Obama ber om forskning på kobling mellom dataspill og vold

- Kan stoppe våpenbransjens 17 år lange jerngrep på forskning.

17. januar 2013 12:35

(PressFire.no): I kjølvannet av flere skyteepisoder på amerikanske skoler ber Barack Obama nå den amerikanske kongressen om sette av 10 millioner dollar til forskning på vold knyttet til skytevåpen, noe som inkluderer dataspill og film med voldelig innhold.

- Det finnes ingen fordel i ignoranse. Vi drar ingen nytte av ikke å kjenne til vitenskapen i denne voldsepidemien, skal Obama ha sagt i kongressen ifølge NBCnews.

- NRA ville stoppe forskning

Ifølge amerikanske forskere har våpenindustrien, inkludert NRA (National Rifle Association), hatt et kvelertak på forskning innen skytevåpen.

Dr. Mark Rosenberg, som var sjef for Global Health og direktør for CDCs (Center for Disease Control) Center for Injury Prevention and Control mellom 1994 og 1999, hevder de ble terrorisert av NRA.

På åttitallet og frem til midten av nittitallet skal CDC ha forsket på våpenvold. De skal blant annet ha undersøkt om folk med våpen hjemme var tryggere på grunn av våpnene. Forskningen viste imidlertid at hjem med våpen hadde nesten tre ganger større risiko for drap og nesten fem ganger større risiko for selvmord enn de uten våpen.

Resultatene ble publisert i en utgave av New England Journal Medicine fra 1993.

Rosenberg hevder videre at NRA, med hjelp fra ledere i kongressen, satte i gang tiltak for å holde tilbake denne typen informasjon og stoppe fremtidig, offentlig forskning på våpenvold.

Han hevder også at NRA ikke bare aktivt jobbet for å sverte forskningsresultatene, men også truet familiene til forskerne involvert.

- Dette var ikke milde svertekampanjer. Når NRA kommer etter deg, kommer de med fyll tungde, forteller Rosenberg.

Nbcnews påpeker at NRA ikke ville kommentere påstandene eller saken.

Redd for å bli stemplet som syndebukk

Dette kommer etter at visepresidenten i USA, Joe Biden, ledet en tredagers seanse i Det hvite hus for å finne løsninger på landets problemer med ulovlig bruk av skytevåpen.

- På utkikk etter hjelp

Biden skal ha betrygget ESA om at han ikke har noen fordommer mot dataspill eller har tenkt å legge skylden på dem.

- Vi er simpelthen på utkikk etter hjelp, sa visepresidenten.

NRA har allerede gitt spill- og filmbransjen skylden for skoleskytingen i Sandy Hook, der Adam Lanza (20) skjøpt og drepte 20 barn og seks lærere.

- Våpen dreper ikke mennesker. Videospill, media og Obamas budsjetter dreper folk, sa Wayne LaPierre, nestsjef for NRA på en pressekonferanse i slutten av desember.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3