Kun 13 av 70 land stemte mot – det internasjonale e-sportforbundet inviterer Russland tilbake

– Vi er forferdet.

29. august 2023 22:14

Oppdatering: En tidligere versjon av saken hadde «Finland og Estland» som de boikottende landene. Det er feil, riktig er Finland og Litauen.

​(PressFire.no): Det var i april 2022 at det internasjonale e-sportforbundet (IESF) stemte over eksklusjon av russiske e-sportutøvere i sine turneringer. Resultatet ble at spillerne fortsatt fikk være med, men måtte spille under et nøytralt flagg – noe russiske utøver innenfor andre sporter også har gjort.

Nå varsler derimot forbundet at russerne vil få lov til å spille under eget flagg igjen.

Under generalforsamlingen til IESF i går stemte 32 land for, 13 mot og 25 blankt på spørsmålet – og dermed vil det russiske flagget og nasjonalsangen igjen brukes i e-sportturneringene IESF arrangerer.

– Dette er selvfølgelig gode nyheter, skriver president Dmitry Smith i det russiske e-sportforbundet i en uttalelse.

– Det er vår forståelse at sport skal samle, og alle former for diskriminering mot atleter på en nasjonal eller annen basis er uakseptabelt. Vi er derfor glad for at vi greide å kansellere den forrige avgjørelsen og at våre lag endelig kan spille under sitt eget flagg.

Dette har ikke falt i god jord hos det finske e-sportforbundet, som sammen med Litauen boikotter det pågående verdensmesterskapet i e-sport i Iași, Romania. 

Mesterskapet inkluderer spillene «CS:GO», «eFootball», «Tekken 7», «Dota 2», «Mobile Legends: Bang Bang» og «PUBG Mobile».

Norge presenteres under åpningsseremonien i Iași (Foto: Skjermdump)

I en pressemelding går finnene hardt ut og sier at de nå revurderer hele medlemsskapet sitt i IESF, og at det hele er en «farse». Finnene peker til at det russiske e-sportforbundet har opprettet avdelinger i de okkuperte områdene av Ukraina.

– Avgjørelsen er en trist fortsettelse av farsen vi så i fjor, da Russlands nasjonale e-sportforbund ble pålagt de mildest mulige restriksjonene for deltakelse i VM, skriver den finske forbundspresidenten Otto Takala i en pressemelding.

– Nå er også disse restriksjonene opphevet, selv om det russiske nasjonale e-sportforbundet det siste året har etablert en filial under eget merke i områder midlertidig okkupert fra Ukraina, og ignorerer innvendingene fra det nasjonale esportsforbundet i Ukraina.

Finnene anklager også presidenten i det internasjonale forbundet, Vlad Marinescu, for korrupsjon og viser til en rumensk artikkel som skriver at større pengesummer har blitt sendt fra forbundet til private kontoer.

– Vår tillit til IESF er svært svak, og vi vil ha en seriøs debatt om fordelene og ulempene med å være IESF-medlem.

NESF-president Elin Yoojung Moen (Foto: Erik Fossum / PressFire.no)

Det norske e-sportforbundet (NESF) sier i en melding i sosiale medier at de stiller seg bak reaksjonen fra det finske forbundet, og til PressFire sier forbundspresident i NESF Elin Yoojung Moen at de står fjellstøtt med Ukraina.

Hun er for tiden i Romania for å overvære mesterskapet, og hun sier at stemningen rundt avgjørelsen er dårlig i den nordiske kretsen.

– Vi er helt forferdet over denne avgjørelsen, og det er resten av Norden også, sier Moen på telefon. 

– Vi skal kikke på hvordan vi kan jobbe mot dette i våre respektive land, men vi går nå samlet ut åpent og støtter Ukraina.

Hun sier at de nordiske landene skal se på om de kan gjøre mer for å hjelpe Ukraina i året som er, og sier at de ønsker seg vennskapsarrangementer med Ukraina.

Finnene sier de vil revurdere om de i det hele tatt skal være med i IESF mer, er det noe NESF vil diskutere?

– Det vil bli tatt opp, svarer Moen.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3