ModNation Racers

Skap, del, kjør – og vent...

United Front Games har lagd en godkjent Mario Kart-klone til PlayStation 3 (og PSP) som både omfavner det brukerskapte aspektet vi kjenner fra «Little Big Planet» og samtidig øker ambisjonsnivået for onlineløp sammenlignet med Nintendo-klassikeren de har latt seg inspirere av.

Kombinasjonen av disse elementene burde tilsi at vi får servert et helstøpt spill med bred appell.

Setter du det kreative i fokus og i tillegg har egenskapen til raskt å bite i deg sure nederlag etter å ha fått eksospotta full av dynamitt, er det da også mye å glede seg over i «ModNation Racers».

Les også: Intervju med skaperne av «ModNation Racers».

BRUTTE LØFTER?

Etter at vi testet «ModNation Racers» i betaperioden tidligere i år, satt vi igjen med noen ubesvarte spørsmål. I første rekke knyttet til for lange lastetider.

Utviklerne i United Front Games var ute på ymse forumer mens betaen rullet her i Europa og bedyret at spillet kom til å ha laaaangt kortere lastetider.

Det er dessverre ikke tilfelle – og er akilleshælen sammen med noen andre småting som burde vært på plass for å sikre kultstatus på lik linje med ærverdige Mario Kart.

Da vi fikk stifte bekjentskap med spillet på E3 i fjor sommer, var det lett å se potensialet. Måten du kan lage egne baner, biler og spillfigurer på gjør det umulig å ikke tenke på «Little Big Planet». Spesielt muligheten til å designe baner må trekkes frem som et glansnummer i denne sammenheng.

Her setter du deg bak rattet og legger løypen mens du hele tiden ser hva resultatet blir. Borte er tungvinte verktøy og timer med menynavigering for å oppnå samme resultat. Du har samtidig muligheten til å endre elevasjon og etterpå dandere med detaljer. Det er så enkelt og intuitivt, samtidig som du har uendelige muligheter til å pusse på resultatet om du ikke heller går for den lettvinte løsningen og får en automatisk finish med skog, hus, hekker, TV-kraner og vindmøller plassert rundt sporet.

De som ønsker kan virkelig kreere storslåtte, fantasirike løyper for deretter å dele disse med fellesskapet – og utvalget av den slags kommer utvilsomt til å gi dette spillet forlenget levetid.

Onlineaspektet av spillet er så viktig at PressFire ville vente med vår anmeldelse til serverne ble skrudd på for å se hvordan nye ModNation-deltakere faktisk blir tatt i mot. Med betatestingen friskt i minne var dette det siste punktet på listen vår før vi ville felle dom over «ModNation Racers», for det er ofte stor forskjell fra et kontrollert testmiljø til man tar i mot titusenvis av spillere.

ET KART-BILSPILL, PÅ GODT OG VONDT

Heldigvis: Forsinkelser og rusk fra betaen har forsvunnet. Spillet er strømlinjeformet og serverne ser ut til å gi oss den opplevelsen man forventet.

Onlineløp er kanskje det aller viktigste for mange, for det å jakte erfaringspoeng og klatre i gradene samtidig som du legger konkurrentene bak deg er mer interessant enn å runde den relativt korte karrieredelen, vil nok mange mene.

Og når du konkurrerer mot andre over nett så føles heller ikke de omfattende lastetidene så brysomme som når du befinner deg i karrieremodus. Online er det tross alt forventet at du må bruke noen sekunder på å finne spillere, at man gir karakter til banen etter endt løp og ser repriser fra en dramatisk målpassering – alt mens du forbereder deg fysisk og psykisk til ny konkurranse.

Mange elementer med «ModNation Racers» fungerer altså, spesielt om du er tålmodig anlagt og som det heter; er i kontakt med barnet i deg i møtet med et bilspill som gir realisme på båten i bytte mot hektiske Kart-løp der resultatlisten kan snus på hodet like raskt som du kan si «PANG!».

