«Tomb Raider»-folka snakker ut om Xbox-eksklusiviteten

– Vi tok ikke lett på avgjørelsen.

26. august 2014 11:21

(PressFire.no): Kun Xbox-eiere får spille det neste store Lara Croft-eventyret i 2015.

Microsoft har som kjent skaffet seg en eksklusivitet til «Rise of the Tomb Raider». Sjefen for Xbox-avdelingen, Phil Spencer, har allerede innrømmet at avtalen strekker seg over en viss tid.

Utgiveren har nylig vært ute på nettsidene sine for å svare på spørsmål.

Ikke overraskende var mange av disse fokusert på å finne ut hva som egentlig ligger bak «Tomb Raider»-planene.

Tok ikke lett på avgjørelsen

Square Enix understreker at de selvsagt hadde «Tomb Raider»-entusiastene i bakhodet hele veien.

– Vi tok ikke lett på denne avgjørelsen. Målet vårt er å lage et best mulig spill, og vårt forhold til Microsoft vil hjelpe oss med å nå visjonene vi har til dette spillet, forteller Square Enix.

Annonseringen av «Rise of the Tomb Raider» skjedde på E3-spillmessa i juni, hos Microsoft. At den første traileren ikke inneholdt logoer som fortalte hvilke plattformer spillet kommer ut til, burde kanskje gitt nok ledetråder rundt hva som kom et par måneder senere:

På GamesCom for to uker siden fikk mange seg en overraskelse da Xbox-sjef Phil Spencer kunne fortelle at det kun er Xbox-eiere som får «Rise of the Tomb Raider» i 2015. PlayStation-folk må altså vente en stund.

Vil ikke gå i detalj

Square Enix kommenterer timingen og budskapet på denne måten:

Vi hadde ikke til hensikt å skape forvirring rundt annonseringen, bedyrer Square Enix.

 Podiet til Microsoft under GamesCom var et fint sted å annonsere dette først, men ikke nødvendigvis gå i detalj, forteller selskapet.

De understreker det samme som Phil Spencer tidligere har innrømmet: denne Xbox-eksklusiviteten har et vindu og en bestemt varighet.

Vi vil ikke diskutere detaljene i denne avtalen, men er fokusert på å levere et flott spill til Xbox 360 og Xbox One, sier utgiveren i denne omgang.

Square Enix understreker at Crystal Dynamics, som lager spillet, visste om avtalen og på ingen måte har blitt ført bak lyset. Utgiveren understreker også at de har hatt et godt og tett forhold til Microsoft i flere år – noe selskapet tror kan bidra til å løfte serien ytterligere.

Et «Uncharted»-mottrekk

I forrige uke publiserte Eurogamer et intervju med Xbox-general Phil Spencer. Der innrømmet han lett at denne «Tomb Raider»-manøvren kan ses på som et trekk mot Sonys PlayStation-flaggskip, «Uncharted».

«Uncharted 4: A Thief’s End» fikk debuten gjennom en kort fristefilm på E3 i sommer. Dette spillet skal etter planen slippes til PlayStation 4 i 2015.

– Jeg er en stor fan av «Uncharted» og skulle ønske vi hadde et actioneventyr av samme kaliber, sier Spencer i dette intervjuet.

Phil Spencer forteller at Microsoft selv har forsøkt å stable på beina lignende serier, men foreløpig ikke har funnet Xbox-svaret på Nathan Drake og «Uncharted»-serien.

Vi har startet noen [spillprosjekt], og vi har sett på disse. Men vi har ikke en slik per i dag av en slik kvalitet. Dette [«Tomb Raider»-avtalen] er en anledning, sier Spencer til Eurogamer.

Sony-topp visste ikke om Xbox-avtalen

«Tomb Raider» er jo en serie som for svært mange er synonymt med spilling på en av de tidligere PlayStation-konsollene.

Det startet i 1996, da «Tomb Raider» kom ut til den første PlayStation-maskinen, samtidig som de andre plattformene fikk. Det var en svært viktig tittel for PlayStation i starten av denne konsollsyklusen, og har i årene etter fortsatt med å være tett forbundet med Sonys spillsatsing.

Shuhei Yoshida, spillsjefen i Sony med ansvaret for Sony Wordwide Studios, påstår han ikke visste noe om «Tomb Raider»-flørten mellom Square Enix og Microsoft.

Yoshida fortalte nylig Eurogamer at han fulgte Microsofts GamesCom-pressekonferanse med interesse, via Twitter.

– Det er veldig interessant hvordan Phil Spencer velger ordene sine, at julen 2015 er «Tomb Raider» eksklusivt for Xbox. Så det er åpent for tolkning.

– Likevel, vi forventet ikke at noe som dette ville skje, sier Yoshida.

«Rise of the Tomb Raider» kommer først til Xbox 360 og Xbox One, julen 2015.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3