Klarte Sony å «overbevise tvilerne»?

Døm selv! Her er alle PlayStation-nyhetene.

7. juni 2011 13:43

LOS ANGELES (PressFire.no): Sonys USA-sjef ventet ikke lenge før hackerangrepet mot PlayStation Network ble adressert. Jack Tretton ledet i år igjen pressekonferansen, og innledet med en alvorlig mine.

- Dette er ikke første gang jeg snakker foran en forsamling og det er en stor elefant i rommet, smilte Tretton forsiktig.

Men antydningen av et smil forsvant da han ba om unnskyldning overfor brukerne som var uten onlinetilbudet til PlayStation 3 i flere uker etter at hackere slo til mot PSN.

- Folk i pressen har sagt til meg at ingen dager var som de da man kom på jobb og startet nyhetsdekningen ved å grave i kontroversene. Til dere sier jeg; ingen årsak! I løpet av de neste 90 minuttene vil vi overbevise tvilerne eller de som enda ikke er en del av PS3-familien.

På denne måten klarte Tretton å ta opp PlayStation Network-krisen uten at det ble pinlige pauser. Han tok seg tid nok og hadde en elegant overgang til «Uncharted 3: Drake’s Deception» som var første spill ut. Helt sikkert ikke tilfeldig at man rullet ut en av storkanonene til PS3 etter innledningen, som handlet om PSN-krisen. «Uncharted 3»-traileren og livedemonstrasjonen på podiet var helt fantastisk!

I likhet med Microsoft, har Sony også sin egen bevegelsesteknologi (Move) – og derfor var dette også et mantra under denne pressekonferansen, i likhet med Microsofts Kinect-maraton. Men i tillegg fokuserte Sony like tungt på å misjonere om 3D-spilling. Faktisk fikk alle i salen delt ut 3D-briller for å prøvesmake Sonys 3D-titler på et 20 meters lerret, og flertallet av demonstrasjonene av nye spill ble vist i 3D-grafikk.

Lavere pris enn fryktet

Endelig fikk vi også håndfaste opplysninger om PSP-oppfølgeren, nå døpt PlayStation Vita. PressFire fikk sjansen til å teste denne konsollen i London nylig, men nå vet vi altså både hva lanseringsvinduet blir – og hva vi kan forvente å måtte betale for konsollen.

249 dollar for modellen med WiFi og 299 dollar for 3G-utgaven, blir prisen. Og dette var noe lavere enn de fleste hadde fryktet på forhånd - og en pris som matcher Nintendo 3DS. Publikum i salen – hele 6000 av dem – reagerte med enorm applaus og gledesutbrudd.

- Vi kommer til å lansere PlayStation Vita før jul, sa Kaz Hirai, men unnlot å gå i detalj om det gjelder én eller flere regioner.

249 dollar (som kan indikere en norsk pris rundt cirka 2500 kroner – eller litt mindre) er lavere enn man først fryktet. Men Sony hadde jaggu flere hardwarenyheter med seg til E3. For å få fres på 3D-satsningen sin, som enda ikke har tatt helt av, lanseres en 3D-skjerm  (24”) som klarer å produsere to bilder til to spillere – i stedet for at man er nødt til å spille i splitscreen. Denne skjermen, sammen med nye 3D-briller som vil bli billigere å handle, skal være med på å stimulere 3D-interessen, håper Sony.

En pakke, bestående av den nye 3D-skjermen, 3D-briller og en HDMI-kabel blir priset til 499 dollar. På kjøpet får du med et eksemplar av «Resistance 3». Disse produktene lanseres til høsten, ble det nevnt.

Satser på Move og 3D

Sony brukte mer tid på Move og 3D enn mange hadde tippet. I fjor på E3 var både Microsoft og Sony interesserte i å skape blest om disse nyvinningene, men i år trodde vi at Kinect og Move ville bli tonet ned noe. Men tvert i mot. Microsoft kjørte et eneste langt Kinect-show på sin brief, og Sony fulgte opp noen timer senere med mange nyheter knyttet til dette tilleggsutstyret som til nå har solgt 8,8 millioner enheter, hevdet Jack Tretton.

