Saksøker Nintendo for brudd på 3D-patent

Tidligere Sony-ansatt vil ha 1,5 milliard i erstatning.

27. februar 2013 10:34

(PressFire.no): Oppfinneren Seijiro Tomita (58) har saksøkt den japanske spillgiganten Nintendo for brudd på et patent for å vise 3D-bilder uten briller. Det skriver Reuters.

I februar 2011 lanserte Nintendo sin 3DS - en håndholdt konsollsatsing med en skjerm som tilbyr 3D-opplevelse uten spesielle briller.

Søksmålet og saksdokumentene ble levert til den amerikanske retten allerede i 2011, men det er først nå at saken har kommet opp.

1,5 millarder kroner

Tomitas advokat, Joe Diamante hos advokatfirmaet Stroock & Stroock & Lavan, argumenterte i retten på mandag for at Nintendo bruker Tomitas patent.

Nintendos advokat motargumenterer med at det er flere nøkkeldeler av patentet den håndholdte spillkonsollen ikke tar i bruk.

Den japanske oppfinnerens advokat siterte deretter en ekspert innen kompensasjon, som mener at Tomita har rett på hele 9,8 dollar for hver konsoll som er solgt. Det skal ifølge Nintendo ha blitt solgt rundt 30 millioner Nintendo 3DS-maskinen på verdensbasis.

Det utgjør rundt 1,5 milliarder kroner etter dagens kurs.

Under mandagens høring hevdet Tomitas advokat at mens søknaden for patentet ble behandlet, skal Tomita i 2003 ha demonstrert en prototype av sin teknologi for syv Nintendo-representanter i selskapets hovedkvarter i Kyoto.

Fire av disse syv representantene skal i ettertid ha vært involvert i utviklingen av Nintendo 3DS.

- Han følte seg forrådt og såret over at de tok i bruk teknologien hans, sa advokaten, ifølge Reuters.

- Én av hundrevis

Nintendos advokat påpeker at selskapet hele tiden har møter med leverandører og at de før seansen med Tomita allerede hatt fire møter med andre leverandører innen 3D-teknologi, inkludert et møte med Sharp i 2002. Det ble til slutt Sharp som leverte skjermene som nå står i Nintendo 3DS-konsollene.

- Tomitas møte var ett av hundrevis, argumenterte Nintendos advokat videre.

Advokaten påpekte også at Nintendos skjerm ikke bruker den delen av patentet som kalles «cross-point»-informasjon.

Tomita jobbet som forsker og ingeniør hos Sony i nesten 30 år, og pensjonerte seg i 2002. I ettertid har han jobbet som oppfinner, og skal i følge søksmålet være koblet til nærmere 70 patenter.

Patentet som omhandler 3D-teknologien ble godkjent i USA i 2008 og han har samme patent i hjemlandet.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3