Nytt EU-lovforslag kan tvinge Apple til å godkjenne «Fortnite» og andre apper

«Sideloading» på vei til iOS?

28. mars 2022 15:50

(PressFire.no): Rettsstriden mellom Apple og Epic Gamesble konkludert i fjor, der det endte med en slags uavgjort – der Epic ikke fikk medhold i at «Fortnite» kunne komme tilbake på Apples plattformer, men der Apple heller ikke kunne stanse utviklere fra å bruke egne betalingsløsninger.

Dette til tross for at Apple krever at alle apper blir installert via deres App Store.

Fra før er det allerede slått fast at kunder har lov til å «jailbreake» sin telefon, og dermed åpne opp for usignerte apper som installeres fra andre plasser på nettet, men et nytt lovforslag fra EU kan gjøre at dette blir langt lettere i framtiden.

Loven, kalt «Digital Markets Act» (DMA), vil gjøre at Apple ikke lenger kan hindre tredjepartsbutikker eller apper i å installere andre apper eller spill – såkalt «sideloading».

EU-kommisjonen sier at dette vil gi forbrukere større valgfrihet, der de kan velge å benytte seg av den inkluderte app-butikken eller gå for en tredeparts variant – som vil gi større konkurranse i markedet.

– Vi mener at eierne av mobiltelefoner skal ha friheten til å velge hvordan de bruker den, sier talsperson Johannes Bahrke i EU-kommisjonen.

Det forventes ifølge The Verge at lovforslaget vil gå gjennom, hvilket vil åpne opp mobilene så tidlig som i oktober.

Apple er, som forventet, ikke fornøyd med forslaget.​

– Deler av DMA vil skape unødvendige svakheter i sikkerhet og personvern for våre brukere, mens andre deler vil hindre oss fra å ta betalt for åndsverk som vi investerer mye i, sier Apples talsperson Emma Wilson.

Dette er noe Apple-sjef Tim Cook også har sagt tidligere, der han til CNBC uttalte at sideloading vil «ødelegge sikkerheten» på mobilen.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3