Nederland og Spania jobber med å forby lootbox-er

4. juli 2022 11:31

​(PressFire.no): For en måneds tid siden gikk Forbrukerrådet sammen med tilsvarende organisasjoner i 20 land hardt ut mot lootbox-konseptet.

De ba om en omfattende regulering – eller bannlysing – av all form for tilfeldige belønningsmekanikker i dataspill.

Etter en høring om temaet i Nederland har nå seks partier i landet gått sammen og bedt representantenes hus se på muligheten for å bannlyse lootbox-er i landet – og endre loven der det måtte være nødvendig.

De seks partiene CDA, CU, VVD, SP, D66 og GL som kommer med oppfordringen. Sammen har de overtall i representantenes hus og i senatet.

– Vi merker oss at barn blir manipulert til å betale for mikrotransaksjoner og at såkalte lootbox-er er en form for gambling, heter det i oppfordringen.

Til Gamer.nl forklarer CDA-politiker Henri Bontenbal, som forfattet oppfordringen, at målet er å forby betalte lootbox-er.

– For meg så handler det om betalte versus ikke-betalte lootbox-er. Det er mitt fokus. Alle spill inneholder en eller annen form for hell. Når jeg spiller Monopol så bruker jeg terninger, sier Bontenbal.

– Poenget er at barn er under et sosialt press for å betale for disse tingene, og det er en omsetningsmodell for fra utviklerne bak dette som bygger inn alle mulige slags triks for å oppmuntre til å betale. Det må stanses.

Nederlandske myndigheter fastslo for en stund siden at lootbox-er likevel var lovlige i landet og ikke underlagt eksisterende lotterilover, etter å først ha bøtelagt EA for å ha solgt fotballkortpakker i «FIFA» – det sier Bontenbal at må endres.

– Om det er nødvendig å endre loven, så må vi gjøre det.

I Spania har de kommet et hakk lengre, der det nå foreligger et konkret lovforslag om å forby bruk av slike sjansemekanikker i spill for barn og unge.

Spania peker til at det finnes studier som viser en sammenheng mellom bruken av lootbox-er og økt problematisk gambling blant unge. Spesifikt nevnes en studie som konkluderer at mindreårige som kjøper lootbox-er er fire ganger mer sannsynlig å utvikle en problematisk bruk av gambling senere.

– Kort fortalt, det funksjonelle og operative designet til tilfeldige belønnings-mekanismer deler egenskaper med lotterier. Nettopp på grunn av dette kan de anses å være lik gambling.

I saksdokumentene drøftes også dagens «tiltak» i spill, som kritiseres for å bare være informative – spillene legger ansvaret over på spillerne, som potensielt bare er barn, skriver myndighetene.

Spanske myndigheter har nå forfattet et lovforslag som vil forby all form for lootbox-er og «gatcha»-mekanikker i spill for barn. Spill som inneholder dette må kunne verifisere at spillerne er over 18 år gamle.

Det vil også komme begrensinger på reklamering for slike funksjoner, i tillegg til at spillere skal kunne melde seg ut av all bruk av disse mekanikkene.

I lovforslaget blir det også drøftet om mildere tiltak kan treffes – men dette skytes ned.

– Det er ikke anbefalt å innføre en mer fleksibel beskyttelsesmodell for gruppen brukere av disse typer digitale produkter, da det vil ignorere dagens vitenskaplige litteratur på feltet.

Om forslaget blir vedtatt, vil loven være gyldig fra 2. januar 2024.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3