Tiger Woods PGA Tour 11

En potent Tiger.

Det skadeskutte golfesset har vært en attraktiv mann for sponsorer og samarbeidspartnere helt til han i fjor høst ble tatt med buksene nede. Electronic Arts var en av få som sto støtt ved Tiger Woods side - og EA Sports-sjef Peter Moore gjorde det tidlig klart at det ville komme flere Tiger-spill til tross for sex-skandalen hovedpersonen befant seg midt oppe i.

Bakgrunnen til det er nok todelt: EA hadde allerede brukt ressurser på «Tiger Woods PGA Tour Online», MMO-varianten som nå er ute for PC og Mac, og ikke minst: «Tiger 10» solgte faktisk bedre enn de tidligere årgangene til tross for at hans utenomekteskapelige prestasjoner med putten ble avslørt omtrent samtidig.

«Tiger Woods PGA Tour 11» markerer et vannskille i sportsspillserien på flere måter. Dette er det første spillet fra EA som rulles ut med krav om en kode inntakt i spillcoveret for å kunne nyte onlinedelen.

Dessuten vil PlayStation 3-versjonen få nytt liv i september når Sony ruller ut Move. Demonstrasjonen av «Tiger 11» med disse Wii-lignende kontrollerne på sommerens E3 var overbevisende og kan nok true Nintendo Wii-versjonen, som har vært i særklasse best om du vil ha følelsen av å spille golf.

TILBAKE TIL FREMTIDEN

Det nye med «Tiger 11» sammenlignet med den solide fjorårsmodellen og «Tiger 2009» er at du i karrieredelen nå er nødt til å angripe dette som et rollespill. Du kjemper om å få noen erfaringspoeng som du igjen kan overføre til din spiller. Dette er et smått kontroversielt valg av EA, etter at man sist gang fant det som på mange måter er den eneste naturlige måten å gjøre progresjon på:

Da målte Tigers personlige trener, Hank Haney, hvor bra alle deler av spillet ditt var, og du startet med egenskaper som reflekterte din spillestil. Klønet du til for eksempel putten, så måtte du jobbe med å få sving på nettopp denne. Smått genialt i all sin enkelhet, og et stort skritt i riktig retning sammenlignet med foregående Tiger-årganger som blant annet har tvunget deg inn i onlinebutikken for å handle en ny caps, nye baller og mer krefter for tullevaluta.

I år er det altså et fokus på erfaringspoeng. Du starter med tidenes dårligste golfer og må finne deg i å gå i et tosifret antall slag over i løpet av de første turneringene. Jeg brukte fire kvelder på å bygge opp en golfer som var i stand til å havne blant topp ti på resultatlistene.

Det finnes helt klart potensielle kjøpere av «Tiger 11» som liker denne utviklingen - spesielt de som ikke vil ha puter sydd under armene på golftrøya. Du former altså en golfer og bestemmer selv hvor du vil dytte inn dine nylig oppsparte erfaringspoeng, men for den brede gruppen av casual-spillere gjør dette karrieredelen litt mindre spiselig. Da er det greit å vite at du selvsagt kan velge å spille som Tiger Woods selv, med nærmest umenneskelige egenskaper, eller begi deg ut i noen av de mange andre spillmodusene som er inkludert.

FJERNER STØTTEHJULENE

I fjor var en annen av nyhetene et nytt, dynamisk værsystem. I praksis betydde det mye vær mens du spilte, men også at vi fikk servert vind, nedbør og stormer i spillet som reflekterte hvordan været faktisk er på den banen du spiller – mens du spiller.

I år er det som handler om vær og vind justert opp noen hakk. Ofte føles det som spillet forsøker å tvinge deg inn i problemer uansett hvor hissig du er på å kompensere mot en slem sidevind. Det blir dermed mye water hazard og sandbunkere i starten, før du har fått sjansen til å bygge opp en habil golfer.