For ymse våpen – de fleste riktig så eksplosive – eller en bratt 90-graders sving som kommer ut fra ingensteds hen, har akkurat den effekten på løpsutviklingen. Men det er dette som kjennetegner et slikt bilspill. Det er morsomt når du vinner, men du kjenner raseriet koke i kroppen når du fire meter fra mål blir blåst til himmels av en konkurrent.

AI’en, de datastyrte bilene, har en tendens til å gi deg mer motstand og i større grad påvirke løpene enn når du spiller mot menneskestyrte biler. Hvorvidt du ser på dette som noe negativt eller vil ha denne formen for generisk motstand, er en smakssak.

Men ofte er angreps- og kjøremønstrene så like i konkurranse mot AI-konkurrenter at du vrir deg i smerte over «alltid» å få servert en salutt med eksplosiver like før målstreken fra en bil som ligger rett bak støtfangeren din.

GRENSELØS KREATIVITET

Så langt har vi trukket  frem noen av de elementene som fungerer bra i «ModNation Racers»: Det kreative aspektet, intense onlinekonkurranser og det faktum at United Front Games har klart å finne essensen i et Kart-racingspill på godt og vondt.

Men det er skuffende å konstantere at selv etter en installeringsprosess som klokker inn på 10 minutter før du i det hele tatt kan begynne spillingen, så er ikke ventetiden mellom løpene særlig redusert sammenlignet med betaen av spillet.

Og her føler jeg at man misser på målet i forhold til å bevare en viss puls i et Kart-spill. Det skal være mer tid brukt på banene enn stirrende på en pauseskjerm. Det å gå fra den syvende himmel etter å ha vunnet et løp til å vente i tre minutter på sjansen til å fortsette, er rett og slett for dårlig.

Det er dessuten lagt stor vekt på å introdusere et helt lite univers med karakterer og en historie som du møter på når du spiller i karrieremodusen. Du blir presentert for en manager, en mekaniker og noen riktig så irriterende studioverter hos TV-kanalen som dekker ModNation Racing Championship.

Heldigvis avtar disse sekvensene og gir deg mulighet til å hoppe over «pauseunderholdningen» etter hvert som du gjør progresjon i karrieredelen. Men spillet er uansett hvordan du snur og vender på det gjennomsyret av den type barne-TV-dialog som definitivt fungerer best på originalspråket – og ikke så godt etter å ha blitt oversatt og overlevert til skuespillere som er instruert i å fremføre hver setning med enorm entusiasme og tullestemmer.

Resultatet blir en ramme som mest av alt minner om det du finner i hvilket som helst Buzz-spill.

«ModNation Racers» har mange gode kvaliteter ved seg. Først og fremst er det kreative satt i førersetet og etterlater deg med en bane-editor som både er enkel å bruke og samtidig robust og detaljert for de som vil perfeksjonere.

De lange lastetidene og påtvungne avstikkere ut i hovedmenyene ødelegger litt av flyten. Og barn, som helt klart er en del av målgruppen til dette spillet, har ikke akkurat mer tålmodighet når det gjelder å stirre på et lastetidmeter som sakte men sikkert fylles opp til 100% og det igjen er klart for et nytt løp.

Utviklerne bak «ModNation Racers» har lyktes med å perfeksjonere to av tre viktige elementer i et slikt type spill: Det er enkelt og morsomt å skape og dele, på en måte du bare får til gjennom onlinetilbudet på en kraftigere konsoll enn Wii. Videre er onlineløpene varierte og byr på masse fart og spenning. Men det som skjer mellom hvert løp tar for stor plass – og alt for lang tid.

Bruker du karrieredelen av spillet bare som en form for opplæring, og begir deg ut i onlineracing samt dykker ned i mulighetene til å skape, dele og rangere, finner du et underholdende Kart-racingspill. Men «ModNation Racers» når likevel ikke «Mario Kart Wii» til knærne når alt skal summeres opp.

NB: «ModNation Racers» lanseres til PlayStation 3 19. mai. Samtidig er det en egen versjon ute til PSP. Vi har spilt både enspillerdelen og online. Sony har lagt ut en demo av PS3/PSP-versjonene som kan lastes ned gratis fra PSN.

Oppsummering
Positivt
Negativt
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3