosiale medier og forumer var kritikken knallhard mot svensken,

 

Utviklere reagerer

Nå har også spillutviklere kastet seg på, og «Firewatch»-utvikler Sean Vanaman sier de kommer til å sende inn en såkalt DMCA-advarsel (rettighetsvarsel) mot videoene PewDiePie har som inneholder spilling av spillet deres.

- Du må ha litt slingringsmonn når det kommer til Internett, all den tid du står opp og jobber med dataspill hver dag. Men det er også et punkt hvor det blir for mye, skriver han på Twitter.

- Jeg er lei av at denne ungen får flere og flere sjanser på å tjene penger på det vi lager. Han er verre enn en skap-rasist. Han tilrettelegger for avskyelig søppel som gjør skade på kulturen rundt industrien vår.

Vanaman sier han kommer til å kontakte langt større utgivere av spill enn de selv, for å forsøke å få flere til å stoppe YouTuberen. I tillegg sier han at de ser på seg selv som delaktige i det som har skjedd, siden de sannsynligvis har tjent penger på at PewDiePie har omtalt spillet deres.

Videoen hvor Kjellberg spiller «Firewatch» har i skrivende stund blitt tatt ned fra kanalen hans. Det er ikke kjent om dette er på grunn av DMCA-klagen, eller om han selv har gjort det.

 

Ikke første gang

Dette er langt på vei den første gangen det er kontroverser rundt svensken.

I februar ble det klart at både Disney og YouTube trakk sine kommersielle samarbeid med PewDiePie etter en rekke seanser hvor YouTube-kjendisen vitset om jødehat, hadde innslag med nazi-symbolikk og betalte folk for å si at Hitler ikke gjorde noe galt.

- Det var ikke meningen, men jeg skjønner at vitsene til syvende og sist var støtende, skrev han i en beklagelse på Tumblr, før han i en video bortforklarte mye med at dette var humoren hans.

- Jeg prøver ikke å pushe grensene her, men jeg prøver å holde meg sannferdig til min egen humor.

The Anti-Defamation League, en organisasjon som prøver å bekjempe jødehat og undertrykking, syntes det var bekymringsverdig at en person med så mange unge følgere var med på å normalisere slike ytringer.

- Bare det å legge det ut gjør at det blir mer og mer vanlig (med antisemittistiske holdninger), sa de til Forbes den gang.

Utrolig nok var nynazistiske grupper helt enige med organisasjonen, og bekreftet at Kjellbergs oppførsel var med på å legitimere holdningene de ønsket å ytre.

- Det kan hende at han bare gjør dette for å blåse opp en storm og få publisitet. Men det betyr til syvende og sist ingenting, fordi effekten er den samme: Dette normaliserer nazismen og marginaliserer våre fiender, skrev nazistene i Daily Stormer på sine nettsider.

Kjellberg har ikke kommet med en uttalelse rundt de siste kontroversene enda.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer