Asus ROG Tytan CG8480

Stasjonær kraftpakke.

(PCWorld.no): Når Asus sender oss ting til test er det som oftest en bærbar pc det er snakk om, og noen ganger et genialt nettbrett eller en skjerm.

Denne gangen er det imidlertid snakk om noe langt mer seriøst enn som så. Vi har hatt den stasjonære pc-en Asus ROG Tytan CG8480 på besøk.

ROG Tytan er en pc som både pris- og designmessig hører hjemme i samme kategori som selskapets bærbare spill-pc-er i G-serien, som du kan lese tester av her.

Selv om prisen er i omtrent samme sjikt som en god Asus G-maskin, er ytelsen naturlig nok markant bedre i en stasjonær pc av dette kaliberet.

 

Effektiv og enkel overklokking

Asus ROG Tytan har et utseende som minner mye om selskapets spillbærbare. Fargen er lett metallisk grå med lys i logoen i front og nederst i front av kabinettet.

Fargen på lyset kommer litt an på deg selv, og hvor mye du ønsker å tyne pc-en.

Ved normal klokking lyser det blått mens et kjapt trykk på en egen overklokkingsknapp på toppen av kabinettet gjør at fargen endres til rødt – og at prosessoren klokkes opp ganske så betraktelig.

Kabinettet er i omtrent tilnærmet midi-størrelse. Linjene er barske med skrå front og topp. Fronten kan minne litt om en Cylon fra tv-serien Battlestar Galactica, spesielt når du klokker opp prosessoren og lysene endres til røde.

Dvd-spilleren og minnekortleser er skjult bak en luke i front, mens du har enkel tilgang til fire usb-porter på toppen av kabinettet, hvorav to støtter USB 3.0.

Her finner du også tilkobling for hodetelefon og mikrofon. Uvisst av hvilken grunn opplevde vi skurring i lyden når vi koblet til via disse, selv da vi prøvde flere forskjellige kvalitetshodesett, som for eksempel referansehodesettet vårt, et Qpad QH-1339.

 

Komponenter fra øverste hylle

Heldigvis er det ikke bare på utsiden Asus ROG Tytan er tøff. Innvendig skjuler det seg et godt utvalg av godsaker.

Hovedkortet er naturlig nok fra Asus selv, og er utstyrt med en Intel Core i7 3770K-prosessor på 3,5 gigahertz.

Allerede ved standardinnstillingene er den klokket opp til respektable 3,8 gigahertz.

Videre kan den enkelt klokkes opp via knapper på toppen av kabinettet til 4 og 4,2 gigahertz, noe våre tester viste at også ga en kurant økning i ytelse både i applikasjoner og i spill. Vi har tidligere testet de nye Ivy Bridge-baserte Core i-prosessorene og erfart at de trygt og enkelt kan overklokkes til dels ganske kraftig.

Maskinen er ellers utstyrt med 16 gigabyte minne, noe som bør være rikelig for de aller fleste. Selv med flere programmer kjørende i bakgrunnen og «Battlefield 3» i gang, opplevde vi aldri å bruke mer enn toppen 50 prosent av det tilgjengelige minnet.

Til lagring har Asus valgt å utstyre ROG Tytan med en harddisk på to terabyte, mens operativsystemet er plassert på en 128-gigabyte SSD fra Sandisk.

Med litt planlegging kan du også klare å snike et knippe spill inn på SSD-en. På sikt kan det hende Asus heller velger å bruke sine egne, nylanserte og lynraske SSD-er i pc-ene sine.

En kraftig spill-pc er så klart ingenting uten et kraftig grafikkort, og Asus har tatt en tur innom lagrene sine og hentet ut noe av det kraftigste som er å få kjøpt. Asus ROG Tytan er nemlig utstyrt med en GeForce GTX 680, noe som skal gi muligheten for å kjøre svært høye grafikkdetaljer selv i de nyeste spillene.

Vi har testet maskinen sammen med en Asus PB278Q 27-tommer med 2560x1440 pikslers oppløsning.

 

Windows 8 på plass

Ikke overraskende kommer Asus ROG Tytan med Windows 8 på plass. Til vanlig bruk fungerer det fint, og det gir også en anelse bedre ytelse i noen spill enn Windows 7.

Det er imidlertid ikke til å komme utenom at det tidvis er litt mer kronglete å komme i gang med spillene i Windows 8 enn det var i Windows 7.

Skal du i hovedsak bruke maskinen til spill, kan det være verdt å vurdere en «nedgradering» til Windows 7, eventuelt å installere programvare som gjør operativsystemet noe likere Windows 7, og som lar deg slippe unna det nye brukergrensesnittet.

Vår test-pc ble levert med et relativt enkelt tastatur og en tilsvarende enkel mus. Vi har imidlertid forstått det slik at visse utgaver leveres med litt mer spilltilpasset utstyr. Det kan være en fordel, for det tok oss ikke langt tid før vi erstattet det medfølgende utstyret med et Logitech K710+ mekanisk tastatur og den særdeles behagelige og raske spillmusa Logitech G700.

