Ny forskning viser at proffe dataspillere er smartere enn «vanlige» folk

Mer aktivitet i hjernen.

1. mai 2015 12:15

(PressFire.no): En ny forskningsrapport som er publisert hos vitenskapsmagasinet Nature viser at det å spille dataspill kan forbedre hjernefunksjonen, skriver nettmagainset The Daily Dot.

«League of Legends»

Proffspillere vs. Hvermannsen

Hvilken innvirkning spill har på hjernen har lenge vært heftig omdiskutert, men senere forskningsrapporter viser til hvilke positive innvirkninger spillingen kan ha på utviklingen – med alt fra det å bli bedre borgere, til det å trene bort sengevæting.

I den ferske studien fra Kina har en forskningsgruppe sammenlignet magnetresonansbilder fra 27 profesjonelle League of Legends»- og «Dota 2»-spillere med 30 «vanlige» folk.  

«Dota 2»
«Dota 2»

Stålkontroll

Det de fant indikerer at de som spilte mye var langt mer aktiv i insula-regionen av hjernen, som styrer blant annet øye-hånd-koordinasjon og oppmerksomhet.

Kanskje ikke helt overraskende, med tanke på det høye tempoet man ofte ser i profesjonelle såkalte MOBA-spill, der man ikke bare må ha stålkontroll på området rundt seg, men også skal kunne klikke kjapt og nøyaktig for å være effektiv.

Det som forskningsrapporten derimot  ikke klargjør, er om spillerne har denne økte aktiviteten på grunn av all spilltreningen, eller om de er gode på spillene på grunn av den høyere aktiviteten i hjerneregionen.

«Portal 2»

Tjukk i huet

En annen forskningsrapport fra i fjor henviste til et lignende fenomen - da fant forskerne en «robust positiv endring» i hjernebarken hos ungdom som var flittige dataspillere.

Med andre ord så de en fysisk endring i selve tykkelsen av hjernebarken.

Hjernebarken styrer kognitive funksjoner som oppfattelse, oppmerksomhet og problemløsing samt mye mer. Den er ofte assosiert med strategisk tankegang. 

Denne typen av opptrening kalles nevroplastitet, som kort sagt betyr at hjernen utvikler seg basert på adferd, miljø og opplevelser. Med spill kan man altså oppnå denne effekten.

Og det er ikke bare kjedelige lærespill - Valves velkjente problemløsningsspill, «Portal 2» har høstet lovord hos forskere, som viser til at spillet er veldig effektivt for å trene opp hjernen.

Toppbilde: «League of Legends»

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3