La oss ta noen av nyhetene som faktisk føles som et solid tilskudd. Først og fremst er disse knyttet til et såkalt Focus-meter som begrenser bruken av juks både før og under et slag. Helt til i år har du kunnet skru ballen i lufta eller sørge for å oppnå turbofart på slagene dine ved å trykke frenetisk på A-knappen (evt. x-knappen, på PS3). Også puttingen har tidligere vært ganske enkel ved at du har kunnet se en pil som beregner om du ligger an til en bom eller en potensiell birdie ved det avgjørende hullet ved å trykke inn venstre skulderknapp.

Alle disse jukseelementene er fortsatt på plass, men nytt av året er at du nå bør rasjonere bruken av dem.

Er du for hissig med å bruke A-knappen for å få en boost, risikerer du at Fokus-meteret er tomt akkurat når du gjerne skulle hatt muligheten til å sjekke hvordan putten din ligger an. 

Kombinerer du Fokus-meteret og erfaringspoengsankingen med det faktum at mye vær og vind også tvinger deg til å bytte køller og hyppigere forandre spillestil underveis, er det trygt å si at «Tiger 11» krever litt mer av den som spiller. Både «Tiger 09» og «Tiger 10» var briljante spill, men EA har nok følt at det eneste riktige nå, foran årets golfspill, var å skape en mer krevende og dypere spillopplevelse og lene seg mer mot realisme. Som resultat av dette blir vi også introdusert for en ny kameravinkel kalt True-Aim som er valgfri. Denne følger ballbanen slik det ville sett ut om du faktisk selv sto på golfbanen. Alle hjelpemidlene, minus en pil som viser retningen du er i ferd med å slå, fjernes da fra skjermen.

TUTTA + TIGER

Enda en nyvinning er den forstørrede onlinedelen som inkluderer Ryder Cup for første gang i Tiger Woods-sammenheng - kanskje ikke tilfeldig samme år som du av EA oppfordres til å handle spillet nytt for å kunne få kloa i koden som åpner opp alt av onlineinnhold?

Ryder Cup gjør at du kan delta i de tradisjonsrike kampene mellom Europa og USA online, og spille mot opp til 24 spillere over nettet. Her finner vi også vår egen Suzann «Tutta» Pettersen som en sentral figur.

Det å ta kampene online kan inkludere en del venting om du vil ha flere enn en håndfull motstandere å bryne deg mot, men tilbyr like fullt en ny og interessant modus i Tiger-sammenheng.

«Tiger Woods PGA Tour 11» er på mange måter et skritt videre for serien, samtidig som alle grunnelementene fra de seneste årenes utgaver fortsatt er med. På den ene siden har spillet blitt vanskeligere de siste to årene. Overgangen fra 2008- til 2009-utgaven gjorde at det ikke lengre var mulig å slå overmenneskelig lange slag, og i fjor fikk vi et realistisk værsystem på plass som gjorde at du på mange måter fikk en ny motstander på greenen.


Ved å gå bort fra det geniale, dynamiske systemet fra «Tiger 09» - der de faktiske slagene dine og prestasjonene på banen justerte egenskapene til spilleren din - står du nå foran en langt mer utfordrende jobb med å få ditt virtuelle deg opp på resultatlistene.

Det er ingen tvil om at dette XP-fokuset i karrieredelen krever at du bruker mer tid. Hvorvidt det er en bra ting eller ikke, blir veldig individuelt. Men én ting er sikkert:«Tiger 11» tar et skritt bort fra målet om å blidgjøre alle mainstreamkunder når det gjelder karrieredelen, og gjør noen grep for å tilfredsstille dem som er ute etter en utfordring.

Resultatet er at du sitter igjen med den mest realistiske golfopplevelsen ute på konsoller, og med høstens lansering av Move-kontrollerne til PlayStation 3 forventer vi nok en dimensjon til Tiger-spillserien. Er du ikke mer enn middels interessert i golf, føles ikke nødvendigvis årets Tiger-spill som en stor forbedring. Men om du vil ha flere utfordringer å bryne deg på, er «Tiger Woods PGA Tour 11» spillet som gir deg nettopp det.


PS: «Tiger Woods PGA Tour 11» er lansert til PlayStation 3, Xbox 360 og Wii. 

Oppsummering
Positivt
Negativt
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3