The Fancy Pants Adventures

Buksemann.

Opprinnelig et flashspill til PC, og påbygd i etapper fra 2006 av Brad Borne. Siden spilt og elsket av millioner. Nå har «The Fancy Pants Adventures» funnet veien til PlayStation 3 og Xbox 360 i en oppgradert utgave – ikke ulikt evolusjonen til «Super Meat Boy», som ble lansert til PC og konsoller i fjor.

Hovedpersonen er i realiteten bare en todimensjonal strekmann med fargesprakende, fancy bukser. Men det kan være nok. Spesielt om han i tillegg besitter litt sjarm og kan bade i sprekt spilldesign.

Alt dette har «The Fancy Pants Adventures». Det er fargerikt, lekent og er akkurat passe barnslig.

Fancy Pants Man, som han heter, legger ut på eventyr i kjent Mario-stil for å redde søsteren (Cutie Pants Girl). Hun har blitt fanget av pirater, ledet av en diger sjørøver med regnbuefarget skjegg. Det er ikke bare premisset for handlingen som vekker assosiasjoner til en viss velholden rørlegger. I begynnelsen av historien – før du får kloa i et slagvåpen – må du eliminere fiendene ved å hoppe på dem. Én gang for å gjøre dem svimle, to for å gjøre deg ferdig med jobben.

Vil gjerne holde deg sysselsatt

De elleve brettene i hovedhistorien inneholder også to bonusnivåer som du ofte må lete for å finne, og mengder av opplåsbare gjenstander. Veldig mye av spillet er lagt opp til å appellere hos dem som ikke klarer å stoppe før 100 prosent er fullført.

Da er det greit å vite at du har enkel tilgang til å se hvor mange objekter du har oppdaget i hvert enkelt brett, og hvor mange prosent du mangler.

Bonusnivåene er ofte basert på at du skal komme deg til mål før tiden renner ut, eller andre varianter som også inneholder en tikkende klokke. Med en gang du har funnet disse bonusbanene, legger de seg i en arkademaskin som du finner i spillets hovedmeny – ment å forestille huset til Fancy Pants Man.

Bare ett av flere initiativ i spillet til å holde deg sysselsatt, foruten hoveddelen. Det er nemlig en hel del å ta seg til.


Plattform på Sonic-måten

Hovedmålet i «The Fancy Pants Adventures», foruten å redde søsteren din som for øvrig legger igjen små flaskeposter underveis med ledetråder og absurde hilsener, er å samle små «kruseduller» som er strødd utover brettene. Disse gir poeng – og i tur; ekstra liv.

I tillegg kommer du over til sammen 140 gjenstander som gjør at du kan endre buksefarge eller våpen. Du navigerer ofte på «Sonic the Hedgehog»-måten, ved nærmest å sveve gjennom looper i stor fart, mens du sanker ytterligere kruseduller og kanskje må foreta et spektakulært C-moment for å hoppe til en ny avsats.

Det er i disse øyeblikkene, når du er i flytsonen og har fått den litt unøyaktige, svevende kontrolleren til å sitte i fingrene, at det er som morsomst! 

Og har du hjelp av en venn, kan du få til enda mer luftige byks.

Store, lysende stjerner er også viktig å samle med seg. Du trenger en del av disse for å låse opp ytterligere to spillverdener (de to originale «Fancy Pants»-brettene, som ble sluppet henholdsvis i 2006 og 2009). 

«The Fancy Pants Adventures» er som skapt for å deles med venner. Inntil fire kan være med, enten på delt skjerm eller via nettet. Som i «Little Big Planet» er det enklere å hanskes med fiendene eller nå visse bonusgjenstander om du spiller på denne sosiale måten. Og som i det første «Little Big Planet», er det enkelte steder litt trøbbel med kameraet – og påkrevd med litt ventetid mens du venter på å stå opp fra de døde.

Kontrollene er skreddersydd for «Sonic»-bevegelser, altså lagd for fart og flyt. De er langt vanskeligere å hanskes med de gangene der du er nødt til å være stø på hånda – for eksempel i møtet med spillets fiender. Det tar tid før du har fått kloa i alle godsakene som «The Fancy Pants Adventures» har på lur i bukselommene, noe som gjør at en drøy femtilapp gir riktig så god spillvaluta.

Og det er moro å ha et slikt plattformspill liggende i listen av nedlastbare spill, på PSN eller XBLA. Et som gnager samvittigheten din til du har klart samtlige baner, funnet alle gjenstandene eller fullført brettene med stil. «The Fancy Pants Adventures» er definitivt et slikt spill, og oser i tillegg av sjarm og morsomt design.

«The Fancy Pants Adventures» kan lastes ned til PlayStation 3 og Xbox 360 via PlayStation Store eller Xbox LIVE Marketplace, og koster omtrent 60 kroner.

Oppsummering
Positivt
Morsom grafisk stil og godt design. Mye å låse opp. Ekstra underholdende i samarbeid med andre.
Negativt
For få lagringspunkter. «Svevende» kontrollere. Noen kameraproblemer i co-op.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3