UFC 2009: Undisputed

By opp til blodig ringdans i Mixed Martial Arts-spillet «UFC 2009: Undisputed».

Fighteren min er nesten nede for telling. Kuttet over øyet har åpnet seg opp og det renner blod nedover ansiktet. I håp om å åpne forsvaret mitt regner det inn slag og spark fra motstanderen.

Men ved å holde guarden oppe, klarer jeg å få igjen pusten og går rett inn i en kombinasjon av lave slag i magen og så slenge ut venstrehooken.

Den treffer motstanderen min rett i haken, og han faller ned på gulvet. Deretter er det bare å denge løs på det forsvarsløse hodet til dommeren stopper kampen.

Dette er UFC, og det er ikke er ikke plass for nåde.

EN BLODIG FORTID

UFC, eller Ultimate Fighting Championship, startet som en konkurranse for å finne hvilken kampsportgren som egnet seg best i ringen.

Alle slag og spark var lov.

Men etter at daværende guvernør John McCain la ned forbud mot konkurransen i sin stat, innså arrangørene at de måtte forandre på reglene.

I begynnelsen var det utøvere i savate, kung-fu og sumobryting, men disse kampstilene forsvant da UFC utviklet seg til sporten den er i dag.

I spillet basert på denne sporten, får du bryne deg på over 80 fightere som inkluderer George St-Pierre, Chuck «The Iceman» Liddell og Forrest Griffin.

Spillutgavene av slåsskjempene er nærmest identiske med originalene, helt ned til detaljene på tatoveringene.

UFC-SHOW I STUA

I tillegg så er også alle de kjente dommerne og «Octagon»-jentene fra UFC også representert i spillet.

Når du velger en fighter og skal inn i ringen, blir kampen introdusert av den kjente annonsøren Bruce Buffer.

Introduksjonscenen er nesten en identisk kopi av hvordan de presenterer UFC-kampene på TV - både med musikken og hvordan informasjonen om fighterne presenteres.

Lydbildet i menyene består for det meste av hard rock og metallåter fra band som Puddle of Mudd, STEMM og Papa Roach.

Innimellom får du også høre små lydbiter av kjente sitater som både kommentatorene og fightere har kommet med i UFC.

Spillets kommentatorspor er faktisk et av spillets bedre deler - kommentaren er ofte variert og oppdatert på hvordan kampen går og de gjentar seg sjelden i samme kamp.

Mye har blitt hentet fra kommentatorspor fra tidligere kamper i UFC, noe som bidrar til å skape en autentisk atmosfære.

KREVENDE

Utvikleren Yuke har prestert å skape en veldig realistisk sportssimulator, hvor hovedmålet er å gi motstanderen juling ved hjelp av slag, spark, kast og såkalte submissiongrep.

Sistnevnte bestående av ankellåser, kvelningsgrep og smertefulle armbars.

Til å hjelpe deg med å bekjempe motstanderen din, har Yuke utviklet et kontrollsystem som skal forbedre teknikken din i kampens hete.

Dette systemet har en bratt læringskurve, spesielt når du ligger på bakken og du prøver å komme inn i en mer fordelaktig posisjon.

De grunnleggende slagene og sparkene kommer av å trykke på X,Y,B,A, hvor hver knapp korresponderer med en kroppsdel.

Men når det kommer til selve brytingen, må du lære å bruke høyrestikken og rotere i bestemte mønster for at du skal klare å bryte deg løs fra motstanderen din.

Heldigvis får du en opplæringsmodus første gang du starter opp spillet, og hvis du bruker den flittig så sitter du med et godt grunnlag for å takle de fleste motstanderne i spillet.

Til å hjelpe deg har du også valget mellom seks forskjellige kampstiler, hvorav tre av dem er i «striking», og de tre resterende er «grappling»-stiler. Så du kan ende opp med en fighter som bokser, men som også bruker sterke judokast i teknikken sin, eventuelt en kickboksende ju-jitsu-utøver.

Selv om det er relativt få stiler, så blir ingen kamper helt like da det finnes mange taktikker for å vinne en kamp.

GJENOPPLEV KLASSIKERE

«UFC 2009: Undisputed» har to moduser som kan kalles hovedmoduser - karriere og «classic fights». 

I karrieremodusen lager du en fighter for å bli nummer én i sin vektklasse.

Her følger du en plan, hvor du bestemmer hva du skal gjøre fra uke til uke.

Men før hver treningsperiode, må du velge ut en motstander fra listen du får fra kommisjonæren i UFC.

Etter å ha valgt motstanderen din, må du begynne med treningsperioden din.

Du kan velge å bygge opp styrke og kondisjon, ha en treningsøkt med sparrepartneren din for å bygge opp teknikk, eller ta PR-oppdrag for å øke sjansen for sponsorer.

I sistnevnte samler du nok «cred» til å låse opp enda flere sponsorer.

Dessverre så sliter sponsordelen med et dårlig menysystem, og det kan ofte virke som du bruker mer tid i menyene enn på selve kampen. For å kunne sette logoer på shortsen eller å bytte farge på utstyr, må du gjennom fire forskjellige menyvalg før du kan forandre på noe, noe som tar vekk litt av fokuset fra spillet.

Den andre modusen i spillet er «classic fights», hvor målet er å gjenskape tidenes mest kjente UFC-kamper.

Til denne modusen har utvikleren på forhånd produsert små snutter som forteller om høydepunkter fra tidligere kamper. Hvis du klarer å gjennomføre målene i kampen, låser du samtidig opp filmsnutter fra selve kampen.

FORVENT JULING ONLINE

Å ta kampene online kan være en slitsom affære, for dessverre så lider spillet i onlinedelen.

Kampene blir fort hakkete og inntastingene på kontrollen blir forsinket med flere tidelssekunder.  

Det tar også lang tid å finne en kamp, og i tillegg så møter du ofte amerikanere med dårlig nettilkobling.

På toppen av irritasjonsbarometeret kan du ofte bli slått ut i en såkalt «flash-KO», hvor et kjapt slag sender deg rett i drømmeland og tap, noe som kan gjøre at onlinedelen fort kan føles som en billig affære hvor første mann som treffer fort vinner.

På den positive siden blir du belønnet med titler som viser hvilke teknikker du mestrer i løpet av kampene.

«UFC 2009: Undisputed» er et spill som har kommet langt i å gjenskape den autentiske følelsen og spenningen av å se to slåsskjemper denge løs på hverandre.

At publikum heier eller buer i takt med kampens fremgang, bidrar dessuten til å få blodet i omløp.

En fungerende onlinedel er nok en avgjørende faktor for om mange plukker opp dette spillet eller ikke, men til dags dato er det dessverre merkbart heng i de fleste kampene som du prøver online.

Kontrollsystemet kan også være avskrekkende for de som ikke har tid eller lyst til å sette seg inn i et annerledes system - du må virkelig sette av et par timer for å forstå systemet.

Men belønningen er at du får spilt spillet som det var ment. Hvis du mestrer tekniske reverseringer, komplisert bryting og hardtslående teknikker, får du virkelig mye ut av «UFC 2009: Undisputed».

Utvikleren har kommet langt på vei med å lage et godt slåssespill, men må rette opp noen av feilene sine hvis de vil ha en sjanse på å konkurrere om beltet i spillsjangeren, spesielt med tanke på at EA har tenkt å komme ut med sin egen Mixed Martial Arts-fighter i 2010.

NB! Vi har anmeldt Xbox 360-versjonen. Spillet er også sluppet til PlayStation 3.

Oppsummering
Positivt
Negativt
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3