Hamar Game Collective er konkurs

Landets fremste klynge for spillutviklere lukker dørene.

20. mars 2024 22:03

(PressFire.no): Spillutviklerklynga Hamar Game Collective er konkurs. Det melder selskapet i en pressemelding onsdag.

Hamar Game Collective ble opprettet i 2013 av de tre selskapene Sarepta Studio, Krillbite Studio og Moondrop, og har lenge vært landets fremste klynge for spillutviklere.

Oppgaven til HGC var til å begynne med å samkjøre praktiske oppgaver som husleie og felleskostnader for medlemsbedriftene og å forhandle avtaler som kunne gjøre at disse sparte penger.

I senere tid har klynga også arrangert sammenkomster, utviklertreff, game jams og brukertesting, og hadde inntil konkursen i dag 16 medlemsbedrifter.

Elleve av disse har vært samlokalisert i gründerhuset PARK, midt i Hamar sentrum.


Fungerende daglig leder Catharina Bøhler
(Foto: Privat)

– Ikke slik Hamar Game Collective skulle vært drevet

Til PressFire sier fungerende daglig leder Catharina Bøhler at konkursen kom brått på.

Hun tok over ansvaret for HGC for knappe fire måneder siden, og har måttet bruke mye tid på å rydde i det hun kategoriserer som «alvorlige problemer».

– Hvordan har økonomien vært tidligere, har det vært andre problemer før dette?

– Ikke som noen har vært klar over i hvert fall. Det har virket som at ting har vært ganske stabilt. Det har vært overraskende på alle det som har skjedd. Vi har ikke hatt informasjonen som vi skulle ha hatt, selv om det har vært styremøter og slikt.

– Og medlemmene har jo betalt inn det de skulle, men dessverre så har det blitt sånn.

I pressemeldingen skriver styret at de «ser med stor fortvilelse på tapet som er skapt ovenfor kreditoriene» og at «det er ikke slik selskapet skulle blitt drevet».

På grunn av personvernhensyn ønsker derimot ikke Bøhler å gå inn på akkurat hva dette betyr, eller hvordan de konkret havnet i denne situasjonen.

Mellom linjene ligger det at spillkollektivet har hatt et problem med ledelsen inntil nylig.


Daglig leder i Encircle Games, Siw Espeland.
(Foto: NFI)

Mister kontorplasser

Konkursen vil ikke bety at selskapene som har vært under HGC-paraplyen legges ned, og disse vil fortsette som før, men konsekvensen blir at alle avtaler som var inngått gjennom klynga vil falle ut.

Rent praktisk betyr det i første omgang at de samlokaliserte selskapene mister kontorplassene sine på PARK.

– At HGC ikke kommer til å eksistere betyr i hovedsak at de avtalene vi hadde gjennom HGC med blant annet kontorplass ikke er der lenger. Dette er noe vi må finne ut av og forhandle med kontoreier om, forteller daglig leder i Encircle Games, Siw Espeland, til PressFire.

Encircle har lenge vært en del av klynga som nå stenger dørene.

– Delingskulturen som Hamar Game Collection har hatt har vært viktig for oss. At man ikke alltid må klare ting alene, og kan lære av hverandres styrker og svakheter. Delingen av ressurser, kunnskap og kontorplass har absolutt vært viktig.

Hun betegner det som trist at HGC nå går konkurs.

– Det blir trist at HGC ikke finnes, men spillselskapene er jo fremdeles i Hamar, så jeg ser for meg at vi skal klare å holde på det fine samholdet og eventene som HGC har gitt grunnlag for.


– Det er veldig mye positivitet

Catharina Bøhler sier at de forskjellige selskapene kommer til å fortsette kontakten fremover.

– Er det noen planer om å starte et «Hamar Game Collective 2»?

– Spillselskapene er jo veldig glade i å sitte sammen, men vi har fått et lite støkk i oss med dette. Så det er nok snakk om å gå litt tilbake til tegnebrettet og se på hvordan samarbeidene kan være.

Bøhler sier at hele situasjonen er lei, men at det ikke er krise for spillutviklingen i Hamar.

– Det er veldig mye positivitet i Innlandet, vi har gode samarbeider med alt som skjer i Hamar. Så vi ønsker jo å få til en hel del videre. Det er så mye bra som skjer.

– Så det er en veldig kjip fartshump, men jeg tror kanskje det kan fungere som et spark bak også. Et «wake up call» om at vi trenger få alle spillselskapene mer direkte involvert.

– Hamar Game Collective har i over et tiår vært viktig for utvikling av spillmiljøet, derfor har dette ikke vært en lett beslutning å ta, sier styreleder i Andreas Fuglesang.

– Selv om HGC ble avsluttet brått og trist så har vi et håp om at paraplyorganisasjonen blir husket for de bra tingene som samvirket har oppnådd. Det er viktig å se at vi fremdeles har et flott spillmiljø med spill som er blitt skapt, priser som er vunnet, eventer som er gjort og fine folk som har hatt gleden av å være en del av delingskulturen.


Toppbilde: Hamar Game Collective / Vimeo.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3