Våre frekkeste spådommer for spillfremtiden

I dag starter E3. Alt serveres i vårt livestudio.

10. juni 2013 15:03

(PressFire.no): Denne uka er den viktigste i spillbransjen på flere år.

Ikke bare handler det om Sony og Microsofts jobb med å overbevise om at deres nye konsoller – PlayStation 4 og Xbox One – er fremtidsrettede tiltak.

Ny teknologi, ment for å imponere og innovere i mange år fremover, trenger også solide spill med nyskapende idéer i bunn.

Det kommer til å hagle med annonseringer og nyheter i hele kveld og utover de sene nattetimer. Og vi skal videreformidle alt sammen.

Xbox One åpner E3-ballet

Microsoft åpner ballet i kveld, klokka 18:30. Etter det går det slag i slag. Både EA, Ubisoft og Sony holder sine pressekonferanser mandag kveld – og vi kommer til å vise alt direkte i vårt livestudio.

Alle streamene og pressekonferansene kan du følge her.

Apple har også meldt at de har noe på hjertet i dag, midt i mellom disse spillkjempene. Apple-pressekonferansen - som begynner klokka 19 i dag - skal vi også følge med på, ikke bare spillmaratonen fra Los Angeles som varer hele kvelden og store deler av natta.

Vi i PressFire har spekulert uhemmet, men også samlet de friskeste ryktene som har florert de siste ukene.

Her er noe av det vi forventer å få servert i kveld – blandet med det vi vet står på programmet til Microsoft, Apple, EA, Ubisoft og Sony.

NB! Se også videoen der våre tre utsendte, som nå er på plass i Los Angeles, synser litt om årets E3. (Følg PressFire på Instagram om du vil se mer fra dette trekløveret i L.A.).

MICROSOFT

Når? Pressekonferansen starter klokka 18:30.

Pressekonferansen i forrige måned, der Xbox One ble vist for første gang, var rettet mot et annet publikum enn de som nå stimler sammen i Los Angeles på E3.

Microsoft har sagt at de ikke kommer til å bruke tid på å fortelle om tv-strategien sin, der du kobler dekoderen inn i Xbox One. Det gjorde de seg ferdige med sist gang.

Nå er det spillene som gjelder. Phil Spencer, spillsjefen for Microsoft Studios, har allerede forskuttert at 15 nye spill er i utvikling til Xbox-konsollen(e). Åtte av disse er helt nye merkenavn, og flere av dem blir vist under dagens pressekonferanse – som også sparker i gang E3 2013.

Disse spillene vet vi kommer til å bli vist fra Microsoft:

«Forza Motorsport 5» – Ble vist med en kort filmsnutt fra Redmond-pressekonferansen i mai. På E3 får vi garantert en grundigere titt under panseret på Turn 10s bilspillkonge. Vi håper på ekte gameplay denne gang, ikke bare en pen trailer med mye gjenskinn i lakken.

«Call of Duty: Ghosts» - Tradisjonelt sett har Activision fått æren av å sparke i gang Microsofts E3-pressekonferanser. Det kan skje også i år. Don Mattrick, Xbox-generalen, kunne meddele at Microsoft igjen har sikret seg tidseksklusivitet når det gjelder de nedlastbare pakkene som kommer i kjølvannet av et nytt «Call of Duty».

«Ryse» - En storsatsning fra Microsoft og Crytek («Crysis»). Spillet får en nypremiere på årets E3, etter at det først ble vist på samme spillmesse for to år siden. «Ryse» er et sverdsvingende actionspill Microsoft håper skal nå samme episke (og kommersielle) høyder som «Gears of War» og «Halo». Må ikke spilles utelukkende med Kinect-sensoren, som først var planen.

«Quantum Break» - En sammensmelting mellom tv- og spillmediet fra finske Remedy, som sist var sysselsatt med actionthrilleren «Alan Wake». Vi så en liten trailer der ekte bilder ble blandet med spillgrafikk, men på E3 får vi vite mer om dette ambisiøse prosjektet.

