De syv plattformene som ble testet.

(PressFire.no): Forbrukerrådet har i dag overlevert en offisiell klage til Forbrukertilsynet der fire spillplattformer anklages for brudd på angreretten.

Forbrukertilsynet er den offentlige tilsynsmyndigheten for forbrukervern, og kan utføre sanksjoner (for eksempel økonomiske) mot selskaper som bryter forbrukerlover.

Dette kommer etter at rådet undersøkte syv spillplattformer i desember i fjor.

Rådet konkluderer nå med at de nettbaserte spillbutikkene og -tjenestene Steam (som eies av Valve), Origin (Electronic Arts), PlayStation Store (Sony) og eShop (Nintendo) bryter loven når det kommer til angreretten.

Det er disse tjenestene som nå klages inn, i et arbeid Forbrukerrådet omtaler som en satsning for å styrke forbrukernes rettigheter i digitale tjenester og produkter.

- Spill for PC og konsoll skal også følge lover og regler, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

 

Finn Myrstad, fagdirektør i
Forbrukerrådet.

Bryter loven

Valve, EA og Sony klages inn til Forbrukertilsynet fordi de ikke eksplisitt sier ifra at angreretten bortfaller idet du kjøper et spill der, noe som kreves av den norske Angrerettloven §22 bokstav n og EUs Artikkel 16 i Direktiv 2011/83/EU.

Dermed er ikke angreretten bortfalt, og du skal i teorien kunne be om refundering av spill på tjenestene – noe som altså ikke er tilfellet.

Forbrukerrådet påpeker at alle disse tre riktignok nevner at angreretten bortfaller i sine kjøpsvilkår, men at de likevel ikke innhenter samtykke til dette når du kjøper spillet.

Steam nevner ikke angreretten i kjøpsprosessen i det hele tatt, mens Origin og PlayStation Store ikke følger formkravene for dette, sier Forbrukerrådet i klagebrevet.

Les også: Steam bommer totalt når det kommer til angrerett.

Nintendos sak er hakket mer spesiell, og selskapet klages inn fordi de rett og slett ikke lar deg avbryte forhåndsbestillinger i det hele tatt, selv om spillet ikke er lansert enda.

- Dette er i strid med norsk og europeisk angrerett og svært uryddig av fire mektige spillplattformer, sier Finn Myrstad videre.

- Handel med digitale produkter og tjenester, slik som digitale spill for pc og konsoll er ikke et lovtomt rom. De store spilleverandørene som selger sine varer på nett er blant verdens største underholdningsselskaper. De skal, som alle andre, følge lover og regler og ivareta forbrukernes rettigheter.

 

- Spillmarkedet er preget av forbrukerutfordringer

Forbrukerrådet sendte i februar en formell oppfordring til Nintendo, hvor de ba selskapet om å rydde opp i praksisen sin. Dette har derimot ikke ført frem, og Nintendo skriver i et svar at de mener de har sitt på det tørre, lovmessig.

Les også: Nintendo sier Forbrukerrådets tolkning av loven er «uholdbar».

I klagen siteres også PressFires egne tester av angreretten på konsollene, hvor vi uavhengig kunne bekrefte de påståtte lovbruddene til Nintendo – som nektet oss å avbryte og få refundert forhåndsbestillinger gjort bare minutter tidligere.

- Mens Forbrukerrådet kun så på vilkår og tilgjengelig informasjon når det gjaldt avbrytning av forhåndsbestillinger, gjennomførte PressFire stikkprøver der de forsøkte å benytte angreretten på spill som enda ikke var lansert, heter det i den formelle klagen til Forbrukertilsynet.

- PressFire sin stikkprøve bekreftet at Nintendo ikke lar forbruker avbryte forhåndsbestilling.

Vi fant også ytterligere problematiske forhold i både PlayStation Store og Xbox Store, noe klagebrevet påpeker, selv om sistnevnte butikk ikke er klagd inn offisielt.

- Forbrukerrådet mener stikkprøvene fra PressFire taler for at plattformenes praksis (PlayStation Store og Xbox Store, journ. anm.) også kan være problematisk.

Med overrekkelsen av klagene mot Sony, Nintendo, Electronic Arts og Valve er ballen nå i hendene på Forbrukertilsynet, som sitter med makten.

 - Det digitale spillmarkedet er preget av forbrukerutfordringer som uferdige produkter, kopisperrer, og misvisende markedsføring kombinert med forhåndsbestillinger. Du skal ha de samme rettigheter som andre, også når du kjøper spill, avslutter Myrstad.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer

På forsiden nå

top-article

Razer legger ned spillbutikken

Ble ikke engang et år gammel.

Les mer

Anmeldelse: Crackdown 3

Mer «Crackdown» - på godt og vondt.

Les mer