Når kommer egentlig den neste Xbox-konsollen?

- Vi er nå over halvveis i livet til Xbox 360, ifølge Microsofts Europasjef.

25. november 2011 08:01

KÖLN (PressFire.no): Under GamesCom-spillmessen møtte vi Microsofts Chris Lewis, ansvarlig for mobil- og Xbox 360-satsningen i Europa.

Ryktene om en ny konsoll fra selskapet bobler om dagen. Flere optimister spår at Xbox 360-arvtageren vil bli avslørt allerede på E3 i Los Angeles neste sommer.

I forrige uke hevdet respekterte Edge at utvalgte spillskapere allerede i år får kloa i utviklerversjoner av den neste Microsoft-konsollen.

Selvsagt har ikke slikt sladder blitt kommentert fra offisielt hold. Den erfarne bransjeanalytikeren Michael «Pach-Attack!» Pachter tilhører de som karakteriserer ryktene om en ny Xbox allerede til neste år som «latterlige».

Pachter mener 2014 er et langt bedre tips.

Men kanskje Lewis likevel kunne fortelle oss noe om hvordan Microsoft planlegger konsollfremtiden?

«Xbox 720»-spådommer

Vi serverte først følgende teori til Chris Lewis, for å se om han var snakkesalig om Xbox-fremtiden:

Flere hobbyspåmenn i bransjen har allerede påpekt at kombinasjonen av Microsofts fokus på å nå en bredere målgruppe med Kinect, priskutt som posisjonerer Xbox 360 i «cirka-tusenlapp-sjiktet» og flere spill myntet på hele familien, er et trygt tegn på at en ny konsoll kommer snart.

Kall den Xbox 720, om du vil, selv om konsollen ikke er annonsert eller omtalt fra offisielt Microsoft-hold.

Selvsagt vil ikke Lewis si noe om disse topphemmelige planene, men han nikket likevel forsiktig under resonnementet over.

Ser vi konturene av at Xbox 360 nå er i ferd med å bli Microsofts svar på PlayStation 2, som levde fint ved siden av PlayStation 3 og fortsatte å selge godt, og at veien nå ligger åpen for en Xbox 720 om et år eller to? 

- På mange måter har du svart på spørsmålet ditt selv. Og jeg hører hva du sier, smiler Chris Lewis, samtidig som han viser oss sitt aller beste pokeransikt.

- Som du sikkert forventer å høre meg si, er jeg veldig fornøyd med den nåværende konsollgenerasjonen og jeg forventer den å vare lengre tid enn den forrige. Konsollene er nå mer fleksible og oppgraderbare, i tillegg gir Xbox LIVE oss muligheten til å oppdatere så mange aspekter ved konsollen at behovet for ny hardware ikke er så stort.

- Dessuten liker bransjen vår den typen stabilitet vi har nå, både forhandlere og utviklere. De som lager spill finner stadig nye måter å utnytte potensialet i Xbox 360 som tillater dem å lage større, rikere og mer omfattende spillopplevelser, sier Lewis til PressFire.

Men tenk om Microsoft overrasker skeptikere som Michael Pachter, og faktisk avslører sin konsollfremtid på E3 neste sommer: Hva skjer da med interessen rundt Nintendos Wii U-konsoll, som skal få en nypremiere på samme messe? Og Sony, da, som nylig uttalte at de ikke har tenkt å bli tatt på senga igjen i forbindelse med en konsollansering.

- Vil tilby norsk språk til Kinect så raskt som mulig

Kinect er utvilsomt et stort satsningsfelt. Under Microsofts pressekonferanse på E3-spillmessen i juni, var Kinect-fokuset stort.

For ikke å si enormt.

Noe av planen fremover er å oppdatere med bedre programvare, legge til nye tjenester som støttes av Xbox-sensoren – og få Kinect til å forstå flere språk i fremtiden.

Akkurat dette snakket også Marc Whitten og Dennis Durkin mye om under en E3-paneldebatt, som PressFire var til stede på.

Hva er dine fremtidsvisjoner for Kinect, og utviklingen for sensoren i årene som kommer? 

- Noe av det flotte med Xbox LIVE er at vi kan oppdatere programvaren direkte, uten å tvinge folk til å endre sine hardwarevaner. Dette skjer med Xbox LIVE-tjenester hele tiden, også Kinect-sensoren. Stemme og dialekter er utrolig utfordrende, men vi ønsker å tilby norsk språk så raskt vi overhodet kan. For vi er klare over at et slikt tilbud er viktig, forteller Chris Lewis oss.

- Hvilken annen innretning i stua di kan egentlig kjenne igjen stemme på denne måten? spør Lewis, som også ser ut til å vite svaret.

- Derfor er vi forpliktet til å rulle ut en slik støtte til alle markeder innen rimelig tid. Og jeg tror du samtidig kommer til å se mer og mer innovasjon med Kinect fremover, også innovasjon med spillene som støtter sensoren de neste par årene.

«Tror dere virkelig at folk ønsker å spille online?»

Når toppene for Sony, Nintendo eller Microsoft skal snakke om forventet levetid for et spillsystem, sier de alltid «vi er enda ikke halvveis i livssyklusen».

I hvert fall helt til en ny konsoll er annonsert...

Både Sony og Microsoft har sagt at henholdsvis PS3 og 360 vil ha lengre levetid enn forrige generasjon.