2K Sports lanserer «NBA2K12» med støtte for Move, noe som ifølge Kobe Bryant gjør spillet så bra at taktikken er dypere og mer effektiv enn det han opplever i virkeligheten med Lakers, sa han da han kom opp på podiet for å teste litt.

Utviklerne av «Sports Champions» viste «Medievel Moves», et spill som i tillegg får 3D-støtte. Planlagt lansering blir til høsten. «InFamous 2» og «Little Big Planet 2» får begge en utvidelse som åpner for nye måter å bruke Move på i disse to PS3-spillene. Det ekstremt tiltalende «BioShock Infinite» ble vist av spillets skaper, Ken Levine.

Da skjønte vi at det ville komme nyheter som setter PS3 i et godt lys – og helt riktig: Levine kunne fortelle at det vil bli Move-støtte i dette spillet, selv om han per i dag enda ikke kan si hva dette vil innebære i praksis. I tillegg avslørte Levine at PlayStation Vita får et «BioShock»-spill på et eller annet tidspunkt.

- Jeg uttalte meg negativt om bevegelseskontrollere, og særskilt Move, i et intervju. Jeg planlegger ikke alltid så grundig hva jeg skal si, det plumpet ut og var kanskje ikke det mest gjennomtenkte jeg har gjort, innrømmet Levine.

- Da fikk jeg beskjed om at Sony ville ha tak i meg, og ville snakke på telefonen. Der begynte idefasen – og inntil nå nylig har vi funnet svarene på hva vi har lyst å gjøre med Move i «BioShock: Infinite», sa spillskaperen.

Eksklusiviteter

Sony har sikret seg flere eksklusiviteter, de. Gjennom samarbeidet med EA, kunne Tretton fortelle at snøbrettspillet SSX kommer med en ekstra bane, lagt til Fuji-fjellet i Japan. Og denne får kun PS3-eiere kloa i. Dessuten får «Need for Speed: The Run» en ekstra disk med sju ekstra biler om du kjøper PS3-versjonen.

I timene mellom pressekonferansene til Microsoft, Ubisoft og EA – før turen gikk til Sonys – ble det diskutert om man fra det hold har gjort et fremstøt for å sikre seg noe ekstra til «Battlefield 3». Og det har man gjort. I fjor annonserte Microsoft at man har sikret seg tidseksklusivitet til alle «Call of Duty»-spill til og med neste år. Men Sony har litt mindre å slå i bordet med per i dag, i hvert fall. Kjøper du «Battlefield 3» til denne konsollen, får du «Battlefield 1943» inkludert i kjøpet.

Så noen nye spill som ble annonsert: «Street Fighter X Tekken» kommer også til PlayStation Vita. Og Cole, hovedpersonen fra InFamous, blir med som spillbar figur i slåssespillet! ModNation Racers blir også et Vita-spill, men dette dreier seg ikke om en ren port av PS3-spillet, forsikret utviklerne, som demonstrerte hvor raskt og enkelt det skal bli å lage egne baner ved hjelp av den trykkfølsomme skjermen (og trykkflaten på baksiden av konsollen). «Ruin», et helt nytt Diablo-aktig actionrollespill, er en spennende tittel. Når du føler deg ferdig for dagen med PS Vita-spillingen kan du lagre og fortsette der du slapp på PS3.

Sly Cooper er også snart tilbake! «Thieves of Time» blir undertilttelen, og spillet skal være ferdig først til neste år. Islandske CCP kunne avduke Dust 514 som virker veldig spennende. Dette skytespillet blir PS3-eksklusivt, vil støtte Move og koble seg til EVE Online på et spennende vis. Betaen fyres opp senere i år og planlagt lansering er våren 2012.  

Vi dekket hele Sonys pressekonferanse live i vårt Spillstudio - noe vi også vil gjøre med kveldens Nintendo-pressekonferanse der det blir avduket en helt ny hjemmekonsoll!

Les også: Alle nyhetene fra Microsoft

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3