LOS ANGELES (PressFire.no): Som eneste norske medie fikk PressFire.no noen tilmålte minutter med DJ Shadow under E3-messen i Los Angeles i sommer. Han er en av DJ’ene som utvikleren bak musikkspillet «DJ Hero», FreeStyle Games, har hyret inn for å lage musikkmiksene du finner i spillet.

«DJ Hero» mottok prisen for beste musikkspill under E3, basert på en avstemning med bidrag fra de største spillmediene, og det i konkurranse med blant annet «Guitar Hero 5» og «The Beatles: Rock Band».

Kanskje litt overraskende, tatt i betraktning at «DJ Hero» er et nytt merkenavn som konkurrerte mot såpass velkjente merkenavn?

DJ Shadow føler seg litt som på bortebane under en intens spillmesse som E3, forteller han innledningsvis.

- Det er første gang jeg er med på noe slikt, men etter å ha sett meg litt rundt, opplevd alle lydene og sett sirkuset på nært hold, har det faktisk inspirert meg som musiker, forteller han PressFire.no på E3s siste dag.

Mitt forhold til videospill har røtter tilbake til arkadehallene - da «Pac-Man», «Donkey Kong Jr.» og «Space Invaders» var ute.

- Skal jeg lage en plate som bare er sentrert rundt det lydmessige, eller bør jeg også fokusere på det «visuelle»? På E3 er det jo en egen fløy med musikkspill! Denne sjangeren av spill har nesten blitt til et eget dyr.

- Mitt forhold til videospill har røtter tilbake til arkadehallene - da «Pac-Man», «Donkey Kong Jr.» og «Space Invaders» var ute. Enten stjal jeg penger fra min mors lommebok eller sparte ukelønna til å spille disse spillene.

Joshua P. Davis, som han egentlig heter, ble hyret inn til å lage noen av de såkalte mashups'ene, eller miksene om du vil, som du kan spille i «DJ Hero».

Omtrent 100 låter danner grunnlaget, og består av to låter smeltet sammen til én miks. Det er 93 slike mikser med i det ferdige spillet som lanseres fredag 30. oktober.

Her finner du alle låtene som er med i spillet.

I tillegg til DJ Shadow, er navn som Daft Punk, Eminem, Jay-Z, David Guetta, Grandmaster Flash, nylig avdødre DJ AM, DJ Jazzy Jeff og flere involvert i spillet, enten i prosessen for å lage mikser eller ved å låne bort virtuelle kopier av seg selv som du finner i det ferdige spillet.

Les også: Se Rihanna versus The Killers i «DJ Hero».
Se også: Slik ser platespilleren i «DJ Hero» ut.

 

Slik ser samarbeidsmodusen ut, der en venn kan
spille gitar samtidig med at du leker DJ-Gud.

MARVIN GAYE VS. BOWIE

«DJ Hero» kommer sammen med en platespiller i plast, og inneholder også mulighet til å koble til en plastgitar om du har en slik liggende hjemme.

Ti låter inneholder denne formen for musikalsk samarbeid.

Men hovedvekten i «DJ Hero» er likevel lagt på klubbmusikk i sin aller videste betydning.

Du finner nemlig usannsynlige samarbeid som de mellom Marvin Gaye og David Bowie, Foo Fighters og Beastie Boys eller Gwen Stefani versus Gorillaz.

Spennet er stort, men målet med miksene har vært at det skal være morsomt å spille, og kanskje også skape feststemning i stua for de som sitter og ser at du scratcher, mikser og utfører litt turntablism.  

Din jobb er å følge instruksjoner på skjermen som minner om de du finner i andre musikkspill som Rock Band eller Guitar Hero, bare med helt nye kontrollfunksjoner lagt til denne platespilleren.

- Hvordan ble du involvert i dette musikkspillet?

- De spurte først om jeg ville lage to mikser. Jeg gjorde det og de likte det de fikk. «Hva med én til?», sa de da, og slik fortsatte det, forteller DJ Shadow.

