Fredag legges «Project Gotham Racing»-studioet ned

Activision fortsetter slankekuren.

15. februar 2011 10:33

Fredag 18. februar blir en mørk dag i bilspillenes historie – da stenger nemlig britiske Bizarre Creations dørene for godt. Det Activision-eide Liverpool-studioet stod bak fjorårets ambisiøse «Blur» og «James Bond: Bloodstone», men vil nok mest bli husket som skaperne bak «Project Gotham Racing» til Xbox og Xbox 360.

Studioet fikk likevel kredibilitet hos spillere allerede i 2001, da de slapp «Metropolis Street Racer» til SEGAs avdøde Dreamcast-konsoll. Det var i kjølvannet av dette at Microsoft ga Bizarre Creations en eksklusivitetsavtale for sin «Project Gotham Racing»-serie.

- De ansatte har allerede fått seg nye jobber

Det ble imidlertid vanskeligere og vanskeligere for spillutviklerne å stå på egne ben, og derfor aksepterte de et tilbud fra Activision i 2007, noe som resulterte i at «Project Gotham Racing 4» ble det siste spillet i serien som ble utviklet av Bizarre Creations.

Under Activision har Bizarre Creations i hovedsak utviklet det ambisiøse onlinebilspillet «Blur» og det middelmådige «James Bond: Bloodstone». Begge skuffet salgsmessig, noe som nå er grunnen til at Activision velger å stenge studioet for godt.

Etter oppkjøpet skulle Bizarre Creations fremdeles ha «kreativ kontroll» over sine spill, men ifølge Develop skal kilder hos Bizarre Creations ha fortalt at Activision likevel hadde «fiklet» med prosjektene og ikke markedsført spillene nok.

I november ble det kjent at Bizarre Creations var i fare for å bli lagt ned, hvor Activision like etter fortalte at de ville se på eventuelle tilbud for å forsøke å selge spillstudioet. Men nå er det avklart at Activision i stedet velger å legge ned studioet.

De rundt 200 ansatte skal allerede ha fått seg nye jobber i konkurrerende selskaper. Ifølge Develop skal de ansatte ha lagt skylda på forskjeller og manglende åpenhet, men berømmer Activisions håndtering av de ansatte i oppsigelsesprosessen.

På tampen av fjoråret lekket det rykter om at Microsoft ser seg om etter et nytt studio til å blåse liv i Project Gotham Racing-serien. Hvorvidt noen av Bizarre-folka har havnet under Microsofts paraply igjen - og om det faktisk er hold i PGR-ryktene - gjenstår å se.

Ryddeaksjonen hos Activision har den siste tiden også medført at spillgiganten legger musikkspillsatsningen sin på is. Dessuten ble «True Crime: Hong Kong» kansellert, bare uker før en planlagt lansering, og totalt 500 ansatte blir nødt til å finne seg nye jobber.

Det verserer i tillegg rykter om at Activision er interessert i å kjøpe Take-Two - selskapet som blant annet gir ut «Grand Theft Auto»-spillene, det kommende «L.A. Noire» og dessuten har «BioShock»- og Sid Meyer-spillene i stallen sin.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3