Utviklerne bak «The Witcher» og «Cyberpunk 2077» starter fagforening etter masseoppsigelser

9. oktober 2023 12:24

(PressFire.no): Etter flere runder med oppsigelser har utviklerne ved polske CD Projekt RED bestemt seg for å danne en egen fagforening for spillutviklere i landet.

Fagforeningen heter Polish Game Dev Workers Union og vil være for alle utviklere, ikke bare de som jobbet hos «The Witcher»-studioet.

– Vi begynte å snakke om å stifte en forening etter 2023-bølgene med oppsigelser, etter at ni prosent av «Reds» (rundt 100 personer) ble sparket, skriver foreningen på hjemmesidene sine.

– Dette skapte en enorm usikkerhet og mye stress, som påvirket vår mentale helse og som nå har ledet til at denne foreningen er skapt. Å ha en forening i ryggen vil gi større sikkerhet, gjennomsiktighet, bedre beskyttelse og en sterkere stemme når krisen kommer.

Foreningen forteller videre at det ofte er en skeiv maktbalanse i et spillselskap, der ledelsen sitter på all makta – selv om det er utviklerne som produserer alt av verdi.

– Vi har ikke noen makt til å ta avgjørelser som omhandler strukturen i selskapet. Det er derfor vi må organisere oss for å ha like forutsetninger til å diskutere disse.

Foreningen blir en del av den større paraplyorganisasjonen OZZ IP, som inneholder foreninger innenfor en rekke sektorer.​

– Det betyr at vi har tilgang til advokater, erfaringer og et nettverk av større fagforeninger, skriver foreningen.

Fagforeningen vil kun omfatte de som jobber i Polen, hvilket betyr at CD Projekts kontorer i Vancouver ikke vil kunne registrere seg.

I mai mistet 29 ansatte jobben hos det CD Prosjekt-eide studioet The Molasses Flood, som jobber på et «Witcher»-prosjekt kalt «Sirius». Måneden etter ble 30 personer som jobbet på kortspillet «Gwent» sparket – før 100 personer mistet jobben i juni.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3