Nytt fra Rare. Dette spillstudioet, som Microsoft bladde opp og kjøpte fra Nintendo, har de seneste åra vært sysselsatt med Kinect-sprell og avatar-snekring. Det er bekreftet at Rare får en stor rolle under Microsofts E3-pressekonferanse i dag. De skal gjenopplive en spillserie med «historisk sus», har det blitt sagt. «Kameo»? «Banjo-Kazooie»? «Viva Piñata»? «Perfect Dark»? En del bilspillfolk har dessuten vært innom Rare de siste åra – noe som heller ikke kan utelukke at det er Rare som er involvert i en «Project Gotham Racing»-reboot.

Fra ryktebørsen:

«Project Gotham Racing 5» vil ikke komme som en stor overraskelse. Microsoft har vist interesse for serien i flere år – og fornyet rettighetene til navnet for få måneder siden. Det er imidlertid klart at Lucid Games, som lenge var koblet til et slikt spill, lager en iOS-racer ...

Ryktene om «Crackdown 3» har økt i intensitet etter at Microsoft selv viste et bilde fra scenen under Xbox One-pressekonferansen. Der så vi de grønne, karakteristiske Orbs-ene fra «Crackdown». Vi vet lite om hva hjernen bak det første «Crackdown», David Jones («GTA», «Lemmings», «APB») har gjort de siste par åra. Er han nå tilbake ved roret, og sørger for at den flaue oppfølgeren blir glemt med en solid treer?

Kinect-maraton. Sammen med en ny, og mer presis, Kinect-sensor, skal Microsoft selvsagt øremerke en del av pressekonferansen til spillene som skal friste oss til å bruke denne kontrolleren. Det blir garantert både treningsspill, dans, bøy og tøy – men kanskje også mer sofistikerte opplevelser?

Black Tusk er navnet på et nytt studio i Canada som ble grunnlagt av noen tidligere EA-veteraner. Disse holder på med et nytt Xbox-prosjekt. Er de involverte med det neste «Halo»? Denne gjengen har uansett bekreftet at de har noe nytt å vise fram i kveld, på E3.

Mens vi snakker om «Halo» ... Microsoft annonserte i forrige uke «Halo: Spartan Assault» – et spill for Windows 8, Windows-mobiler og Surface-nettbrettet. Spørsmålet er om det er mer i vente fra denne tungvekterserien. Er det for tidlig med «Halo 5»? Får vi en «ventepølse» i form av en «Halo: Wars»- eller «ODST»-variant til Xbox One?

Følg pressekonferansen i vårt livestudio.

APPLE

Når? Pressekonferansen starter klokka 19.

Mens spillinteresserte følger spent med på hva Microsoft har å by på fra Los Angeles, skal Apple sparke i gang utviklerkonferansen WWDC 2013 litt lenger nord i California, i San Francisco.

Det gjør de blant annet ved å avsløre nye operativsystemer, både iOS7 og OS X 10.9.

Designguru hos Apple, Jony Ive, har tatt jobben med å lage et stiligere grensesnitt for mobilene, noe som blant andre Wired spår kan bety at utseendet på en iPhone eller iPad etter denne oppdateringen kan komme til å ligne mer på Windows 8-brukergrensesnittet enn i dag.

Når det gjelder hardwarebiten, er det størst sjanse for at Apple kommer til å melde om nye medlemmer til Mac Book-familien, mener Wired.

I første rekke nye modeller av MacBook Pro og MacBook Air.

Musikkstrømmetjenesten «iRadio» har det versert rykter om i lengre tid, og kanskje får vi høre mer om disse planene i kveld? De tre største plateselskapene skal uansett nå endelig være om bord, skriver Wired. Men hvorvidt tjenesten er klar for å nå kundene med det første, er uklart.

Følg pressekonferansen i vårt livestudio.

ELECTRONIC ARTS

Når? Pressekonferansen starter klokka 22:00.

Disse spillene vet vi kommer til å bli vist fra EA:

«Battlefield 4» - Storsatsningen fra skytespillgjengen i svenske DICE imponerte stort under premieren på GDC i San Francisco i mars. Da fikk vi en smakebit fra historiebiten – og det i form av en 17 minutter lang trailer. I kveld vil trolig EA vise mer av selve spillet, ikke fullt så fiksert på filmsekvenser som på GDC.

«FIFA 14» - Fotballspillene fra EA Sports har sammen med «Battlefield» blitt de to største melkekuene for EA. I år er det ekstra spennende: utviklerne i EA Canada har så langt bare vist hvordan neste «FIFA» blir på dagens konsoller. Får vi gameplay og grundigere innføring i Ignite-teknologien?

