Josh Hawley (venstre).

(PressFire.no): Det er duket for debatt om dataspill og loot crates i det amerikanske parlamentet, etter at en senator har lagt fram et lovforslag for å begrense og regulere bruken av mikrotransaksjoner og loot crates i spill.

Debatten om loot crates og mikrotransaksjoner har rast i noen år nå, etter at det for alvor tok fart i kjølvannet av kontroversene rundt «Star Wars Battlefront II».

Her i Norge har det enda ikke blitt gjort noen konkrete beslutninger, men Kulturdepartementet har mottatt innspill på at visse spillmekanikker kan falle under pengespilloven her til lands.

Det er den amerikanske republikanske senatoren Josh Hawley fra Missouri som har lagt fram lovforslaget, kalt «The Protecting Children from Absuive Games Act».

Under denne loven vil spill som inneholder gamblinglignende elementer eller myke paywalls (altså spill som ber deg betale for å komme deg videre kjappere), kunne bli regulert.

Det er forholdsvis brede vinger på lovforslaget, som favner alle spill som åpenbart er for eller brukes av barn, og mye av debatten vil sannsynligvis ligge i disse definisjonene.

- Når et spill er designet for barn, burde ikke utviklerne kunne utnytte avhengighet, sier Hawley i en pressemelding.

- Og når barn spiller spill designet for voksne, burde de være avskjermet for tvangsmessige mikrotransaksjoner. Spillutviklere som med viten og vilje utnytter barn bør ende opp med rettslige følger.

«Candy Crush» trekkes frem som en versting av slike spill, siden barn møter på de samme myke betalingsmurene som når voksne spiller. En rekke onlinespill som inneholder loot crates og mikrotransaksjoner kan også være i kikkerten.

- Samme hvor bra denne forretningsmodellen er for tek-industrien, så er én ting klar: Det er ingen unnskyldning for å utnytte barn gjennom slike metoder.

Lovforslaget skal legges fram for det amerikanske senatet «snart», og om det godkjennes der vil det så gå til kongressen for endelig gjennomslag. Det er den føderale handelskommisjonen i landet som er tiltenkt oversynsrollen.

Ikke overraskende er ESA, forbundet som representerer de største spillselskapene, misfornøyd med tiltaket, og sier at de kommer til å vise senatoren at det finnes muligheter for å begrense mikrotransaksjoner i spill.

- Flere land, inkludert Irland, Tyskland, Sverige, Danmark, Australia, New Zealand og Storbritannia har bestemt at loot crates ikke er det samme som gambling, skriver de i et tilsvar.

- Foreldre har allerede muligheten til å begrense eller hindre kjøp i spill med enkle foreldreinnstillinger.

Annonse

Kommentarer

På forsiden nå

top-article

Rekordtall for verdens største slåssespillturnering

Over 14 000 møtes til dyst i Las Vegas neste måned.

Les mer

Slik går de forskjellige e-sportene i Norge

«Counter-Strike» alene er større enn sjakkforbundet - se oversikten over 18 spill her.

Les mer