Spillerne ga dem 250 000 kroner, men nå har bakmennene forsvunnet med pengene

30. september 2015 13:40

(PressFire.no): I slutten av 2013 klarte Golgom Games å hente inn over 30 000 dollar, eller nesten 250 00 kroner med dagens kurs, via folkefinansieringstjenesten Kickstarter til et spill de kalte «Mansion Lord».

Allerede måneden etter startet de en ny innsamlingsaksjon via Paypal, men det er uklart hvor mye penger den hentet inn.  

Den siste oppdateringen om prosjektet kom i august 2014 før det ble helt stille. Det ble lovet en spillbar demo til de som støttet spillet, men den kom aldri.

Nå har folkene bak forsvunnet fullstendig, og det er svært vanskelig å finne ut hvem som egentlig sto bak.

«Mansion Lord».

Borte vekk

På selve Kickstarter-kampanjen het det at Golgom Games «består av veteraner fra bransjen som er lei store selskap», uten å nevne selskap eller navn. Heller ikke i videoen om spillet, som du kan se i toppen av saken, kommer det fram hvem som egentlig står bak.

Spillstudioet skal angivelig ha hatt base i Austin, Texas, men foreløpig er det ingen som har klart å spore opp hvem som egentlig har stått bak.

Nettsiden til studioet opphørte en gang i 2014 og har i tillegg fått knyttet til seg Whoisguard – en tjeneste for å hindre sporing av eierne.

Det er imidlertid mulig å spore bakover i tid, og da viser det seg at en Michael Wong skal ha stått som eier av domenet. Spillbloggen Kotaku har prøvd å få tak i vedkommende uten å lykkes og det er i grunn usikkert om personen faktisk eksisterer.

Kjent problem

Mange har påpekt problemene med manglende risikofordeling på folkefinansieringstjenester som Kickstarter, og det finnes flere eksempler på hvordan det har blitt utnyttet. Lasse Lervik tok opp flere problemstillinger rundt folkefinansiering i sin kommentar «Vokt deg for ulven».

Forbrukerorganisasjonen FTC i USA har også fulgt med og har nå valgt å gå til sak mot brettspillprosjektet «The Dooms That Came to Atlantic City», som dro inn over 122 000 dollar.

Mannen bak, Eric Chavelier, kansellerte selv prosjektet. Nå mener FTC at han lurte til seg pengene og brukte dem til å betale husleie, flytting og diverse utstyr til seg selv.

Dette er en del av en større offensiv mot denne typen svindel. Jessica Rich fra FTC fortalte tidligere i sommer til The Verge at «selv om forbrukerne vet det er risiko involvert i slike prosjekter, så bør de ha en forsikring om at pengene faktisk brukes til det de ble donert til».

I Washington har staten også gått til sak mot de ansvarlige bak Kickstarter-kampanjen for kortspillet «Asylum», hvor brukerne har bidratt med over 24 000 dollar. Ifølge anklagen har ingen fått det de ble betalte for.

Endret brukervilkårene

Brukervilkårene til Kickstarter ble i fjor endret slik at det ble enklere å stille bakmennene ansvarlige om noen følte seg lurt. Der heter det at de som står bak kampanjen forplikter å levere til forventningene og at de som støtter med penger kan saksøke om lovnadene ikke harmonerer.

Til spillsiden Giant Bomb forteller Kickstarter at de ikke kommenterer individuelle prosjekter, men påpeker at det alltid er risk involvert når man bidrar med penger til et prosjekt. 

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3