Sør-Korea innfører lov som hindrer Apple og Google i å kreve egne betalingsløsninger for apper og spill

Lar utviklere droppe avgifter til plattformene.

2. september 2021 15:54

(PressFire.no): Sør-Koreanske myndigheter har godkjent et lovforslag som gjør det ulovlig for Apple og Google å ha enevelde på betalingsløsninger på sine mobiltelefon-operativsystemer.

Per i dag må alle som utvikler apper på Apple-dingser benytte seg av Apples betalingsløsning og betale mellom 15 og 30 prosenter av salgssummen til iPhone-produsenten.

Dette er også en del av det pågående søksmålet mellom Epic Games og Apple, der førstnevnte ønsket å bruke sin egen betalingsløsning i «Fortnite» – hvilket resulterte i at Apple fjernet spillet fra App Store.

På Android-telefoner er det mer åpent, men Google varslet at de ville innføre strenge restriksjoner på Android i løpet av året som gjorde at utviklere måtte bruke deres egen betalingstjeneste – og dermed betale prosenter til Google – i apper og spill.

Sør-Korea setter nå ned foten for dette og sier at begge plattformholderne må la utviklere få velge betalingstjeneste selv, uavhengig av om de har spillet sitt på App Store eller Google Play Store.

Det åpner døren for at utviklere av spill og apper vil kunne slippe å betale noe som helst til Apple og Google.

Tjenester som Spotify, Tinder og Netflix vil i teorien kunne implementere sine egne betalingsløsninger i appene sine framover.


Juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen.

Bedre enn i EU

Til PressFire sier juridisk seniorrådiver hos Forbrukerrådet, Thomas Iversen, at loven går lenger enn det EU jobber med å få til.

– Den nye loven fra Sør-Korea går lengre enn det nåværende forslaget i EUs Digital Markets Act, ved å forby kobling mellom betalingssystem og plattformen appene formidles gjennom, sier Iversen.

Han mener dagens situasjon, der Apple og Google sitter på en plattformdominans i app-markedet, ikke gir en reell konkurranse i markedet for tilgangen på apper.

– Et forbud som gir utviklerne frihet til å velge betalingssystem, er et steg i riktig retning til mindre plattformdominans på app-markedet.

Han ønsker også at EU tar inspirasjon fra Sør-Korea på feltet.

–Selv om utviklingen i EU er positiv, så skulle vi helst sett at EU gikk like langt som Sør-Korea på dette punktet.​

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3