- Det har vært et gjensidig bra samarbeid. FreeStyle Games var tidlig interesserte i å få innsikt i denne sjangeren musikk, og behandle den med respekt. Og jeg liker ikke å gjøre venstrehåndsarbeid. Jeg legger hele sjela mi i alt jeg gjør, så jeg håper alle blir fornøyd med resultatet.

Var dette noe jeg ville gjøre, eller fremstiller det meg som om jeg ønsker å dra på en egotrip?

Et musikkspill som «DJ Hero» gir artister som DJ Shadow en helt ny arena å presentere musikken sin på. Spillet løfter klubbmiksene bort fra mørke kjellerklubber eller svette dansegulv, og inn i stuene til folk. Dette var et av aspektene som tiltalte ved spillet, forteller han.

- Innledningsvis måtte jeg gå noen runder med meg selv. Var dette noe jeg ville gjøre, eller fremstiller det meg som om jeg ønsker å dra på en egotrip? Men som noen fortalte meg her om dagen: Om det ikke ble deg, så ville noen andre tatt denne rollen, noen som kanskje ikke er like kredibel eller erfaren.

- Jeg har vært DJ i 25 år, det er dette jeg elsker. Jeg føler jeg har opparbeidet meg særtrekk og kunnskap om det å være DJ som jeg har lyst til å gi videre, forteller han.

 

Den franske house/electro-duoen Daft Punk
er blant stjernene som medvirker i «DJ Hero».

GODFOT PÅ E3

Det er vanskelig å forklare hvordan man spiller «DJ Hero», om man ikke har prøvd det selv eller sett noen gjøre det på nært hold.

Det er kanskje også hovedgrunnen til at denne tittelen for mange lenge fremsto som en merkelig, eksotisk og ikke fullt så interessant musikkspilltittel.

Etter demonstrasjonene med utviklerne i FreeStyle Games på E3 i sommer, snudde oppfatningen raskt.

Journalistene som selv fikk se eller spille «DJ Hero» gikk ut fra båsene til Activision med et fårete glis rundt kjeften, og minutter før hadde man kjent at rytmene fra spillet forplantet seg ned til høyre eller venstre bein.

Les også: Her finner du flere nyheter, intervjuer og tester fra E3 2009.

DJ Shadow var en av de første som ble brukt som konsulent og mikser i spillet, og ga verdifulle råd når man skulle begynne å kjøpe seg lisenser og rettigheter til låtene. Senere har storfisker som Jay-Z og Eminem blitt med på lasset, og opptrer nærmest som ambasadør for spillet.

- Kan du si noe om hvordan du valgte låter til dine mikser? Tenkte du på å nå en bredere masse eller ville du levere låter som du normalt ville ha spilt om du opptrådte?

- Jeg hadde en ønskeliste over bestemte spor som jeg ville ha med i spillet. Noen låter klarte vi å få med i spillet, i andre tilfeller gikk vi tom for tid for å klarere rettighetene. Jeg måtte også ha med i regnestykket låter som utviklerne gjerne ville ha med.

Jeg hadde for eksempel ikke mikset en sang med Pussycat Dolls. Man må sette grensa ett sted.

- Jeg har prøvd å forme en bred og populær sang sammen med en mindre kommersiell. Som David Bowies «Let’s Dance» som jeg har mikset sammen med «Jack of Spades» med Boogie Down Productions. Jeg liker tanken på at folk kanskje oppdager Boogie Down Productions gjennom mashup’en, forteller DJ Shadow.

- Jeg liker begge disse låtene, og kunne ikke gått på kompromiss med min egen smak. Så jeg hadde for eksempel ikke mikset en sang med Pussycat Dolls.

- Man må sette grensa ett sted, smiler han.

 

«DJ Hero» lanseres fredag 30. oktober, og kommer ut til PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360 og Wii.

Lær deg prinsippene i «DJ Hero» fra utvikleren i denne filmsnutten:

 

Se DJ Shadow holde et «ekte» DJ-show under E3 2009:

Annonse

Kommentarer

På forsiden nå

top-article

«Beneath A Steel Sky»-oppfølgeren utsatt

Puss, puss, så får du en suss.

Les mer