Sony dypt inne i forhandlinger for å kjøpe «GTA»-eier Take-Two, mener investorselskap

Men er det egentlig hold i ryktene?

14. mars 2019 04:28
Originalmeldingen fra Wedbush.

(PressFire.no): Det kokte bra på internettet da det i går kveld plutselig dukket opp rykter om at Sony og Take-Two var godt inn i forhandlinger om et oppkjøp.

Take-Two eier og publiserer serier som «Red Dead Redemption» og «Grand Theft Auto» – to av de største seriene i spillindustrien – og Sony hadde sikkert ikke hatt noe imot at disse var eksklusive til PlayStation fremover.

Men er det hold i ryktene?

Det hele stammer fra et plutselig hopp i aksjeverdien til Take-Two da børsen åpnet i går morgest. Teknologisjefen i det store analyse og investeringsselskapet Wedbush Securities, Joel Kulina, ga så ut en melding til deres klienter om at Sony var i parringshumør.

Denne ble etter hvert sitert på aksjenettsiden MarketWatch, og vips så hoppet aksjeverdien ytterligere. I skrivende stund har den økt med 6,88 prosent på én dag.

- TTWO M&A-prat gjør rundene. Ingen kilder. Ikke bekreftet, skal være ordlyden i meldingen som gikk ut.

«TTWO» er Take-Two Interactive Software, mens «M&A» betyr «Merger & Acquisition», altså sammenslåing og overtakelse.

Det tas forbehold om at det ikke er kilder til dette (!), men resten av meldingen fra Kulina er derimot ganske spesifikk, og den nevner til og med en pris for aksjene:

- Hører at Sony er i sene diskusjoner på styreromsnivå for å ta kjøpe Take-Two Interactive som skal betales for det meste i cash. Prisen vi har hørt er nær eller litt over 130 dollar per aksje.

Dette betyr at oppkjøpet i så fall ville vært på 59 milliarder kroner for 50 prosent av aksjene.

Noen av seriene Take-Two eier.
Noen av seriene Take-Two eier.

Kulina sykler derimot det hele litt bakover når han i en uttalelse til Gamesindustry.biz sier, til tross for denne spesifikke spekuleringen, at dette bare er spekulering.

- Dette er kun ubekreftet markedsspekulasjon. Jeg er ikke kilden til denne historien på noen måte, og jeg er ikke sikker på hvem som siterte meg, siden jeg ikke har snakket med noen på telefon, sier han.

Aksjeprisen på det tidspunktet lå på under 90 dollar, så at markedet reagerte var neppe så rart, men var det på grunn av denne påstanden?

En annen grunn til at aksjene gikk opp kan derimot være så enkel at utviklerne i Gearbox dagen før teaset en avsløring av et nytt «Borderlands»-spill. Take-Two gir ut spillene i serien via sitt underselskap 2K Games.

Dette kan også henge sammen med at mye av hoppet i aksjene altså kom før både MarketWatch og Kulina publiserte sine greier. Aksjespekulering er snåle greier, hæ?

Så skal Sony kjøpe hele Take-Two? Vi skal selvfølgelig være forsiktige med å si at det er helt umulig, for Sony har både mer enn nok råd og incentiver til å gjøre «GTA»-serien eksklusiv til PlayStation 5, om de vil.

Men er det realistisk? Neppe.

(Norge eier for øvrig (via Oljefondet) 0,89 prosent av Take-Two Interactive til en verdi av 904 millioner kroner.)

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3