Norges E-sportforbund legger VM-kvalifisering til Smiths venner-eid arena – nå boikotter flere lag

– Ikke i samsvar med våre verdier.

12. august 2021 15:05

Oppdatering 17:31: Flere lag har trukket seg etter artikkelen ble publisert. Både lagene MXD og Timber E-sport har trukket seg. Bitfix Gaming bekrefter også ovenfor PressFire at de har trukket seg som følge av saken.

​(PressFire.no): I midten av august skal Norges E-sportforbund avholde kvalifiseringsrunder til «verdensmesterskapet i e-sport», i regi av det større paraplyorganisasjonen IESF (International Esports Federation).

Spillene det skal holdes kvalifisering i er «CS:GO» og «Dota 2», begge fra utvikler Valve.

Semifinalene i kvalifikasjonen skal foregå fysisk ved Oslofjord Convention Center sør for Tønsberg. Det har fått flere til å reagere.

Senteret er eid av Brunstad Christian Church, også kalt Smiths venner, et trossamfunn som har høstet kontroverser i flere år.

Søkelyset ble satt på trossamfunnet gjennom en Brennpunkt-dokumentar i 2020, der deres pengeinnsamling ble framhevet. De har også høstet kritikk for sine synspunkter på homofili, der de forkynner at et ekteskap kun skal foregå mellom menn og kvinner, og at homofilt samliv er synd.

Dette synet på blant annet homofile forhold gjorde at Håndballforbundet i fjor kuttet alle framtidige arrangementer ved OCC, som et ledd i deres «nulltoleranse for diskriminering og trakassering».

– Styret har forståelse for at det synet arenaens eier har på blant annet homofili, skaper problemer for flere av våre spillere og medlemmer, skrev president i Norges Håndballforbund, Kåre Geir Lio, i en uttalelse.


(Bilde: Apeks)

Boikotter

Flere har reagert på E-sportforbundets valg av kvalifiseringsarena.

E-sportklubben Apeks har varslet boikott av kvalifiseringen, og skriver i sosiale medier at Brunstad Christian Church ikke «er i samsvar med Apeks sine grunnverdier».

– Apeks har dessverre ikke fått avklart den problematiske koblingen mellom OCC og BCC i tilstrekkelig grad, slik at vi kan delta i kvalifiseringen. Vi velger derfor å avstå fra turneringen, skriver klubben.

De oppfordrer Norges E-sportforbund til å endre sine planer for kvalifiseringen, og at de tar et tydeligere standpunkt for likeverd.

(Foto: Metizport)

Også klubben Metizport skriver på sosiale medier at de trekker seg fra turneringen.

– Vi ser på det som problematisk at E-sportforbundet ikke ønsker å finne muligheter for andre arenaer, og vi oppfordrer andre norske e-sportorganisasjoner til å sende samme signal til forbundet, skriver klubben.

I etterkant av dette har også Team Midgard forsvunnet fra deltakerlisten, men PressFire har ikke fått bekreftet om dette har en sammenheng innen denne saken blir publisert.


Har hatt dialog

På sine hjemmesider skriver E-sportforbundet at de har fått med seg kritikken, men at de likevel ønsker å gjennomføre kvalifiseringen ved Oslofjord.

E-sportforbundets nyvalgte president Thomas Breen skriver at de har hatt dialog med arenaen, og at arrangementet vil reflektere forbundets verdisyn.

– Vi vil understreke at Oslofjord Convention Center er lokasjon, ikke arrangør av VM kvalifiseringen, skriver Breen.

Videre skriver han at «barn, unge og voksne medlemmer av frikirkesamfunn, som teller flere hundre tusen nordmenn, er velkomne i vårt forbund».

– Vi tror på inkludering heller enn ekskludering som utgangspunkt for å diskutere og påvirke verdispørsmål.

Han påpeker videre at E-sportforbundet vil være med og påvirke problematiske holdninger fra innsiden.

– Det er for eksempel mange land som vil arrangere E-sport event og som har en heller tvilsom måte å følge universelle menneskerettigheter på. Norges E-sportforbund ønsker å påvirke dette gjennom demokratisk deltagelse og involvering.

(Toppbilde: OCC, CC)

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3