- Microsoft prøver å lage spill-monopol på Windows 10

7. mars 2016 12:18

(PressFire.no): - Dette er noe jeg håpet jeg aldri måtte skrive, forteller grunnleggeren av Epic Games, Tim Sweeney i en kommentar publisert i The Guardian.

Sweeney var ikke bare med på å lage spill som «Gears of War» og «Unreal Tournament», men også Unreal Engine – en populær spillmotor som brukes av spillutviklere verden over.

Gir seg selv fordeler?

Men nå mener han at Microsoft har tatt de første stegene med å bygge mur rundt Windows-plattformen og at det har begynt med den såkalte Universal Windows Platform.

Sweeney skriver at «Microsoft går imot hele pc-bransjen – inkludert konsumenter (spillere spesielt), programvareutviklere som Epic Games, og utgivere sånne som EA og Activision, i tillegg til distributører som Valve og GOG.

Han påpeker at Microsoft har lansert Windows-spesifikke funksjoner som er eksklusive i deres utviklerplattform Universal Windows Platform. Disse funksjonene skal man ifølge Sweeney kun få tilgang på om man tar i bruk Microsoft sin plattform.

Microsofts egen butikk følger heller ikke bare med Windows 10, men er integrert i operativsystemet. Sweeney påpeker at Microsoft har blitt dømt for konkurransehemmende tiltak før.

Det skal ikke være at Microsofts har en egen digitale butikk han mener er problematisk, men at den får fordeler som ikke andre konkurrerende systemer får tilgang på.

- Hvor er Photoshop eller «GTA V»?

Han gir det lukkede systemet mye av grunnen til at det fremdeles er tynt i hyllene i den digitale butikken:

- Hvor er Photoshop? «Grand Theft Auto V»? «FIFA 16»?, spør Sweeney og påpeker at det er noen veldig rare ting der i stedet.

- Det er noen pc-versjoner av det som engang var gode mobilspill, og noen rare ting, som en Windows 10-versjon av en Android-versjon av en pc-versjon av «Grand Theft Auto» fra 2004, skriver han videre.

Microsoft kunngjorde nylig at «Forza Motorsport 6» kommer til Windows 10 gjennom Universal Windows Platform og at det bare er starten, men foreløpig har store spillaktører glimret med sitt fravær.

Microsoft sier seg ikke enig

Microsoft sier seg ikke enig i påstandene. «Universal Windows Platform er et helt åpent økosystem, som er tilgjengelig for alle utviklere og støtter hver eneste butikk», skriver Xbox-sjefen Phil Spencer på Twitter og lenker til en lengre oppdatering om systemet skrevet av Windows-sjefen Kevin Gallo.

Spencer forteller også at de kommer til å snakke mer om Universal Windows Platform senere i mars.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3