Den norske Kvinnefronten krever at butikker fjerner «GTA V» fra hyllene

– En pervers blanding av seksuell opphisselse og vold.

4. desember 2014 15:52

(PressFire.no): I et brev til bransjen krever Kvinnefronten at norske spillforhandlere følger den australske elektronikkjeden Target – å fjerne det svært populære spillet «Grand Theft Auto V» fra butikkhyllene.

I brevet skriver de at de snakker på vegne av alle kvinner.

– Kvinnefronten ber dere om å umiddelbart trekke tilbake «Grand Theft Auto V» fra salg, dette på vegne av alle kvinner, spesielt de som er ofre for vold, og som er ofre for sexindustrien, heter det i kravet.

– Vi henvender oss til dere for de kvinner som har erfaring med denne form for seksuell vold, og for generasjonen av oppvoksende kvinner som fortjener bedre holdninger fra menn jevnt over.

– E

n pervers blanding av seksuell opphisselse og vold.

Videre heter det at «å vite at kvinner blir framstilt som noen som fortjener å bli seksuelt brukt av menn og potensielt myrdet for lek og nytelse, er kvalmende og rystende.»

De mener at spillet, hvor spilleren har stor frihet til å ta egne valg, oppmuntrer spillerne til å myrde kvinner for underholdning.

– Dette foregår på den måten at hvis man utfører seksuell vold mot kvinner, og deretter misbruker eller dreper dem, får man «health points», heter det i skrivet.

Etter å ha utført ulike seksuelle handlinger, får spillerne valget om å drepe kvinnen ved å slå henne bevisstløs eller drepe henne med machete, balltre eller et annet våpen for å få pengene sine tilbake.

De henviser således til en Youtube-video som skal vise at kvinner blir kjørt ned, overkjørt, påtent og skutt gjentatte ganger.

– «Grand Theft Auto V» leker seg bokstavelig talt med en pervers blanding av seksuell opphisselse og vold.

Kvinnefronten mener at spillet er med på «å formen enda en generasjon med gutter som  bidrar til å tolererer og aksepterer vold mot kvinner».

 Spillet er drivstoff til epidemien av vold som 1/3 av kvinner utsettes for verden over.

– D

eler de samme kreative frihetene som bøker, tv og film

Utgiveren av «Grand Theft Auto V» har fått med seg at butikker i Australia har valgt å fjerne spillet fra hyllene og er skuffet:

Vi er skuffet over at en australsk butikkjede har valgt å ikke lenger selge «Grand Theft Auto V», en tittel som har fått ekstraordinær høy lovprising hos kritikere og har blitt nytt av flere titalls millioner av konsumenter verden over, heter det i en uttalelse fra Take-Two Interactive-sjefen Strauss Zelnick PressFire fikk tilsendt via distributøren Nordic Game Supply.

«Grand Theft Auto V» utforsker voksne tema og innhold som er likt det man finner i mange andre populære og banebrytende underholdningsprodukter. Interaktiv underholdning er dagens mest engasjerende kunstform og deler de samme kreative frihetene som bøker, tv og film. Jeg står bak produkten, folkene som lager dem og de som spiller dem.

– Verdens beste spill

En av de som roste spillet er journalist og spillanmelder Kine Hult. Hun anmeldte i fjor spillet for Stavanger Aftenblad og trillet ikke bare terningkast seks, men kalte det verdens beste spill.

– Jeg synes det er litt spesielt om Kvinnefronten uttaler seg så bombastisk om et spill og dets spillere på bakgrunn av et Youtube-klipp, forteller Hult til PressFire.

Om de mener alvor med argumentasjonen om at dette spillet former en generasjon av gutter som tolererer og aksepterer vold mot kvinner, burde de jo kreve at alle voldelige spill blir fjernet, ikke bare dette.

Jeg har spilt veldig mye «Grand Theft Auto» uten å ha kommet borti noen av situasjonene Kvinnefronten beskriver i dette brevet, og har generelt store problemer med å se at spillet kan bidra til seksualisert vold.

Hun påpeker videre at hun «drepte» ganske mange menn i spillet, men merker ikke noe til at hennes holdninger til det motsatte kjønn er blitt vesentlig endret av den grunn.

Kan Kvinnefronten snakke på vegne av alle kvinner?

– Ja, den dagen alle kvinner blir medlemmer av Kvinnefronten, svarer Hult.

– Sensur av et kulturprodukt har aldri fungert

Spillforsker Jørgen Kirskæther mener at kravet fra Kvinnefronten ikke bare er sensur, men sannsynligvis også kontraproduktivt.

