Nintendo-aksjen skjøt i været etter mobiloffensiv

– Et drastisk og modig skritt.

18. mars 2015 12:17

(PressFire.no): Tirsdag kunne den japanske spillgiganten Nintendo fortelle at de innleder et nytt samarbeid, og er på vei over til nye plattformer.

Tradisjonelt har Nintendo strittet imot når de har blitt spurt om mobiler og nettbrett. Men i løpet av året kommer de første spillene fra «Mario»- og «Zelda»-leverandøren til disse plattformene, kunngjorde toppsjefen i Nintendo under en pressekonferanse i går.

Umiddelbart svarte investorene på disse nyhetene. Aksjen gikk rett til værs.

Satoru Iwata (t.h.), sammen med
DeNA-topp Isao Moriyasu.
(Foto: Isao Moriyasu, Afp/Scanpix).

Ny børsrekord for Nintendo

Aksjekursen gikk opp 21,3 prosent før børsen stengte i går. Dette er det største bykset på én dag siden Nintendo ble et børsnotert selskap i 1983, melder Reuters.

Vi må tilbake til 2011 for å finne sist gang Nintendo-aksjen var like mye verdt, ifølge Phys.org.

Det betyr at ytterligere fire milliarder dollar ble tilført selskapet i verdier. Nintendo var fra før verdsatt til 24 milliarder dollar.

Tidligere har det vært rapportert om et visst press mot Nintendo fra selskapets investorer. Disse ønsket en hissigere og mer offensiv plan for å bli relevante og være til stede på mobiler og nettbrett. Begredelige driftsresultater og en Wii U-konsoll som på ingen måte har svart til forventningene i salg, har økt temperaturen og presset mot ledelsen.

Får vi Pókemon til iPhone, iPad 
og Android?
Får vi Pókemon til iPhone, iPad 
og Android?

Satoru Iwata, toppsjefen i Nintendo, har tidligere strukket seg så langt som å si at de ønsket å bruke disse plattformene til å øke bevisstheten rundt de populære merkevarene Nintendo gir ut til sine egne plattformer – enten håndholdte 3DS eller hjemmekonsollen Wii U.

Nå går de altså mye lengre.

I løpet av året kommer Nintendo med sine første rendyrka mobil- og nettbrettspill. Det vil ikke dreie seg om gammelt oppgulp eller gjenbruk av kjente klassikere, men helt nye konsepter og spill, forsikret Saturo Iwata tirsdag.

Nintendos nye spilløkosystem.
(Ill. Nintendo).

Avslørte medlemstjeneste

Nintendo gjorde det også kjent at de har inngått et tett samarbeid med DeNA, et av Japans største selskaper som har spesialisert seg på mobil- og nettleserspill og distribusjonen av disse.

DeNA skal bidra med teknisk kompetanse. Nintendo vil ha full kreativ kontroll og styrer spillutviklingen helt selv, understreket Iwata på pressekonferansen tirsdag.

Endelig har Nintendo tatt et stort skritt, og omfavnet en stor strategisk endring, sier analytiker Atul Goyal om nyhetene ifølge Reuters.

Også DeNA så positive piler på børsen i Tokyo i går, etter kunngjøringen om et Nintendo-samarbeid.

Nintendo skal jobbe med DeNA om et helt nytt økosystem, en medlemstjeneste der de vil knytte brukere av 3DS og Wii U sammen med pc- og mobil-eiere.

Planen ble bare skissert i grove trekk, men Iwata kunne i den forbindelse også forskuttere at Nintendo jobber med en ny konsoll – eller som Iwata omtalte det; «et dedikert spillsystem kalt «NX», som de først vil brett ut flere detaljer om neste år.

Drastisk og modig

Som følge av avtalen mellom Nintendo og DeNA, kjøper førstnevnte seg opp i DeNA med en eierandel tilsvarende ti prosent gjennom aksjer til en verdi av 182 millioner dollar, melder Wall Street Journal (krever innlogging).

– Selskapet ser ut til å ha endret tankesettet totalt etter å ha strittet imot mobilspillutviklingen, offentlig klaget over den dårlige kvaliteten når det gjelder innholdet på mobil, og underspilt rollen slike spill har i bransjen generelt, sier Serkan Toto til Wall Street Journal, en Tokyo-basert konsulent med spill som sitt fagområde.

 Dette er bortimot det mest drastiske og modigste skrittet Nintendo kunne ha tatt, sier han.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3