(PressFire.no): Det har rast i spillmiljøer på nettet den siste uka, etter at en større plagiatskandale har rammet en av verdens største spillnettsider, IGN.

Det hele startet for rundt en uke siden, da YouTuberen «Boomstick» oppdaget at IGNs videoanmeldelse av spillet «Dead Cell» var utrolig lik hans egen – som var publisert en uke før IGN.

Anmeldelsene hadde svært store likheter i oppbygging, og hele setninger virket å være kjapt omskrevet, men overveldende lik i struktur.

Dette ble blåst opp i sosiale medier etter at Boomstick la ut en sammenligning på kanalen sin, og IGN bestemte seg for å selv undersøke hva som hadde skjedd.

Den aktuelle anmelderen var Filip Miucin, som har vært ansvarlig for Nintendo-dekningen hos IGN i nesten et år.

Men innen IGN rakk å gjøre stort med saken, dukket det opp flere plagiat-anklager. En «FIFA 18»-anmeldelse for Switch virket å være tatt fra nettsiden NintendoLife, kunne Kotaku melde.

Dermed ble det vann på mølla, og i en uttalelse skreiv IGN at de er enige – anmeldelsene hadde for mange likheter som ikke kunne rettferdiggjøres.

- Selv om vi som samfunn ofte deler følelser og selv enkelte ordvalg for å beskrive spillene vi elsker, har denne spesifikke situasjonen tråkket over grensen, og reflekterer ikke våre redaksjonelle standarder, heter det i uttalelsen.

- Selv om vår anmelder hadde spilt spillet og hadde oppglødde meninger om det, slik så mange av våre ansatte hadde, så var anmeldelsen rett og slett ikke akseptabel.

Det hele endte i at Miucin ble sparket, og «Dead Cell» måtte anmeldes på nytt.

 

Oppfordret til å lete mer

Men det var ikke over med det.

I en beklagelsesvideo innrømte Miucin at det var likheter, men at det ikke var meningen å skulle plagiere Boomstick.

- Jeg tar fullstendig eierskap til det som skjedde med «Dead Cell», sa han i videoen.

- Min prosess når jeg anmelder er ikke så forskjellig fra andre anmeldere jeg har møtt når jeg har jobbet som en profesjonell i spillmedieindustrien. Jeg gjør så mye research jeg kan, enten det er et spill, et produkt eller et event. Jeg prøver å se på alle ressursene jeg har tilgjengelig før jeg formulerer min egen kritiske mening.

- Det som skjedde var ikke med vilje i det hele tatt.

I videoen gikk han også til angrep på spillmediene som hadde gravd i de gamle sakene hans. Spesielt Kotaku fikk gjennomgå, der Miucin anklaget redaktør Jason Schreier for å fiske etter klikk.

- Kanskje han bare prøver å få så mange klikk ut av navnet mitt som mulig nå, eller kanskje han bare liker å sparke de som ligger nede.

- Dere kan bare fortsette å grave, Kotaku, og vær så snill og la meg få vite det om dere finner noe.

Dermed var balletten i gang. Kotaku gjorde som oppfordret, og fant ytterlige likheter i en anmeldelse av «Metroid: Samus Returns» til 3DS som Miucin hadde skrevet. Denne gangen var deler av anmeldelsen sakset fra Engadget.

 

Fjerner rubbel og bit

Men nå var også internett-befolkningen i gang, og gravde opp en rekke andre artikler og anmeldelser som skal ha blitt plagiert.

For eksempel virker en artikkel om «Octopath Traveler» å inneholde deler tatt rett fra Polygons anmeldelse av spillet, mens en forhåndstitt på «Bayonetta 2» virker å ha en hel del fra samme nettside.

Det kan også virke som om han har stjålet setninger fra andre IGN-skribenter, slik som i anmeldelsen av «Innerspace» og i andre artikler om «Octopath». Det har også kommet beviser for at han også før IGN-tiden tok andre folks ord som sine egne, der han blant annet rappet kommentarer fra spillforumet NeoGAF.

Deretter dundret NintendoWire.com ut denne videoen, som viser at Miucin stjal teksten fra deres «Fire Emblem: Warriors» nesten ord-for-ord.

Dette var nok for IGNs redaktører, som på Twitter uttrykker stor frustrasjon over det hele. De har nå gått til det drastiske steget at de har tatt ned nesten samtlige artikler og anmeldelser skrevet av Miucin siden han startet hos IGN.

Utdrag fra plagiat. (klikk for større)

- Jeg er dypt skuffet og lei meg for at det ser ut til at vi har hatt arbeid som er blitt direkte tatt fra, eller i beste fall basert på, andres arbeid. Jeg vil berolige alle med at vi tar aktive steg for å fjerne alt, og for å gjøre det rett igjen. Jeg føler meg sveket, skriver IGN-sjef Justin Davis.

På Twitter spør en bruker om de nå vurderer rettslige skritt, men IGNs sjefsredaktør Dan Stapleton sier han ikke er en advokat.

- Det er langt over mitt lønnstrinn.

Plagiater av andre personer sitt arbeide har alltid blitt sett på som noe av det verste en journalist kan gjøre, men den siste tingen folk fant ut at han hadde kopiert har en litt mer humoristisk tone:

Merkverdig nok virker det som om også LinkedIn-profilen som beskriver arbeidserfaringen til Miucin er tatt fra andre. Den inneholder blant annet en generell mal tatt fra en jobbsøkernettside.

Filip Miucin har ikke kommentert de senere avsløringene, men fjernet sin egen beklagelse fra YouTube etter at den fikk overveldende negativ tilbakemelding.

Her er videoen som startet det hele:

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer