Blizzard stanset ny stream med Hong Kong-støtte - nå raser fans, ansatte og politikere

I ferd med å bli et lite PR-mareritt.

10. oktober 2019 01:57

(PressFire.no): Det har brygget opp til drama rundt spillselskapet Blizzard etter at de utestengte en spiller for å ytre støtte til demonstrasjonene i Hong Kong.

Det var natt til mandag det ble kjent at Blizzard Entertainment utestenger den profesjonelle «Hearthstone»-spilleren Chung «Blitzchung» Ng Wai og trekker premiepengene han vant i Asia-Pacific Grandmasters-turneringen.

Reaksjonen fra spillgiganten kom da Wai i et intervju ga sin støtte til demonstrasjonene i Hong Kong.

Blizzard mente Wai brøt deres turneringsregler, som sier at de kan utestenge spillere som «skader Blizzards omdømme» - en definisjon de selv bestemmer hva skal være.

Blizzards offisielle Weibo-sider for spillet (Weibo er et kinesisk sosialt medie), forklarer derimot selskapet at Wai ble utestengt for å ha kommet med politiske uttalelser – og at Blizzard vil «ivareta nasjonal verdighet» for Kina.

I etterkant har en av kommentatorene fra Taiwan som var med i bildet da Wai kom med uttalelsene sine, hatt en egen stream hvor han forteller om det som har skjedd.

Stengte stream

Nå plukker andre spillere opp ballen etter Wai, og protesterer i Blizzards egne turneringer:

Det var under streamen av kampen mellom Worcester Poly og American University at sistnevnte dro fram en plakat med støtten til Wai og Hong Kong. Turneringen var høstutgaven av «Collegiate Championship», som står mellom en rekke skoler i USA.

- Free Hong Kong, boycott Blizz, sto det på plakaten.

Streamen ble nesten øyeblikkelig satt over til reklamer, og opptaket av kampen ble slettet bare minutter etterpå – men ikke før noen greide å lagre det:

I etterkant av opptrinnet skrudde Blizzard av alle spillerkameraer og hadde ingen intervjuer med spillerne under resten av turneringene. Det har ikke vært en offisiell uttalelse om hendelsen i skrivende stund.

Ansatte protesterer

Også flere ansatte i Blizzard har fått nok, og har arrangert demonstrasjoner ved sine egne kontorer. I et bilde lagt ut på Reddit ser vi flere ansatte støtte Hong Kong-demonstrasjonene med en såkalt «paraply-protest».

I tillegg har to plaketter som omkranset en stor statue utenfor kontorene blitt dekt til. På disse sto slagordene «Tenk globalt» og «Alle stemmer teller». De ansatte er tydeligvis ikke enige i at dette lenger er to slagord som beskriver Blizzard.

De er ikke de eneste som protesterer mot selskapet heller. I sosiale medier er det nå en pågående kampanje om å slette Blizzard-kontoene sine, å boikotte kommende spill, og til og med å få «Overwatch»-helt Mei til å bli frontfigur for opptøyene – og dermed tvinge Kina til å bannlyse spillet.

Også andre kommentatorer har uttrykt misnøye med måten Blizzard har håndtert saken på.

I et lengre brev skriver kommentator Brian «Kibblers» Kibler at han er enig i at det ikke er riktig å bruke Hearthstone-turneringer som en politisk plattform, men at reaksjonen til Blizzard var så «over the top» at han ikke lenger ønsker å kommentere finalene i «Hearthstone»-mesterskapet som skal avsluttes neste måned, eller i noen kommende turneringer.

De ansatte har dekt til slagordene.

Politikere kritiserer

To amerikanske senatorer har kommentert utestengelsen av Wai i krasse ordlag. Senator Ron Wyden (demokrat, Oregon) sier at Blizzard ydmyker seg selv.

- Blizzard viser at de er villige til å ydmyke seg selv for å blidgjøre det kinesiske kommunistpartiet. Ingen amerikanske selskaper burde sensurere ønsker om frihet for å tjene raske penger, skriver han, og får støtte fra senator Marco Rubio (republikaner, Florida).

- Legg merke til det som skjer her. Folk som ikke bor i Kina må enten sensurere seg eller risikere utestengelse. Kina bruker inngangsdøra til sitt marked som brekkjern til å knuse ytringsfriheten globalt. Implikasjonene av dette vil merkes lenge etter alle i dagens amerikanske politikk er vekk, skriver Rubio på Twitter.

Her hjemme har stortingsrepresentant Grunde Almeland (V) sendt et åpent brev til Activision Blizzard-sjef Bobby Kotick med en oppfordring om å reversere utestengelsen.

- Jeg blir ekstremt overrasket og skuffet om dette er et ståsted Blizzard er enige i, skriver han i brevet.

- Som et globalt selskap er dere ikke uten makt eller ansvar når det kommer til å støtte fundamentale menneskerettigheter. Faktisk bør handlingene anses som politiske uttalelser i seg selv. 

Om knappe måneden arrangerer Blizzard sitt årlige spillshow BlizzCon. Vi ser for oss at det kan bli en interessant affære – hele situasjonen er blitt et mareritt for Blizzard, som bare kan takke seg selv.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3