Foreldre saksøker Epic fordi barna deres ikke greier å slutte å spille «Fortnite»

Gruppesøksmål godkjent i Canada.

11. desember 2022 15:47

​(PressFire.no): En gruppe foreldre har fått et gruppesøksmål godkjent av retten i Quebec, Canada mot «Fortnite»-skaper Epic Games.

Det er tre familier som mener Epic med vilje har designet spillet for å være avhengighetsskapende og at barna deres tar skade av å spillet det. De ber nå om at andre i samme situasjon melder seg på gruppesøksmålet.

Et av barna skal ha spilt spillet mer enn 7700 kamper på to år, heter det i søksmålet, mens en annen spilte 1000 timer på to år.

Familiene skal ha opplevd at barna ble frustrerte da de fikk beskjed om å slutte å spille, noe som skal ha skapt konflikter i familiene.

En femtenåring som spilte, skal ha «mistet interessen for familieaktiviteter», foreldrene syntes det er vanskelig å få han interessert i andre ting, og språket hans under spilling skal ha vært «vulgært», noe de ikke hadde hørt før.

Alle barna skal ha brukt noen tusen kroner på spillet i perioden.

Advokatfirmaet som representerer familene og alle andre som vil være med i massesøksm​ålet, trekker paralleller til tobakksindustrien.

– Det blir ulidelig hjemme, de kommer ikke til middag, noen ganger dusjer de ikke. Det er en faktisk avhengighet, sier advokat Alessandra Esposito Chartrand i et intervju med Global News.

Retten måtte se på om søksmålet var gyldig, og om de forskjellige elementene i det var reelle.

De fant at det var riktig å ha en diskusjon om hvorvidt spillet faktisk er avhengighetsskapende, og pekte blant annet til Verdens Helseorganisasjon sin (forholdsvis) nye diagnostisering rundt dataspillavhengighet.

Retten stiller seg bak analogien til tobakk, og sier at de skadelige effektene av tobakk heller ikke ble funnet eller innrømmet «over natten» – og sier at også forskere ber om mer forskning på skadelig spilling, og at gamblingelementer i spill kan være en faktor.

Dommeren var derimot ikke enige i at Epic Games kan klandres for å ha lagt selve spillet til å være avhengighetsskapende.

– Designeren av et dataspill kan ikke klandres for å ha skapt et interessant, engasjerende og attraktivt produkt. Det er vanskelig å skulle se for seg en spillskaper som designer et kjedelig, tregt og fargeløst spill.

Søksmålet vil dermed ta for seg om Epic Games med vilje utviklet, utga, markedsførte og solgte et produkt som er helsemessig farlig, om de med vilje har unnlatt å opplyse om farene ved spillingen eller om de har dekket over slike farer.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3