Q-Games har de siste årene vist seg å være en veldig kompetent utvikler av små og vanedannende spillperler.

Ikke bare har de bevist at de kan mestre små, enkle konsepter, men har også klart å gjøre dem tilgjengelige og morsomme for de fleste med en PSN-konto.

PixelJunk-serien står nå som studioets viktigste flaggskip, som med seriøse overdoser av både god kritikk og innholdsrike oppdateringer, har gjort titlene blant de beste nedlastbare spillene på plattformen.

Utviklerne har nå relansert det kritikerroste «PixelJunk Monsters» på PSP, og komplimentert migreringen til den håndholde plattformen med en rekke oppdateringer og ekstra innhold.

 

Og nå.. fra begge sider.

TOWER DEFENCE FOR ALLE PENGA

Oppgaven din i «PixelJunk Monsters Deluxe» er å forhindre en stadig økende flod med monstre fra å nå basen din.

Monstrene kommer i store antall og i bølger, og for hver enkelt av dem som når basen drepes en av innbyggerne dine.

Målet ditt er derfor å forsvare de stakkarslige beboerne før bestanden når null, ved å plassere forsvarstårn i veien for fienden.

Disse tårnene skyter automatisk på monstrene innen rekkevidde, noe som gir deg den litt mer passive rollen med å finne strategiske posisjoner å plassere dem.

I tillegg er det opp til deg å finansiere forsvaret, ved å plukke opp gull og edelstener fra de avdøde fiendene.

Fienden selv har ingen intelligens, men følger i stedet en satt bane fra de ankommer brettet, til de når basen. Stien de følger er som regel veldig forutsigbar, så utfordringen kommer av å optimalisere plasseringen av forsvaret i henhold til angrepsmønstrene deres.

Monstrene finnes i en myriade forskjellige varianter - alle med både svakheter og styrker mot enkelte tårn. Dette krever at du holder deg et skritt foran de forventede fiendetypene - noe spillet heldigvis viser deg - samtidig som du etablerer et fleksibelt og variert forsvar.

Tårnene du har til disposisjon kommer først i noen enkle, primitive varianter, som blant annet piltårn, men akkompagneres senere av mer avanserte og kostbare typer.

Disse kommer selvsagt ikke gratis, og ønsker du å benytte de sterkere tårnene må du bytte til deg teknologien mot edelstener, som kommer fra noen avdøde fiender.

De samme edelstenen kan også benyttes til å oppgradere og forsterke egenskapene til eksisterende tårn, noe som skaper situasjoner der du må vurdere om du skal bruke den kostbare valutaen til å forsterke ledd i forsvaret, eller investere i ny teknologi.

 

Vi fant opp juvet, og de fant opp ballonger!

LITEN MEN UTFORDRENE

Progresjonen fra brett til brett utspiller seg i et relativt lineært og metodisk tempo, hvor  du gjennomfører et brett for å låse opp det neste.

Ønsker du å hoppe litt fram og tilbake har du også muligheten til dette, i tillegg til å kunne spille allerede fullførte brett om igjen.

Du bruker i utgangspunktet et kart til å navigere deg gjennom disse brettene, men ofte støter du på blokader som hindrer progresjonen din.

I enkelte tilfellene blir du her bedt om å perfeksjonere eller mestre et satt antall av dem før du slipper gjennom.

Det er i denne fasen du kommer til å bruke mesteparten av tiden din i «PixelJunk Monsters Deluxe», når perfeksjonering av brett krever at du behersker de etablerte reglene i mye større grad enn vanlig.

Vanskelighetsgraden økes jo lengre inn i spillet du kommer, så det gjelder å ha både tålmodighet og sans for prøving og feiling hvis du ønsker å utforske alt tittelen har å tilby.

Det kan virke utilgivelig til tider, spesielt når du må starte på nytt fordi én enkelt fiende lurte seg gjennom forsvarslinjen din i den siste bølgen.

Heldigvis er det aldri så galt at det ikke kan fikses med en liten pause. Det er et typisk spill du kan legge fra deg i frustrasjon, kun for å plukke opp igjen en time senere med nye ideer om hvordan et problem kan løses.

I tråd med flerspillerfilosofien til Q-Games kan naturligvis også denne iterasjonen av «PixelJunk Monsters» oppleves med en ekstra person til stedet, noe som faktisk anbefales framfor å spille alene.

Dette kan enten skje over ad-hoc eller internett, selv om det nesten er krav om at spilleren sitter i samme rom når kommunikasjon gjennom spillet alene er begrenset til abstrakte ikoner og ubrukelige beskjeder.

 

Pearl Harbor, gjenskapt til minste detalj.

NYHETER OG EKSTRAMATERIALE

«PixelJunk Monsters Deluxe» samler materiale fra både «PixelJunk Monsters» og utvidelsespakken «Encore» fra 2008.

Den inneholder dermed alt det gamle materialet tilgjengelig fra PSN-versjonen, i tillegg til å tilføye sin egen bunke med nyheter og oppdateringer.

Av nevneverdige nytt opprettes det blant annet en helt ny øy, bestående av en håndfull unike utfordringer.

 Disse følger både kreativiteten og vanskelighetsgraden til de foregående øyene, og er ikke i mangel på noen merkbare kvaliteter, annet enn kanskje antallet.

Står du fast, eller går lei, kan du alltids begi deg over i den nye «Tiki Hut»-delen av spillet, som tilbyr troféutfordringer baserte på de brettene du allerede har spilt gjennom. Klarer du disse, ofte absurde, utfordringene, blir du belønnet med bonusmateriale som temaer og konsepttegninger.

Fiendetyper og tilgjengelige tårn har også fått nye medlemmer, noe som bringer det hele til et imponerende variert antall. Har du spil den gamle versjonen til døde, er det definitivt nok ekstra å sette seg inn i her - så lenge du ikke har noe i mot å spille gjennom de gamle brettene på nytt.

Av fiendene som er lagt til inkluderes blant annet lynraske, brennende varianter av de gamle fiendene, men også fiender festet i ballonger som først må skytes ned med piler.

Det hele legger til et godt lag med strategisk variasjon, spesielt siden de nye elementene også integreres med de originale brettene.

De nye tårnene varierer også kraftig, mens noen av dem utforsker nye ideer, slår andre gamle konsepter stødig sammen.

 

Har du funnet glede i «PixelJunk Monsters» før, er det liten sjanse for at denne versjonen vil skuffe deg. Det er et godt kjøp for alle som synes konseptet høres interessant ut, og er også en forsvarlig investering for gamle bekjente, takket være det nye pålegget og det portable formatet.

Med relanseringen av «PixelJunk Monsters» har Q-Games i alle fall bevist at den gode spillopplevelsen er at produktet, med sitt enkle konsept, men allikevel tidløse og minneverdige kvaliteten, ikke setter store krav til maskinvaren.

Du kommer uansett til å bli overrasket over hvor mye spilletid du får ut av «PixelJunk Monsters Deluxe», og med tid vil du også undre deg over hva spillet gjorde på Playstation 3-kjempen i utgangspunktet, når kanskje den mest ideelle plattformen lå nedstøvet på hylla ved siden av hele denne tiden.

Annonse

Kommentarer

På forsiden nå

top-article

Har du «Tetris» på mobilen?

Om det er laget av EA bør du lese dette.

Les mer

Nintendo vant forbrukerrettsaken mot Norge og Tyskland

Søksmålet om forhåndsbestillinger av spill på Switch forkastet. Anken kan ta halvannet år.

Les mer