Ignite er navnet på spillmotoren som skal danne ryggmargen for neste generasjons sportsspill. Vi fikk et glimt av hva EA forventer av motoren på Xbox One-pressekonferansen.

«UFC», «Madden», «NBA Live» - Dette trekløveret nyter også godt av Ignite. Mixed Martial Arts-spillet «UFC» kom i stand etter at EA kjøpte rettighetene fra THQ i fjor. «Madden» trenger et løft etter å ha sunket noe i popularitet de siste åra, mens «NBA Live» markerer comebacket til EA på basketballbanen. De har hatt trøbbel med å skru sammen et godt spill for å matche 2K-spillene. I år prøver de seg igjen.

«Need for Speed: Rivals» - Denne gang er det EAs nye studio i Göteborg som setter seg bak rattet til en av de lengstlevende og bestselgende seriene. De har installert Frostbite 3-motoren fra DICE under panseret, og har allerede avslørt de første detaljene om det neste «NFS».

«Dragon Age III» - BioWare kommer til E3 for å vise nytt «Dragon Age». Spillet bruker «Battlefield»-teknologi (Frostbite) og har vært i utvikling en god stund. I fjor høst fikk vi drypp av info om at skalaen og omfanget av oppfølgeren har endret seg – og at utviklerne vil lage et spill til Xbox One og PS4, ikke bare pc.

«Titanfall» - Det neste fra Respawn Entertainment, studioet som ble dannet av Infinity Ward-grunnleggerne («Call of Duty 4: Modern Warfare», «Modern Warfare 2»). Spillet ble lekket i stor stil i forrige uke, og det er klart at spillet kommer eksklusivt til Windows-pc-er, Xbox 360 og Xbox One. Spillet skal være ferdig våren 2014 og blir garantert også vist under Microsoft-pressekonferansen. «Titanfall» er lynkjapp robotaction, der du enten spiller som en av disse drapsrobotene – eller stormer rundt på bakken som pilot.

«Plants vs. Zombies 2» - PopCap kommer tilbake med oppfølgeren som passende nok har fått undertittelen «It’s About Time». De mest årvåkne som allerede har sneket seg rundt på E3-området, har dessuten sett digre plakater som hinter om at det kommer mer.

Navnet «Plants vs. Zombies: Garden Warfare» underbygger ryktene vi tidligere har skrevet om: flower defense-suksessen kan få en avlegger i form av et skytespill(!).

Fra ryktebørsen:

«Mirror’s Edge 2» - Dette er trolig langt mer håndfast enn bare et rykte, for DICE har selv bedyret hvor høyt de setter denne serien – og hintet i en video i forrige uke at de har mer enn bare «Battlefield 4» å vise fram på E3. Det at EA selv, sammen med flere nettbutikker, har ført opp «Mirror’s Edge 2» på ymse produktsider, gjør at vi er ganske sikre på å få se kureren og parkour-eksperten Faith i Los Angeles denne uka.

Hva med Criterion? Britene, som de siste åra har snekret halsbrekkende bilspillaction i form av «Need for Speed» og «Burnout», har selv sagt at deres neste overhodet ikke følger i den tradisjonen.

Spørsmålet er hva denne gjengen holder på med – og om E3 i år er litt for tidlig for en visning av spillet? Lager de EAs «Grand Theft Auto»-konkurrent? Eller en nedlastbar, vågal opplevelse i mindre skala? Det er nesten umulig å spå hva denne gjengen holder på med.

«Star Wars» - EA har som kjent sikret seg et samarbeid med Disney, og skal lage nye eventyr lagt til denne galaksen langt, langt borte. Ettersom det ikke er mange månedene siden avtalen ble bekreftet, kan det hende studioene som er involverte trenger med tid på seg før de forteller om sine Star Wars-planer. Både Visceral («Dead Space»), DICE («Battlefield») og rollespillekspertene i BioWare skal lage «Star Wars»-spill. I tillegg har EA åpnet et nytt spillstudio i Los Angeles som også skal være involverte i disse planene.

