Venstre om kuttet i filmfondet: - Et arbeidsuhell

Bransjen: - Kommer til ramme mange norske småbedrifter.

28. november 2017 11:20

(PressFire.no): I forrige uke kom beskjeden om at Venstres forslag til statsbudsjettet om å bevilge fem millioner kroner til prosjektet «Spill ut i verden» hadde gått gjennom.

Pilotprosjektet, som har av norske spillskapere blitt ansett som effektivt, ble tidligere i år lagt ned etter bare ett år – til spillutviklernes frustrasjon og undring.

Nå skal det altså pustes liv i prosjektet igjen – riktignok med halvparten av det opprinnelige budsjettet.

Torbjørn Urfjell. Foto: Virke Produsentforeningen.

Kort glede

Jubelen fra bransjen ble imidlertid kortlevd, for i statsbudsjettet kom det også fram at det kuttes i filmfondet med 16 millioner. Det samme budsjettet som i dag deler ut 20 millioner til norske spillutviklere i året.

Direktøren i Virke Produsentforeningen, Torbjørn Urfjell, kaller kuttet en «ufortjent ørefik» i et innlegg på Virke sine nettsider.

- Fire vekstnæringer innen audiovisuell sektor må nå kjempe knallhardt mot hverandre om reduserte midler i filmfondet, skriver han.

Han påpeker videre at det kommer samme uka som den norske serien «Mammon» vinner sin første Emmy for beste drama.

- Kuttene rammer mange norske småbedrifter

Det er Norsk Filminstitutt som forvalter budsjettet og tilskuddsordningen og det er foreløpig uklart hvordan bransjene blir påvirket individuelt.

Terje Berivik.
Foto: Venstre
Terje Berivik.
Foto: Venstre

- Et arbeidsuhell vi vil rette opp

Venstres kulturpolitiske talsmann, Terje Breivik, ledet budsjettforhandlingene og kaller kuttet et arbeidsuhell i en e-post til PressFire.

- Dette var et arbeidsuhell som ikke ble foreslått av Venstre, men som vi skal gjøre alt vi kan for å rette opp i ved neste korsvei. For Venstre blir en av våre øverst prioriterte saker inn mot Revidert Nasjonalbudsjett 2018 å reversere dette kuttet og forhåpentligvis også å styrke ordningen ytterligere.

Partiet ønsker å reversere kuttet, men også å forhandle fram en økning.

- Siden forhandlingene nå er avsluttet er det i praksis ikke mulig å reversere kuttet uten at det går ut over andre kulturtiltak internt på Kulturdepartementets budsjett. Da er den beste løsningen å rette opp i revidert nasjonalbudsjett. Lykkes vi med det, blir bevilgningen i 2018 den samme (eller høyere) som i regjeringens forslag, men vedtaket fattes først til våren.

Are Sundnes.
FOto: Jarle Hrafn Grindhaug / PressFire.no

- Kan bety halvering av støtten til spill

Spillskaper og leder for spillgruppen i Virke Produsentforeningen, Are Sundnes, forteller til PressFire at han setter pris på fokuset Venstre har hatt på norsk spillutvikling, men mener feil ikke hører hjemme i et statsbudsjett.

- Hvis det medfører riktighet at dette faktisk var en feil, så må det være mulig å fikse det før det er for sent 4. desember. Om det ikke blir fikset så har jeg vanskelig for å skjønne at dette var en feil, men bare et kutt som ingen ønsker å ta ansvar for, forteller Sundnes og påpeker at dette kan ha store konsekvenser for norske spill.

- 16 millioner høres kanskje ikke så mye ut når man jobber med så store potter i statsbudsjettet, men det kan fort være snakk om mange arbeidsplasser innen spill, film eller tv. Det er heller ingen føringer her om hva under filmfondet som faktisk skal kuttes, og i teorien kan det for eksempel føre til at spillstøtten halveres.

Hvis spillstøtten halveres, så betyr det i praksis at støtten til spill i årets statsbudsjett har blitt kuttet med rundt fem millioner kroner i stedet for økningen.

Foto: D-pad / «Owlboy»

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3