LONDON (PressFire.no): I løpet av to tettpakkede dager i begynnelsen av februar, fikk vi muligheten til å snakke med utviklerne bak noen av de største PlayStation 3-titlene som kommer i år. Og selvsagt prøvespille litt. Den siste dagen var satt av til å vise fram «Killzone 3» på alle mulige vis.

Før den tid hadde vi blant annet fått snust på storspillet «Uncharted 3: Drake's Deception» og det merkelige, mystiske men innbydende «Journey». Og enda mer stoff er på vei!

Etter å ha fått teste hvordan «Killzone 3» er å spille med Move-kontrollerne, «sett spillfremtiden» i 3D-grafikk, prøvd onlinedelen samt den nye samarbeidsmodusen - så var det på høy tid å ta tempen på sjefen sjøl. Hermen Hulst er sjef for det nederlandske spillstudioet, og en av grunnleggerne av Guerrilla Games. «Killzone»-serien til PlayStation-konsollene har vært kjent for slående flott grafikk og detaljerte miljøer. Både det første og andre spillet i serien har i tur pushet grenser og forsøkt å utnytte alle konsollhestekreftene.

Har Guerrilla dermed gjort ting vanskelig for seg selv, og allerede nådd grensen for hva en PS3 kan yte? Eller kommer innovasjonen til «Killzone 3» i første rekke fra andre områder enn bare det visuelle?

- Vet du hva, det var det vi også trodde da vi startet på dette prosjektet, sier Hermen Hulst.

- «Vi har fått til grafikken, nå skal vi bare fokusere på spillopplevelsen, få til et perfekt tempo, variere og skape helt nye spillmiljøer», sa vi til hverandre innledningsvis.

- Men folka våre fant mange måter å optimalisere spillet gjennom innovasjon, noe som gjør at vi fikk presset ytterligere 40 prosent ut av PlayStation 3-konsollen når det gjelder presentasjonen sammenlignet med forgjengeren.

NB! Les vår anmeldelse av «Killzone 3» her.

 

- Move og 3D tilbyr noe nytt i Killzone-sammenheng

Hermen Hulst (bildet) forteller videre at områdene i «Killzone 3» er mer grandiose denne gang. De er store, åpne og innbyr til noen av de nye spillmekanikkene som du finner i skytespillet. Det kommer godt med når du i løpet av historien blant annet kan spenne en rakettpakke på ryggen og utforske fiendtlige områder på en riktig så luftig måte.

- Kunne vi fått til dette i «Killzone 2»? Neppe. Områdene der var ikke store nok, dessuten går teknisk innovasjon og spillmekanikk hånd i hånd. Det er ikke slik at man bare kan velge å fokusere på det ene elementet.

- «Killzone 3» blir markedsført som et spill med støtte for Move og 3D-grafikk. Er dette inkludert for å kunne tilby «Killzone»-fans noe nytt?

- Definitivt. I «Killzone»-sammenheng prøver vi alltid å sette spilleren midt i begivenhetenes sentrum. Med masse naturtro effekter rundt deg. Og du er alltid en del av frontlinjen. Så for oss forsterker dette bare den opplevelsen; 3D hjelper deg å lese landskapet, hjelper deg til å kaste en håndgranat riktig sted og så videre.

Når det gjelder Move er det teknologi vi har sett på i lang tid. Vi har plukket Wii-kontrollere fra hverandre og eksperimentert. Nå har du mulighet til å se handlingen utspille seg over dette nye geværet.

I løpet av «Killzone 3»-dagen i London, fikk vi demonstrert dette plastgeværet til PlayStation 3 – som er utviklet av «SOCOM: Special Forces»-skaperne og Guerrilla Games. Planen er at dette skal lanseres samtidig med «Killzone 3», men mye tyder på at vi i Norge er nødt til å vente noen uker ekstra.

- Jeg tror også dette hjelper på tilgjengeligheten. Noen er ikke så familiære med en dualshock-kontroller, og ikke så flinke med de to analogstikkene. Enkelte kommer fra PC-spill, andre har kanskje bare erfaring med Wii-spill. Dette er en veldig bra måte å trekke disse inn i et PlayStation 3-spill.

Alle vet hva en avtrekker er ment for, liksom?

- Nettopp! Vi har alle lekt cowboy og indianere da vi var små.


- James Cameron; din motherfucker!

Hermen Hulst har allerede vært innom at utviklerne til «Killzone 3» ville forsøke å lage større brett, variere mer i landskapene du besøker – og at skalaen nå er større. Ett av brettene vi så demonstrert i London gav umiddelbart «Avatar»-assosiasjoner. Det er frodig og grønt, har store jungelblader og utenomjordiske, rare buskevekster.