Vi begynte med å kjøre PCMark 7, et testprogram som måler ytelse til alt fra enkel til mer avansert og tung bruk. Ikke overraskende kom Asus ROG Tytan godt ut av det.

Testen viste at ROG Tytan skal takle tung foto- og videoredigering vel så godt som spilling og HD-avspilling. I visse programmer, for eksempel Adobe Photoshop og Premiere, kan du dra nytte av det kraftige grafikkortet i tillegg til den spreke Core i7-prosessoren.

 

Heftig spillytelse

Vi fortsatte testingen med å kjøre 3DMark Vantage og 3DMark 11. Begge programmene måler i hovedsak grafikkytelse, og gir en god pekepinn på hvor godt en pc vil gjøre det i spill. I 3DMark Vantage endte pc-en med et resultat på like over 31 500 poeng i Performance-testen, som er å regne som meget bra.

Det er blant de beste resultatene vi har oppnådd i 3DMark Vantage, men Asus ROG Tytan må se seg slått av pc-er med flere kraftige grafikkort i SLI-oppsett. Da slo pc-en hakket bedre fra seg i 3DMark 11, med et resultat på gode 3 350 poeng i Extreme-testen, vårt beste resultat til nå.

Selv om de syntetiske 3DMark-testene gir en god pekepinn på hvordan en pc vil takle spilling, kommer man ikke utenom å kjøre ytelsestester ved hjelp av faktiske spill.

Vi startet testingen med noen runder i «Crysis 2», et spill som serverer fantastisk grafikk, og som krever en kraftig maskin om du vil kjører høy oppløsning og høyt detaljnivå. Vi har kjørt testene med oppløsning fra lave 1280x800 helt opp til 2560x1440 piksler.

Mest interessant er nok resultatene målt i 1920x1080 piksler, som er den mest utbredte oppløsningen. Med grafikkdetaljene stilt til absolutt høyeste nivå, 4X kantutjevning og 1920x1080 pikslers oppløsning endte vi med en snittbilderate på 75 bilder i sekundet.

Det gir fin flyt og meget god spillbarhet. Med de samme innstillingene og 2560x1440 pikslers oppløsning falt bilderaten til 42 bilder per sekund, noe som fortsatt er å anse som greit spillbart.

 

Spill i høy oppløsning

Vi avsluttet testrunden med et rimelig heftig antall timer med «Battlefield 3». De svenske utviklerne i Dice gjorde en god jobb da de utviklet Frostbite-motoren som brukes i spillet.

Den slående grafikken og avanserte fysikken krever sitt av både prosessoren og grafikkortet.

For testens skyld startet vi med å kjøre spillet i 1920x1080 pikslers oppløsning og høyeste grafikkinnstillinger, kombinert med 4X kantutjevning.

Den gode bilderaten på 71 bilder per sekund ga fin flyt, og gjorde det til en smal sak å herje med fiendene våre.

Det meste av tiden spilte vi imidlertid med 2560x1440, Asus-skjermens standardoppløsning. Med høyeste grafikknivå lå bildeflyten på omtrent 45 bilder per sekund i snitt. Det er kurant, men vi valgte å gå et nivå ned for å bedre flyten ytterligere, og endte med et resultat på behagelige 64 bilder per sekund i snitt.

Til tross for at ROG Tytan er utstyrt med en kraftig prosessor og et tilsvarende kraftig grafikkort holder pc-en har Asus klart å lage en relativt stillegående pakke. Noe av det kan vi nok takke den lukke væskjekjølingsløsningen for.

Ved normal, lett bruk oppfører pc-en seg relativt eksemplarisk. Noe viftestøy er det, men med mindre du har pc-en plassert på skrivebordet rett ved siden av deg bør det ikke være noe problem. Spiller du tunge spill må du regne med noe mer viftestøy, i hovedsak fra grafikkortet, men det som er bør forhåpentligvis overdøves av spillydene uansett. Her finner du noen gode alternativer om du er på jakt etter god spillyd.

 

Konklusjon

Tidligere har vi hatt gode erfaringer med spillbærbare fra Asus, men nå er altså tiden kommet til å teste en skikkelig stasjonær pc fra selskapet. Designmessig er det mye som minner om G-serien med spillbærbare fra Asus, men når det gjelder ytelse får du langt mer å leke deg med her.

Med en kraftig Core i7-prosessor, rikelig med minne, SSD og det svært kraftige GeForce GTX 680-grafikkortet får du ytelse nok til alt fra vanlig bruk, via tunge programmer til de nyeste og mest avanserte spillene. Våre tester viste at Asus ROG Tytan leverer ytelse nok til tung jobbing med foto- eller videoredigering, og til å kjøre de nyeste og tyngste spillene med både høy oppløsning og høyt detaljnivå.

Prisen på rundt 15 000 kroner kan nok virke en anelse stiv for en stasjonær pc i dag, men sett opp mot komponentene som er brukt er det ikke fryktelig mye mer enn du måtte brukt om du skulle bygge en tilsvarende pc selv. Her får du alt klart til bruk, og det i en uvanlig tøff pakke.

Oppsummering
Positivt
Tøff design. Heftig ytelse. God til både jobb og moro. Enkel overklokking.
Negativt
Ingen spesielle.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3