- Uhh, vi lager ikke «Pokémon Go», altså

Nintendo måtte påpeke overfor investorer - og aksjen stuper.

25. juli 2016 12:51
Megafall da børsen åpnet i dag.

(PressFire.no): Jepp jepp, «Pokémon Go» gjør det bra. Verdiene til Nintendo har skutt i været etter bokstavelig talt tidenes aksjebonanza, og alle er fornøyde, eller?

Det er bare et lite problem: Nintendo har ikke lagd spillet.

Noe de selv måtte påpeke for investorene i en egen uttalelse, selv om Niantic tidligere har sagt at det var minimalt med input fra Nintendo selv.

- Spillet er utviklet og distribuert av Niantic, skriver selskapet, og fortsetter med at det er The Pokémon Company som eier rettighetene til «Pokémon»-navnet.

- Vi eier 32 prosent av The Pokémon Company, som regnskapsføres gjennom egenkapitalmetoden.

I praksis er det dermed en liten sum Nintendo sitter igjen med når alt er sagt og gjort.

Et kjapt estimat: En tredjedel av omsetningen tilfaller Apple eller Google som plattformeier, dermed splittes inntektene mellom Niantic og The Pokémon Company (dersom splitten er lik), før sistnevntes andel bokføres likt mellom eierselskapene Creatures, Game Freak og Nintendo.

Av en inntekt på eksempelvis 100 000 dollar, bokfører Nintendo i beste fall 11 111 dollar. Dette tallet er nok også for høyt, siden det koster penger å holde spillet oppe. Vi ser dermed potensielt på ti prosent eller mindre for Nintendo.

Det skal nevnes at Nintendo tidligere har gått inn med penger i Niantic, men det er uvisst hva dette innebærer rent økonomisk.

Nintendo sier videre at det derimot er de som skal utvikle og utgi «Pokémon Go Plus», en liten tilleggsdings du fester på jakka, som sier ifra om det er Pokémons i nærheten (slik at du slipper å dra fram telefonen hele tida).

Aksjemarkedet, som er så reaksjonært som det alltid har vært, har gått helt i stå over forfjamselsen, og aksjen til Nintendo har sunket med nesten 18 prosent allerede (som er maks en aksje kan falle på én dag før børsen stopper salget).

Verdien på selskapet er dermed falt med vanvittige 60 milliarder kroner, uten at det egentlig betyr noe som helst.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3