 Det er vanskelig å være uenig i at menneskesynet til de oppdiktede rollefigurene i «GTA»-serien ikke er spesielt hyggelig. I den grad noen av dem er helter, er alle av anti-varianten.

– Men å gå fra dét til fullstendig salgsstopp er de facto sensur av et kulturprodukt og har aldri fungert, hverken som barriere mot konsum av produktet eller som moralsk rettesnor, forteller Kirksæther, og fortsetter:

Helt uavhengig av vurderingen av innholdet i spillet, vil det som foreslås kun bidra til å øke oppmerksomheten rundt det, stikk i strid med Kvinnefrontens ønsker.

 En mer farbar vei vil være aktivt å gå ut og opplyse om hvorfor en måtte finne spillets innhold ubehagelig. Da vil en i stedet for en typisk konfrontativ skyttergravsdiskusjon kunne få en konstruktiv debatt om spill, spillinnhold, og mediesensur.

Utspillet bærer dessverre mer preg av slagord enn en invitasjon til meningsutveksling, mener Kirskæther videre.

Ikke for sensur, men debatt

Spillfeministbloggen Spillpikene oppfordrer også heller til debatt enn sensur.

–  Vi setter pris på at spill kan ta opp kontroversielle tema. Av og til inkluderer slike spill også vold mot kvinner, men det kommer helt an på kontekst og presentasjon.

– Kan sammenlignes med litteratur, tv eller film

Vi spør representant fra Kvinnefronten, Daisy Elisabeth Sjursø, om ikke dette et angrep på ytringsfriheten?

– Nei. Forskjellen er at i spill så utfører man handlingene selv. Jeg har hørt unge som sier «lets kill some hoes». Det blir et stigma mot prostituerte, forteller hun til PressFire.

Vi ikke tilhengere av at den skal brukes som et middel eller en unnskyldning for svære selskaper og industrier som skal tjene penger. Vi kjemper for de svakeste gruppene i samfunnet som nettopp ikke har muligheten til å ytre seg. I dette tilfellet er det menneskene i sexindustrien.

Hun mener at dataspill ikke kan sammenlignes med litteratur, tv eller film fordi man utfører handlingene selv.

Videre påpeker hun at det finnes forskningsdata som viser at seksualforbrytere har tatt i bruk pornografi med voldssex.

Sjursø er ikke så opptatt av at spillet allerede har solgt over 35 millioner eksemplarer på et år, men påpeker at det snart er jul og at dette kommer for å opplyse folk om innholdet i spillet.

Det er holdningsskapende arbeid, og vi ble også inspirert av våre venner i Australia, forteller hun og påpeker at det ikke er negativt å bli kalt moralister.

Hele samfunnet vårt er bygd opp på lover og regler som er basert på etikk og moral.

Hun sier også at de ikke tror at mannen i gata kommer til å drepe noen av å spille spillet, men at det er holdningene mot kvinnene de vil til livs.

Kine Hult synes det er spesielt å uttale seg så bombastisk basert på Youtube-klipp, har dere kommentar?

– Jeg er glad for at jeg ikke har spilt spillet. Det trenger jeg ikke for å stå for det vi sier. Jeg har sett nok av det.

Det å kjøpe sex og å drepe er ikke lov i Norge. Når man åpner for dette i spillet gjør det noe med mennesker.

Forholder seg til loven

Ifølge kommunikasjonssjef for Elkjøp, Øystein Andre Schimdt, vil ikke butikkjeden følge kravet fra Kvinnefronten.

– Når det gjelder spill forholder vi i Elkjøp oss til en hver tid til norske lover og regler samt retningslinjene satt av Medietilsynet.

– Vi er opptatt av å håndtere salg av spill så ryddig og ansvarlig som mulig, og det betyr blant annet at aldersgrenser praktiseres strengt, at PEGI-ordningen alltid skal følges, og at våre ansatte får grundig opplæring i hvordan denne materien skal håndteres.

Han forteller at de jobber med å gjøre foreldre mer ansvarsbevisste og engasjere seg i hva barna spiller.

– Vi prøver stadig å oppfordre foreldre til å følge opp, og legge merke til hva barna deres spiller, og vi arrangerte nylig en temakveld for foresatte ved vårt største varehus der disse elementene ble tatt opp og diskutert.

I Norge har man ikke lovbestemt aldersgrense for spill, men bransjen opererer utifra en aldersanbefaling basert på den paneuropeiske organisasjonen PEGI.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3