Gameloft er blitt tatt over av Vivendi

Presset ut eierne, og nå sikter de på Ubisoft.

11. juni 2016 21:07

(PressFire.no): Hos et selskap er det én ting som fryktes av alle som har eiendeler i det: Å miste kontrollen.

Dette skjer jo vanligvis ikke uten at et salg gjøres, men noen ganger er det ikke til å unngå. I det som rett og slett kalles en hostile takeover, en fiendtlig overtakelse, kjøper et selskap seg inn uten at eierne ønsker det - et heller uhelig biprodukt av det å være et børsnotert selskap.

Og det har skjedd i spillverdenen nå. Vivendi har gjort ferdig sin overtakelse av Gameloft mot grunnleggernes vilje. Dermed presses Guillemot-familien ut, som var de som startet hele selskapet.

Solgte seg ut

Michael Guillemot har fungert som sjef i selskapet til nå, men det var ventet at Vivendi uansett kom til å avsette han innen kort tid.

Vivendi gikk så langt at de, øyeblikkelig etter å ha skaffet seg mer enn 50 prosent av aksjene, sendte ut et brev til alle Gamelofts ansatte med et «Dere jobber nå for oss»-budskap.

- Familien Guillemot mener fortsatt at Vivendis aggressive tiltak går mot selskapets interesser, både for driften og for de som jobber her, sier familien i en uttalelse til Marketwatch.com, og la til at det er svært beklagelig at dette har skjedd.

Det er ikke helt klart akkurat hvorfor Vivendi gjør dette – de solgte seg ut av spillindustrien da de solgte flesteparten av aksjene sine i Activision Blizzard for tre år siden for å dekke gjeldsproblemer de hadde – men det er tydelig at de skal inn igjen, koste hva det koste vil.

Ubisoft-sjef Yves Guillemot
er bekymret (Foto: PressFire.no)

Ønsker å ta Ubisoft

Men Gameloft er bare starten, for av en eller annen grunn står Ubisoft for tur, og Vivendi-sjefene har allerede begynt arbeidet.

Ubisoft er også startet av Guillemot-familien.

Vivendi har allerede kjøpt over 17 prosent av aksjene i Ubisoft fra andre aksjonærer, og er i ferd med å samle flere for å gjennomføre en motvillig overtakelse av selskapet.

Ubisoft selv er svært bekymret, og har de siste månedene prøvd å få inn flere investorer for å kunne stå imot overtakelsen. De mener at Vivendi ikke har rent mel i posen, og at jobbene til tusenvis av ansatte i verste fall står på spill.

Ifølge theglobeandmail.com sier Ubisoft-sjef Yves Guillemot at han tror Ubisoft må skaffe seg over 50 prosent av aksjene innen september for å kunne stoppe overtakelsen. Familien eier 16 prosent av de stemmeberettigede aksjene, men har også flere lojale støttespillere.

Det er uvisst hva Vivendi ønsker med oppkjøpet, men risikoen er stor. Ubisoft er, som alle andre spillselskap, helt avhengig av flinke folk – og måten Vivendi går frem på kan skremme mye av talentet vekk.

Uansett hva som skjer, så kommer det ikke til å bli pent de neste månedene.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3