18-åring arrestert, mistenkt for dataangrepene mot PlayStation og Xbox

16. januar 2015 15:04

(PressFire.no): I jula ble PlayStation Network- og Xbox Live-tjenestene utsatt for såkalte DDoS-angrep.

Tjenestenektangrep, der store mengder data sendes i retning servere og knebler disse helt eller delvis.

Xbox- og PlayStation-spillinga ble amputert for 110 millioner PSN-brukere og cirka 50 millioner Xbox Live-medlemmer.

Verst gikk det utover Sony. Tre-fire dager uten onlinetjenester på PlayStation var resultatet.

Samarbeid med FBI

Hackergruppa Lizard Squad tok raskt på seg ansvaret. FBI og lokale myndigheter i flere land har de siste ukene drevet en klappjakt for å finne personene som sto bak.

BBC melder at en 18 år gammel mann nå er arrestert i Southport, nær Liverpool.

Politiet i England har samarbeidet med FBI og anklager 18-åringen for å ha skaffet seg uautorisert datatilgang. Han skal i tillegg ha gitt falske opplysninger til myndighetene i USA, relatert til såkalt swatting.

Craig Jones, hos britisk politis datakriminalitetsavdeling, understreker i en pressemelding at denne typen lovbrudd ikke er begrenset geografisk og derfor krever et bredt internasjonalt samarbeid for å avsløres.

Vi er fortsatt tidlig i etterforskningen og har mye arbeid foran oss. Vi kommer til å fortsette det tette samarbeidet med FBI for å identifisere dem som begår lovbruddene, og vil holde disse ansvarlige, sier Jones.

«Et markedsføringsprosjekt»

Sony har allerede gått ut med en kompensasjon for nedetiden på PlayStation Network. En forlengelse av PlayStation Plus-medlemsperioden på fem dager og rabatt på ett kjøp fra PlayStation Store, er plasteret på såret.

The Daily Dot meldte nyttårsaften at en 22 år gammel brite ble arrestert, og senere løslatt mot kausjon. Sky News har tidligere intervjuet vedkommende om datasikkerhet og rivaliseringen mellom ulike hackere.

Han skal være mistenkt for lignende angrep mot blant annet PayPal i en periode fra 2013 til 2014.

Lizard Squad begynte promoteringen av sitt nye DDoS-verktøy, Lizard Stresser, i kjølvannet av PlayStation- og Xbox-angrepene denne jula. Betalende brukere av Lizard Stresser kan selv utføre DDoS-angrep.  

En person angivelig tilknyttet Lizard Squad fortalte The Daily Dot at angrepene mot Sony og Microsoft kan karakteriseres som et «markedsføringsprosjekt».

Frykter ikke konsekvensene

Sky News viste et intervju med «Ryan» i jula.

Han påstår selv å ha vært en av hovedmennene bak disse dataangrepene, og fortalte at to-tre personer var hovedansvarlige.

«Ryan» bekreftet til Sky News at noen av hans medsammensvorne er i tenårene.

Han har vært i FBIs søkelys de siste ukene.

Lizard Squad har svart med å legge ut flere Twitter-meldinger der de harselerer med dette, og hevder «konsekvensene for alt vi har gjort toppen er én uke i et pent, hotellignende fengsel med treningsrom, basseng og lignende.»

Skjerpet datasikkerhet og tiltak mot slike angrep, ble satt på dagsorden da Obama-administrasjonen denne uka avslørte sin ferske strategi.

FOTO (hovedbilde): Scanpix.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3