Samerådet krever at samisk-inspirert drakt fjernes fra «Final Fantasy XIV»

– Er samisk kultur sine eiendeler.

17. februar 2023 16:30

​​(PressFire.no): Samerådet har sendt et brev til spillutvikler Square Enix hvor de forlanger at same-inspirerte klesplagg fjernes fra «Final Fantasy XIV».

Det var i desember i fjor at Square Enix la ut et nytt antrekk som kunne kjøpes i spillet.

Antrekket er tydelig inspirert av samiske folkedrakter, og kalles «Far Northern Attire» i spillet – «langt nord»-antrekk, altså.

Samerådet viser til en avtale inngått mellom de nordiske landenes sameting, Samerådet og Disney, hvor det fremkommer at samene ser på sin kollektive og individuelle kultur, inkludert estetiske elementer, musikk, språk, historier, historie og andre tradisjonelle kulturelle uttrykk som «eiendeler som tilhører samene».

Avtalen med Disney ber om at kulturen respekteres og at et utvalg fra Samerådet passet på at representasjonen i filmen «Frozen 2» var riktig utført, at filmskaperne måtte lage en versjon med samisk tale, at de krediterte samene i rulleteksten og at representanter for samene fikk komme på verdenspremieren i USA.

– Våre kulturelle åndsverk er ikke teoretiske. De er beskyttet under immaterielle rettighetslover, som i generell grad er harmonisert verden over. Square Enix som et medieselskap er veldig klar over slike lover og har ingen unnskyldning for dette åpenbare bruddet på samisk kultureiendom, sier Holmberg videre.

Samerådet sier at Square Enix har latt 41 millioner spillere kunne kle seg ut som samer og å dermed kle seg i samisk identitet uten å få lov til dette. Dette sier Samerådet er med på å bryte ned den samiske kulturen.

– Samerådet håper at denne situasjonen vil fremme diskusjonen rundt rettighetene urfolk har til sine kultureiendeler og vi ser frem til en produktiv dialog med alle industrier.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3