Nintendo saksøker utviklerne av Switch-emulator

28. februar 2024 18:30

(PressFire.no): Det tok ikke fryktelig lang tid før Switch var knekt helt åpen og de første emulatorene kom på markedet. Etter noen år med utvikling og optimalisering ble det mulig å spille de fleste spill på PC med forbedringer til både oppløsning og bildefrekvens.

Men samme hvor mange gode intensjoner de som lager emulatorer har, så er det ikke langt fra «bevaring av spill» til piratkopiering.

Det har Nintendo nå sett seg lei på – selskapet saksøker utviklerne bak emulatoren Yuzu, som de mener tilrettelegger for piratkopiering på «en kolossal skala».

Nintendo mener at bruken av Yuzu medfører at brukerne får tak i såkalte «prod.keys» – nøkler for kryptering av programvare – på ulovlig måte, enten ved å hente de fra internett eller «på ulovlig vis» hente de fra sin egen Switch.

Selskapet sier at utviklerne bak emulatoren har lagt ut guider som viser hvordan man kan få tak i nøklene via konsollen, noe som involverer å hacke den, og at de derfor hjelper til med å omgå kopisperrene Nintendo har brukt mye tid og penger på å utvikle.

Det pekes til at emulatoren gjør det mulig å spille lekkede spill lenge før utgivelsen, og et eksempel som brukes er «The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom», som ifølge Nintendo ble lastet ned over en million ganger før lanseringen.

En av tingene Nintendo reagerer på er at utviklerne har en guide som viser hvordan man hacker en Switch.
(Foto: Skjermdump)

Nintendo sier at mer enn én million nedlastinger av emulatoren er gjort via Google Play Store og at Yuzu-utviklerne tjener mer enn 30 000 dollar i måneden gjennom doneringer via Patreon.

I rettsdokumentene blir flere andre saker der personer er dømt for å solgt programvare som omgår kopibeskyttelsen av Switch-spill – men ingen av disse sakene omhandler emulatorer.

Emulatorer som ikke inneholder beskyttet kode er i utgangspunktet helt lovlig, og emulering av spill er også noe som ikke spesifikt er prøvd for retten – dersom du selv kopierer dine egne spill og ikke distribuerer dem.

Nintendo sier ikke hvorfor akkurat Yuzu bryter loven, men virker opprørt over at utviklerne guider brukerne til å omgå sikkerhetstiltakene bygd inn i konsollene.

De ber om erstatning for tapte inntekter og at distribusjonen av emulatoren stenges ned.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3