«Mass Effect». Vi vet at BioWare har jobbet med en oppfølger, som de har vært nøye på ikke må oppfattes som «Mass Effect 4». Det blir nemlig ny hovedperson og en helt ny intergalaktisk floke du må løse. BioWare har flyttet utviklingen til et nytt studio i Montreal. Viser de noe på E3 i år, er det neppe mer enn en logo og noe konseptuell artwork.

Følg pressekonferansen i vårt livestudio.

UBISOFT

Når? Pressekonferansen starter klokka 23:59 (midnatt).

Disse spillene vet vi Ubisoft kommer til å vise i kveld:

«South Park: The Stick of Truth» - Ubisoft eier nå rettighetene til dette Obisidian-spillet, etter å ha viftet med sjekkheftet når THQ solgte unna sine eiendeler i konkurssalget sitt. Det nærmer seg lansering nå, så en grundig demo er noe vi kan forvente. Dessuten: det skader ikke om Trey Parker og Matt Stone entrer scenen for å gjøgle litt – akkurat som de gjorde i fjor, hos Microsoft (se etter 1:30 minutter).

«Assassin’s Creed IV: Black Flag»: Sjørøveri, en flaske rom innabords, og mer pirataction får vi garantert. Dette er den største kommersielle tittelen til Ubisoft per nå, og årets avsnitt har av utviklerne blitt beskrevet som «det modigste og mest unike i serien til nå». Spillet dukker trolig også opp hos Sony eller Microsoft i kveld/natt.

«Watch Dogs»: Hackeeventyret har fengslet siden premieren på E3 i fjor. Da vi traff spillsjefen for noen uker siden, hintet han fælt om at de komme til å brette ut informasjon rundt flerspillerdelen på E3.

«Rayman Legends»: Ikke lenger en Wii U-eksklusiv tittel. Det kommer ut til de fleste plattformer, også til Vita. Men foreløpig har det ikke vært snakk om PS4 og Xbox One.

«Splinter Cell: Blacklist»: Sam Fisher var med også på forrige E3, han, og nå som det nærmer seg lansering får vi helt sikkert et gjensyn.

«The Crew»: Nytt bilspill fra gjengen bak «Driver», med ytterligere hestekrefter hentet fra restene bak «Test Drive Unlimited»-studioet. Spørsmålet er om dette spillet legger vekt på realismen, og på den måten plasserer seg i bakspeilet til «Gran Turismo» og «Forza Motorsport», eller om Ubisoft har en tvist på lur?

Fra ryktebørsen:

«Prince of Persia», «Beyond Good & Evil 2» – eller hva med «Rainbow Six»-spillet som Ubisoft snakket om for et par år siden, men som har forsvunnet litt fra radaren i det siste? Når det gjelder «Rainbow 6: Patriots» jobbet utviklerne med et kontroversielt terrortema: en sivilist står på en tett trafikkert bro med en tikkende bombe stroppet fast til seg. Velger du å slenge vedkommende ut fra broen – og dermed redde mange sivile, eller tør du å prøve på å fjerne bomben?’

Svenskene i Massive Entertainment har i flere år jobbet med mystiske prosjekter. Samtidig har de vært involverte i flere av Ubisofts større spill den siste tiden. Er E3 2013 anledningen for at Massive skal annonsere et nytt spill?

Følg pressekonferansen i vårt livestudio.

SONY

Når? Pressekonferansen starter klokka 03:00 (natt til tirsdag).

Sony har fordelen av å vise kortene sine noen timer etter Microsoft, og har trolig lagt opp til noen variabler til sitt show i forhold til hva de er nødt til å røpe av informasjon - og hva som kan spares noen måneder.

Men de kommer garantert til å vise fram boksen sin, selve konsollen. Mange reagerte på at de bare viste PlayStation 4-kontrolleren i februar. Det blir også spennende å høre om Sony vil gå i fotsporene til Microsoft og begrense tilgangen til bruktspill. En flammende kampanje på nettet og Twitter har engasjert tusenvis med en bønn rettet mot Sony om ikke å gjøre PS4 like avhengig av nettilkobling, eller utrustet med bruktspillsperre.

Ser vi på lista over Sony-spill under, er det åpenbart at det ligger til rette for flere helt nye spill – ikke ytterligere oppfølgere eller sidespor i allerede kjente serier. 