At nettopp dette segmentet ble demonstrert på en 3D-tv, gjorde James Cameron-opplevelsen nesten komplett.

Hermen Hulst er imidlertid ikke helt enig når vi spør om Guerrilla har latt seg «inspirere» av tidenes kinosuksess.

- Det morsomme i den sammenheng er at jeg inviterte hele utviklingsstaben på kino da «Avatar» hadde premiere. Åpenbart er det en veldig, veldig bra film. Men da vi gikk ut fra kinoen utbrøt en av utviklerne; «Helvete! De har kopiert det fordømte jungelnivået vårt!». Det viste seg at vi allerede hadde et slikt brett i utvikling til «Killzone 3».

- Vi var mer inspirert av undersjøiske områder, og forsøkte å lage et nivå som er vanskelig å navigere i – som nærmest gjør deg litt ukomfortabel. Og, som i likhet med de andre miljøene du møter i «Killzone 3», har en distinkt følelse.

- Å se James Cameron omfavne den samme idéen var egentlig ganske kult. Selv om jeg instinktivt tenkte «motherfucker!». Etterpå måtte jeg vedgå at det var ganske kult. «Han har gjort det, vi har gjort det. Greit!».

En times tid før PressFire som eneste norske medie fikk en prat med Guerrilla-sjefen i London, fortalte Hulst litt om fremtidsplanene under sin presentasjon. Han nevnte – ikke sjokkerende – at det kommer til å dukke opp nedlastbart innhold. Både det som alt er annonsert, og mer. Han snakket også om hvor viktig onlinedelen er.

 

- Forberedt på PlayStation 3-hackerne

I den sammenheng er det nærliggende å spørre om «Killzone 3»-utviklerne har fulgt med på de siste ukers begivenheter. Først ble PlayStation 3-konsollen «åpnet» av hackere. Senere har «Call of Duty: Modern Warfare 2»-opplevelsen blitt kraftig komprimert av juksere som har ødelagt flerspilleropplevelsen for andre.

- Har dere gjort noen tiltak for å hindre at dette også skjer med «Killzone 3»? Bekymrer dette dere?

- Om det bekymrer meg…? Det er klart. Men vi holder et øye med situasjonen. Det er flere ting vi kan gjøre fra utviklerståstedet. Vi stoler også på at Sony er på saken og fikser dette fra et plattformholderperspektiv.

Kan du garantere at det ikke vil bli noen slike problemer forbundet med onlinedelen av «Killzone 3»?

- Vel… du vet, det har alltid vært folk som utnytter et spill. Folk som roter med resultattavler, statistikk og slike ting. Men vi har ansatte som er utlært til å takle slike utfordringer, for åpenbart kan man ikke bare stole på computere i slike tilfeller. Men det vil alltid være mennesker som er ute etter å ødelegge moroa for andre spillere. Vi er imidlertid forberedt nå før lanseringen, sier Hulst om dette temaet.

Ett annet tilskudd til «Killzone 3», som vi fikk muligheten til å teste selv, er den nye samarbeidsmodusen. På delt skjerm kan du og en venn oppleve historiedelen på en langt mer sosial måte enn før. Perfekt om du vil nyte et storslått actionspill, men kanskje føler at dine evner ikke helt strekker til – og i stedet allierer deg med en venn som er hakket vassere til å kverke Halghast-soldater enn det du er.

- Jeg har selv noen bekjente som ikke spiller mye, men de er interesserte i å finne ut hva jeg jobber med. Ved å spille sammen kan du hjelpe disse litt. «Boom, boom», så har du plukket ned noen fiender for denne vennen. Dessuten er historien litt lysere denne gang, med noen humoristiske øyeblikk. Jeg tror det er en storslagen opplevelse å nyte sammen med andre, mener Hermen Hulst.

Hvorfor er det ikke inkludert en samarbeidsmodus via nettet, noe mange har etterspurt?

- Online-co-op er et flott tilskudd, men vi valgte å satse på en lokal samarbeidsmodus. Mye på grunn av det fysiske nærværet du får gjennom å spille med en partner på denne måten. Dessuten liker vi å lage storslåtte ting, og gjøre disse virkelig, virkelig bra – i stedet for å gjøre noe halvveis.

 

«Killzone 3» lanseres eksklusivt til PlayStation 3 den 23. februar.


Annonse

Kommentarer

På forsiden nå

top-article

Anmeldelse: Darksiders: Genesis

Et spill og en serie i identitetskrise.

Les mer