Med denne gitaren skal du bli interessert igjen

Vi har testet «Guitar Hero Live» og «Rock Band 4».

15. august 2015 12:14

LOS ANGELES (PressFire.no): Rykker det i rockefoten – i rocktober er det duket for nyslipp av to kjente og kjære musikkspill-giganter: «Guitar Hero» og «Rock Band».

Der «Rock Band 4» går tilbake til den gode, gamle oppskriften fra «Rock Band 2», prøver «Guitar Hero Live» seg på noe helt nytt.

I stedet for det klassiske gitar-oppsettet med fem knapper på rekke, introduserer «Guitar Hero Live» et flunkende nytt gitarsystem der gitaren har to rader med tre knapper på hver rad.

Tilbake til røttene

«Rock Band 3» fokuserte på en mer musikalsk korrekt spillestil, der man i stor grad faktisk kunne spille ekte instrumenter om man ville og hadde råd. «Rock Band 4», derimot, går tilbake til formelen fra «Rock Band 2» med fem knapper på en enkelt rad på gitaren.

Forskjellig fokus og målgrupper

Som navner tilsier, legger «Guitar Hero Live» opp til å emulere en livemusikk-opplevelse. Du inntar posisjonen som gitarist på konsert, og du får se både resten av bandet og publikum i et førstepersonsperspektiv fra scenen.

Når du spiller bra, jubler publikum og heier deg fram, mens misnøyen melder seg for om du ikke leverer varene. Gjør du det ekstra bra, kan publikum også be deg om et ekstranummer, og du får da muligheten til å spille deler av sangen om igjen.

I «Rock Band 4» begynner du som i tidligere «Rock Band»-spill som en musiker i et ukjent band, og så må du spille deg gjennom intime konserter på små scener for å bygge en fanskare, tjene penger til nye klær og instrumenter, og låse opp stadig større og bedre muligheter for deg og bandet ditt.

Erfaringer fra E3

Vi fikk testet både Guitar Hero Live og Rock Band 4 på årets E3 og sitter igjen med flere inntrykk.

I «Guitar Hero Live»-presentasjonen fikk vi spille to sanger på middels vanskelighetsgrad, noe som faktisk var utfordrende nok med det nye gitarsystemet.

Live-konseptet fungerte godt, og vi fikk virkelig følelsen av å stå på scenen mens fansen hylte av fryd og danset med til musikken.

Det nye gitarsystemet tok litt tid å venne seg til, men var likevel ikke så komplisert at det ble frustrerende.

Det hjalp riktignok at vi allerede er vant med denne typen musikkspill, så overgangen var ikke så altfor stor. Det nye systemet føltes faktisk rimelig naturlig, og blåser nytt liv i en formel vi har sett relativt lite variasjon i det siste tiåret. Det føles ferskt.

Rykker tilbake

I «Rock Band 4»-presentasjonen fikk vi se gruppa før oss knote massivt med både kontrollere og selve spillet. Personen på trommer trommet vilt tilsynelatende uten å se på notene, mens stakkarene på gitar og bass så ut som de ikke ante hva spillet gikk ut på.

Heldigvis havnet vår testperson på gruppe med to andre som tydelig hadde spilt spillet før, og vi måkte gjennom en sang på ekspert-nivå uten problemer.

Vi fikk aldri noen introduksjon om hva vi skulle gjøre eller hvordan kontrollene fungerer, så kunnskap om dette ble tatt mer eller mindre for gitt. For oss gikk det fint, men for gruppa før oss ble resultatet mindre heldig.

Gjennom øynene til en gammel «Rock Band»-traver fløt notene fint, gitaren var responsiv og i synk, og grafikken velkjent.

Basert på opplevelsene våre ser «Guitar Hero Live» ut til å appellere mest til nye spillere, mens «Rock Band 4» kanskje i høyere grad appellerer til de som allerede er kjent med denne musikkspillsjangeren.

«Guitar Hero Live» byr på nye og ferske utfordringer dersom man er lei av den samme gamle oppskrifta.

Velkjent kombinasjon.

Spill sammen

«Guitar Hero Live» har full støtte for at flere kan spille sammen over nett, mens «Rock Band 4» kun vil støtte flerspillingsmodus lokalt ved lansering. Daniel Sussman, produktsjef i Harmonix, utelukker ikke at det vil komme støtte for dette senere.

I samme stue har imidlertid «Rock Band 4» som tidligere nevnt også trommer og vokal. I tillegg har de også støtte for bassgitar – det er med andre ord et spill med støtte for opp til fire «musikere» i samme «øvingslokale».

Ettersom «Guitar Hero Live» introduserer et helt nytt system, vil det ikke være bakoverkompatibelt med verken instrumenter eller sanger fra de tidligere spillene.

«Rock Band 4», derimot, er fullt kompatibel med gammelt «Rock Band»-utstyr og musikk (med unntak av keyboard og pro-gitar). Det betyr at man har et bibliotek på godt over 2000 sanger tilgjengelig, såfremt man er villig til å betale for sangpakkene. Pakker man allerede har betalt for tidligere skal være fullt tilgjengelige i det nye spillet.

Uansett betyr lanseringen av et nytt «Rock Band»-spill at man blir nødt til å produsere nye gitar- og trommekontrollere, noe som er gode nyheter for alle entusiaster som ikke har kunnet spille de eldre spillene på grunn av manglende og/eller ødelagte musikkontrollere.

Det finnes dermed ikke noe fasitsvar på hvilket av spillene som kommer «bedre» ut. Har du lyst på noe nytt og annerledes ser «Guitar Hero Live» foreløpig ut til å være det mest spennende valget. Dersom du vil slå deg løs med venner på fest, eller gjenoppleve de gode gamle sangene fra tidligere og har en bod full av instrumenter, ser «Rock Band 4» ut til å bli det beste valget.

Eventuelt får man bare skaffe seg begge.

Guitar Hero Live slippes til Playstation 3, Playstation 4, Wii U, Xbox 360, Xbox One og mobil 20. oktober, mens Rock Band 4 slippes til Playstation 4 og Xbox One 6. oktober.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3