Disse spillene vet vi Sony kommer til å vise i natt:

«Beyond: Two Souls» - David Cage sitt ambisiøse drama med Ellen Page i hovedrollen. Kommer til PS3 i oktober, men får trolig noen minutter under Sonys E3-pressekonferanse i natt.

«Gran Turismo 6» - Bilsimulatoren ble annonsert med matchende kulisser på Silverstone-banen i forrige måned. Kommer til PlayStation 3, og dette spillet inngår helt sikkert i den delen av E3-briefen til Sony som skal overbevise om at den gamle traveren av en konsoll fortsatt har mye igjen å tilby.

«Driveclub» - Den nye generasjonen bilspill kommer fra gjengen som tidligere har lagd «MotorStorm». Var også med på PS4-premieren i februar. Her er fokuset på sylskarp grafikk og sosiale bånd som knyttes mellom spillere og klubber, også når du ikke sitter foran tv-ruta.

«Killzone: Shadow Fall» - Guerilla er selvsagt på plass, og skal vise hvor mye kraft de klarer å få ut av PlayStation 4. Nederlenderne har vært trofaste mot Sony siden PS2-dagene, og har ofte blitt hentet opp på podiet for å demonstrere ny, banebrytende grafikk. Det blir trolig en ny gameplay-demonstrasjon fra «Shadow Fall» i natt.

«Final Fantasy» - Shinji Hashimoto entret scenen i New York City i februar for å vise oss en ett år gammel trailer, ment for å friste med nye Final Fantasy-eventyr. Han sa også at han har mye mer å vise på E3.

«Deep Down» - Nok et spill vi fikk et glimt av i februar, fra Capcom og som kjører på en ny spillmotor de kaller Phanta Rhei. Dette spillet dukker nok også opp i natt. Det vi så den gangen, under PS4-avsløringen, var gnistrende pen grafikk, noen digre monster – og løfter om at de vil fortelle mer om sitt nye «snart».

«The Witcher 3: Wild Hunt» - CD Project Red har foreløpig bare erklært at deres nye, digre rollespill kommer til PlayStation 4 og pc. Hvorvidt det skyldes at de har noen spreke nyheter å meddele på Sony-pressekonferansen, eller har andre planer med Xbox One og Microsoft, får vi svaret på i løpet av E3. Men ikke se bort i fra at dette spillet kan være med på Sony-briefen i kveld.

«The Witness» - Jonathan Blow, mannen som ble rost opp i skyene etter «Braid», ble hentet opp på scenen under PS4-showet i februar for å underbygge at Sony ønsker å skaffe seg solid indie-kredibilitet. Blow sitt neste, «The Witness», kommer til å lanseres først på PlayStation 4 – og får et forsprang på Sony-konsollen. Får vi se mer av spillet i natt?

«InFamous: Second Son» - Ny hovedperson, men med den samme friheten vi kjenner fra denne Sucker Punch-serien. Denne gang velger utviklerne å legge handlingen tett opp mot det også Watch Dogs byr på – der overvåkningssamfunnet er bakteppet.

«Destiny» - Det svære sci-fi-eposet fra Bungie («Halo») dukket overraskende opp hos Sony under PS4-briefen tidligere i år. Det at Bungie kom fra et Microsoft-samarbeid og nå tilsynelatende er bestevenner med Sony, åpner for at de også kan dukke opp på E3 med flere PS4-frierier.

Fra ryktebørsen:

Sonys tungvektere, Santa Monica, Media Molecule og Naughty Dog, har garantert lyst til å vise at de har noe å bidra med til PlayStation 4. Ett eller flere av disse kommer trolig til E3 med hemmelige planer i kofferten.

Når det gjelder Naughty Dog har de i disse dager lyst til å holde fokuset på fantastiske «The Last of Us» (som slippes i neste uke). Har de i tillegg lyst til å friste med et nytt prosjekt? «Uncharted 4», kanskje?

Media Molecule har allerede annonsert et par prosjekter. «Tearaway» til PlayStation Vita og et nytt Move-fiksert spill med kreativitet i sentrum. Sistnevnte ble vist under PS4-pressekonferansen i februar.

«The Last Guardian»: Evighetsprosjektet fra Fumito Ueda («Ico», «Shadow of the Colossus») kommer til PlayStation 3 og dukker opp på årets E3. Det meldte den offisielle E3-nettsiden for noen dager siden. Sony slo til

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3