Norge med milliardtap i kinesiske spillaksjer

Bransjen lider stort etter lanseringsnekt fra myndighetene.

1. oktober 2018 14:46
Tencent-aksjene stuper.

(PressFire.no): Det kinesiske gigant-spillselskapet Tencent har gått på en enorm skrell så langt i år. Siden starten av året har selskapet mistet over 1000 millarder kroner i markedsverdi på børsen.

Dette skyldes i stor grad en total stans av spillutgivelser i Kina som har vart i over et halvt år. Landet, som har strenge utgivelsesregler, har ikke gitt utstedt en eneste spillisens siden mars i år.

Dette henger sammen med en større regjeringsreform, som omstrukturerer departemententene som godkjenner lanseringene av spill.

En ny policy for dataspill lar fortsatt vente på seg, selv om det var forventet utgitt i løpet av september.

En annen faktor er at Kina også sier de skal senke antallet nye spillutgivelser, ettersom myndighetene mener de er med på å gjøre barn nærsynte.

Norge har tapt milliarder

Det har truffet Tencent hardt, som produserer en rekke dataspill og har eierandeler i enorme spillselskaper som Epic Games («Fortnite»), SuperCell («Clash of Kings»), Riot Games («League of Legends»), BlueHole («PUBG), Activision og Ubisoft.

Mye av veksten i selskapet de siste årene har kommet som følge av avtaler og eierandeler i studioer som ligger utenfor Kina, der Tencent skal stå for utgivelsen av deres spill i landet.

Mange har dermed sett på Tencent som en «enkel» inngang inn i det lukrative markedet for spill i Kina.

I skrivende stund har aksjeverdien i selskapet falt med 31,9 prosent siden toppnoteringen 23. januar. Så langt i år er fallet på 22,6 prosent.

Det har også gått hardt ut over Norges investeringer i landet, hvor moderlandet eier verdier i seks spillselskaper.

Norge eide ved utgangen av fjoråret 0,84 prosent av Tencent via Oljefondet. Aksjene hadde da en verdi på 33,95 milliarder kroner.

Les mer: Du kan lese mer om hvilke spillselskaper Norge har eiendeler i her.

Bare nedgangen i Tencent har barbert hele 7,67 milliarder kroner av verdien i aksjene Norge eier.

AS Norge eier også andeler i spillselskapene COLOPL, NetDragon, NetEase, Perfect World og Tian Ge Interactive. Der har nedgangen også vært stor, og aksjene til Oljefondet har mistet ytterligere verdier på 552 millioner kroner.

Til sammen har Norge mistet aksjeverdier til over 8,22 milliarder kroner i år. Dette med forbehold om at eierandelene i selskapene er de samme i dag – de faktiske tallene publiseres bare én gang årlig, ved årets slutt.

Varsler restrukturering

Tencent varsler i kjølvannet av nedgangen en omstrukturering i selskapet – den første på over seks år. Ifølge en investormelding skal tre innholdsavdelinger i selskapet slås sammen og forme en ny avdeling for sky- og smartløsninger.

- Tencent skal utforske integreringen av sosialt innhold og teknologi som er bedre skikket for fremtidige trender, og skal promotere oppgraderingen fra forbruker-internett til industri-internett, heter det i en uttalelse.

Med det menes det et slags skifte fra å fokusere på internettjenester til konsumenter til å kunne tilby flere tjenester for selskaper.

Selskapet skal også samle annonseringstjenestene sine i en ny avdeling, mens en rekke andre underselskaper rapporterer til ytterligere nye avdelinger.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3