(PressFire.no): Det var for drøye halvannet år siden at YouTuber Ross Scott bestemte seg for å ta opp kampen med spillutviklere som gjorde spill uspillbare etter lansering.
Grunnen var at Ubisoft ville dra ut pluggen på serverne som drev spillet The Crew, et spill som da ikke lenger ville kunne spilles – til tross for at spillerne betalte fullpris for det, på disk.
Scotts kamp fikk vann på mølla, og ekspanderte til å favne alle spill som blir gjort uspillbare selv om du har betalt for dem.
En strategi ble etter hvert lagt – og initiativet fikk navnet «Stop Killing Games» (eller «Stop Destroying Videogames» i det offisielle arbeidet med EU).
Planen har vært å samle signaturer fra Storbritannia og EU-land, hvor nok signaturer trigger regler om at myndighetene må respondere.
I Storbritannia vil parlamentet måtte ta stilling til om de skal debattere et nytt lovforslag dersom 100 000 britiske borgere signerer, mens en tilsvarende variant i EU krever én million signaturer.
Dette er med andre ord ikke enkle opprop, men en direkte måte å få saken foran politikerne på – hvor disse må debattere dem.
EU-initiativet er det mest omfattende (du kan lese hele planen her), og ber om lover for å sikre muligheten til å spille spill etter at utgivere og utviklere bestemmer seg for å legge ned driften av servere.
Dette kan gjøres ved å åpne opp for at spillerne selv kjører egne servere, eller at spillet får en siste oppdatering som åpner opp for å spille offline.
Det har derimot vært vanskelig å samle de nødvendige signaturene, og for bare noen uker siden så det ut til at det hele skulle feile – men et stort push i sosiale medier før fristen ved utgangen av juli har båret frukter.
I skrivende stund har nemlig mer enn 1,2 millioner EU-borgere signert, som gjør at EU-kommisjonen må ta stilling til saken.
Også samlingen av signaturer i Storbritannia har nådd målet sitt.
1. august vil det først komme en frist på tre måneder der signaturene må grupperes på land og sendes inn til de respektive EU-landene – som så har tre måneder på å verifisere at signaturene kommer fra ekte mennesker.
Deretter kommer det en ny frist på tre måneder for å faktisk oversende resultatet til EU-kommisjonen.
Med signaturene sendt inn går det ganske radig (i politisk målestokk, i hvert fall) å få et svar på om ting vil lykkes eller ikke.
I løpet av maksimum seks måneder skjer følgende:
EU-kommisjonen må kalle inn partene (i dette tilfellet, europeerne som representerer Scotts kampanje) til en prat innen én måned.
Innen tre måneder vil Scotts representanter inviteres til å presentere det hele for en samlet EU-kommisjon.
Innen seks måneder vil EU-kommisjonen bestemme seg for et svar, og hvordan de vil håndtere initiativet – det kan for eksempel være at de har andre og bedre alternativer, eller det kan være at de digger hele planen, eller de kan bestemme at dette ikke passer i det hele tatt.
Om svaret er positivt til forslagene og kommisjonen er enige i at dette bør slås fast i lov, vil det sparke i gang hele EU-kverna, som kan ta lang tid:
Et formelt forslag til ny lov vil skrives og oversettes til alle EU-språkene, før et vell av konsulteringer med involverte parter, høringer, vurderinger av hvordan dette vil påvirke bransjer og lignende vil skje.
Når alt dette er ferdig, vil det stemmes over loven.
Video Games Europe (VGE) er en forening for utgivere i Europa, som representerer selskaper som Nintendo, EA, Embracer, Activision, ESL, Riot Games, SEGA, Epic, Ubisoft og mange andre – i tillegg til nasjonale handelsorganisasjoner som har spillselskaper under seg.
Ikke uventet har VGE innvendinger mot initiativet fra Scott.
– Vi setter pris på engasjementet i spillsamfunnet vårt, men beslutningen om å avvikle nettbaserte tjenester har mange fasetter og er aldri et lett valg, og må være et alternativ for selskaper når en nettbasert opplevelse ikke lenger er kommersielt levedyktig, skriver de i en uttalelse.
– Vi forstår at det kan være skuffende for spillerne, men når det skjer så sørger bransjen for at spillerne får rimelig varsel i henhold til lokale forbrukerlover.
Gruppen sier videre at de ikke anser løsningene som er skissert som mulige å gjennomføre, og at de kan være problematiske for personvernet.
– Private servere er ikke alltid et godt alternativ for spillerne, ettersom beskyttelsene vi har innført for å sikre spillernes data, fjerne ulovlig innhold og metoder for å bekjempe utrygt innhold skapt av spillerne ikke lenger vil eksistere.
VGE mener at forslagene vil gjøre det vanskelig for utviklere fordi disse vil gjøre det «uoverkommelig dyrt» å lage spill fremover.
– Vi ønsker muligheten til å diskutere vårt standpunkt med beslutningstakere og de som har ledet det europeiske borgerinitiativet, velkommen.