Lewis uttaler seg selvsagt ikke om når man forventer å lansere en etterfølger til Xbox 360, men drister seg til følgende – som kanskje er det aller mest vågale man kan oppleve å få høre fra en Microsoft-sjef:

- Vi har antagelig nylig passert halvveispunktet (for konsollens livssyklus – journ. merk.).

- Når det gjelder en fremtidig generasjon konsoller, men selvsagt uten å snakke spesifikt om det akkurat nå: Kan jeg se den leve sammen med Xbox 360? Ja, sannsynligvis. Jeg ser ingen grunner til at det ikke kan bli en realitet. 

Vil Xbox LIVE og LIVE Marketplace, Arcade-spillene vi allerede eier samt andre, eksisterende tjenester tilknyttet Xbox-opplevelsen, danne ryggmargen også i konsollfremtiden?

- Absolutt! Da vi lanserte den første Xbox-en, og hadde en ethernetport på baksiden av konsollen, lurte folk; «hva er dette, tror dere virkelig folk ønsker å spille online?». Det er nå ti år siden. I dag er det utenkelig å se for seg en konsollopplevelse uten onlinespilling, tilknytning til fellesskapet og de tilbudene som er integrert. Vi er gode på slikt.

- Og som du sikkert har lagt merke til har LIVE-tjenestene gjennomgått stadige forbedringer gjennom årene, de har blitt bredere og når stadig flere mennesker. Det vil fortsette å være en essensiell del av underholdningsopplevelsene i stuene. 

- Når det er sagt så må vi fortsette å bli bedre, og legge til nye tilbud og tjenester. Partnerskapene som Sky og Netflix i England og Canal+ i Frankrike, er nødt til å bli mer tilgjengelig for en større del av markedet i Europa og andre deler av verden.

- Vi legger konstant til slike tjenester, og det er kombinasjonen av alt dette som gjør LIVE-tjenesten appellerende til folk, forteller Lewis.

Hva slags nye Xbox-tjenester vi i Norge kan forvente oss i nær framtid, finner du informasjon om nederst i denne saken.

Hva vil Skype-oppkjøpet bety for fremtiden? 

Tall fra USA viser at det går med omtrent like mye tid på andre Xbox 360-aktiviter enn å spille. Dette er interessante brukervaner, og selvsagt også noe som må ses i sammenheng med at USA har langt flere slike underholdningstilbud integrert i Xbox-menyene enn vi i Norge.

Med Bing-søkemuligheten (annonsert på E3 i sommer), YouTube og stadig nye avtaler med innholdspartnere, vil Xbox 360-menyene fortsette å vokse.

Også etter høstoppdateringen er tilgjengelig den 6. desember.

- En slik utvikling hadde vi ikke forutsett for ti år siden. Vi hadde da fokus på kjernemålgruppen og spillene, men som jeg nevnte i sted er det viktig å lytte på hva kundene ønsker. Og slike tjenester er resultatet av det.

- Du har rett i at mange bruker mye tid på konsollen ved å se gjennom utvalget av filmer som kan leies, se andre i familien spille eller videosamtale med venner. Foreløpig har vi ikke snakket så mye om hva Skype vil bety for oss i fremtiden, men dette vil åpenbart bli viktig for oss, sier Lewis.

- For å kunne være et digitalt senter for folks underholdningsbehov, er man nødt til å være veldig gode både på spill, tv, musikk, film og andre tjenester. Alt som er viktig for folk.

Microsoft kunngjorde altså i sommer at man hadde kjøpt internettkommunikasjonsselskapet Skype for heftige 46 milliarder kroner.

- På hvilke Microsoft-plattformer vil dette oppkjøpet få størst relevans i årene som kommer? 

- Jeg kan ikke si for mye om dette nå. Men det vil spille en veldig helhetlig rolle for vår videre strategi på tvers av avdelingene i Microsoft, også for Xbox, sier Chris Lewis til PressFire.no.

---

Hva består høstoppdateringen til Xbox 360 av?

Bing-søketjenesten, og muligheten til å navigere gjennom 360-menyene ved hjelp av stemme, blir ikke med i høstoppdateringen i Norge på grunn av at Kinect foreløpig ikke har lært seg norsk.

YouTube blir heller ikke tilgjengelig på Xbox i Norge fordi det ikke finnes en lokalisert YouTube-tjeneste her til lands, har PressFire fått opplyst fra Microsoft Norge.

Kort tid etter oppdateringen får norske Xbox 360-eiere tjenesten Daily Motion, en videokanal som ligner på YouTube - med fokus på brukergenerert innhold.

I samme periode, altså like etter 6. desember, får vi i tillegg Muzu.tv. Dette er en kanal med over 80 000 musikkvideoer i arkivet. 

Gold-medlemmer av Xbox LIVE-tjenesten får også muligheten til å lagre sin LIVE-profil og spillprogresjon i nettskyen. Beacons, en mulighet til å koordinere dine planlagte spilløkter med venner på en ny måte, vil også være med.

I løpet av GamesCom fikk PressFire en snikpremiere på de nye menyene, og samtidig en glødende inspirasjon til å lage noen flotte tegninger...

Høstoppdateringen til Xbox 360 rulles ut tirsdag 6. desember.

Her er en video som viser de nye 360-menyene og presenterer litt av Microsofts strategi om å gjøre underholdningen enkelt tilgjengelig i stua, gjerne med Xbox-en i kjernen av opplevelsene: 


Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3