Valve og Ubisoft dømt for brudd på forbrukerretten i Frankrike

Må punge ut millioner i bøter.

20. september 2018 15:57
Kundene advares mot lovbrudd
(Skjermdump: NoFrag.com)

(PressFire.no): Ubisoft og Valve har blitt dratt for retten i Frankrike, og må nå punge ut for å bryte forbrukerlover i landet.

De to selskapene er idømt bøter på henholdsvis 180 000 og 147 000 euro, og deres nettbutikker Uplay og Steam har blitt beordret til å øyeblikkelig informere kundene sine om at de bryter loven inntil det hele er fikset.

Derfor vil franske kjøpere nå få opp en melding på de respektive nettbutikkene om at loven brytes (som du kan se på siden her.

Selskapene får bot for å rett og slett ikke informere eller samle samtykke om at forbrukernes rett til å refundere kjøp bortfaller i kjøpsøyeblikket.

Ifølge EU-loven må alle nettbutikker gi 14 dagers full angrerett på alle kjøp.

Ved nettsalg av nedlastbart innhold har derimot butikker lov til å frata kundene retten til å refundere kjøp, men kun dersom kunden selv gir samtykke idet kjøpet skal bekreftes. Ofte skjer dette ved at kunden blir opplyst om at retten frafaller, og må huke av at de har forstått dette.

Dette er nøyaktig det samme som Forbrukerrådet her til lands påpekte da de undersøkte en rekke nettbutikker for dataspill for et års tid siden. Da fikk også Steam stryk, siden kundene som kjøper spill der dermed har full refusjonsrett på alle spill.

I teorien betyr det at Steam og Valve refundere spill, samme hvor mye de er spilt, innenfor 14 dager. I praksis gjør de ikke dette, riktignok, og det får de nå bot for.

Ubisoft fikk derimot tommel opp fra Forbrukerrådet, som mente deres implementering var innafor. Det har tydeligvis Frankrike vært uenig i.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3