(PCworld.no): Apple snudde opp-ned på ting da de først lanserte iPhone, som på mange områder var en smartere og mer brukervennlig smarttelefon enn vi hadde sett tidligere.

Så et par år senere gjorde de det samme med lanseringen av iPad.

Verken smarttelefoner eller tavle-pc-er var nye ting, men Apple gjorde det enklere og mer brukervennlig enn tidligere – og det har uten tvil vært en knallsuksess.

Det tok ikke så lang tid før alternativene med Android dukket opp. Microsoft derimot har hengt etter.

Windows Phone 7 var et kurant forsøk på å henge med, mens det først var i fjor sommer selskapet viste frem noe som kunne minne om en konkurrent til iPad.

Ikke bare viste Microsoft frem et alternativ til Apples iOS på nettbrett. For nå hadde Microsoft, som tidligere i hovedsak har holdt seg til programvare, nemlig tenkt å levere maskinvaren også.

Selskapet hadde planer om å konkurrere med direkte mot Apples iPad og Android – og sine egne samarbeidspartnere på pc-fronten.

Microsofts Surface-brett kommer i to hovedvarianter. Surface Pro kjører vanlig Windows 8, mens Surface RT er utstyrt med det noe enklere operativsystemet Windows RT, som er tilpasset ARM-prosessorer. Ulempen er noe svakere ytelse, mens fordelen er langt lavere strømforbruk.

LES OGSÅ: TEST: Samsung Ativ Smart PC Pro XE700T1C - Nettbrett og pc i ett

 

Windows i lettversjon

Windows RT er basert på Windows 8, og for de fleste vil den eneste merkbare forskjellen være at man ikke kan kjøre vanlige Windows-programmer i RT-versjonen. Ellers vil det meste fremstå som identisk i de to Windows-variantene.

Surface RT dukket opp i amerikanske butikker i passelig tid før julesalget i fjor, og nylig ble det tilgjengelig også her til lands.

Microsoft selv sier at Surface RT i hovedsak er myntet på forbrukere, som alternativ til iPad- og Android-nettbrett. Vi tror imidlertid at det nok kan være vel så interessant for bedriftsbrukere, spesielt med integrasjon mot Microsofts løsninger som allerede benyttes i mange bedrifter.

LES OGSÅ: Her er Windows RT bedre enn iOS

 

Smekker og smart design

Microsoft har gløttet til konkurrentene da de utviklet Surface, men har samtidig valgt mange egne løsninger på ting. Kanskje litt uventet for Microsoft, har de endt opp med å lage et virkelig lekkert nettbrett.

Surface RT er laget i en magnesiumlegering kalt VaporMg, som gjør nettbrettet solid og lett. Til tross for at Surface RT er en del større enn iPad, er vekten under 20 gram høyere.

På baksiden av nettbrettet finner du en utrolig hendig støtte som er laget i det samme, solide VaporMg som resten av nettbrettet. Denne vippes enkelt ut, og er ikke stort tykkere enn et vanlig bankkort.

Dette er en løsning vi har savnet på andre nettbrett siden de først begynte å dukke opp. Apple har for så vidt løst det med et deksel som kan brettes sammen til en støtte, men det blir ikke like lekkert og smart som Surface-brettets integrerte støtte.

LES OGSÅ: TEST: Dell Latitude 10 - Surface-konkurrent med skikkelig Windows

 

Den smarte støtten er
integrert i nettbrettet.

Stor skjerm, lav oppløsning

Fremsiden av Surface RT er dekket av en 10,6 tommer stor skjerm i 16:9-format. Resultatet er en skjermflate som er litt over 40 prosent større enn iPads 9,7-tommer i 4:3-format.

Gitt størrelsen er det litt skuffende at Microsoft har valgt å begrense oppløsningen til relativt beskjedne 1366x768 piksler.

Det gir langt lavere punkttetthet, og et mindre skarpt bilde, enn på de beste Android-brettene og de nyeste iPad-enes sylskarpe skjerm.

Du vil nok ikke merke så mye til den lavere oppløsningen ved bruk av spill og andre apper eller når du navigerer menyene. Oppløsningen, eller mangelen på sådan, blir imidlertid mer synlig når du skal surfe på nettet, hvor du får se mindre av en nettside på skjermen og må bla mer i nettleseren.

Tekst vises heller ikke like skarpt som på en skjerm med høyere oppløsning, selv om Microsoft har gjort en del for å bøte på problemet med ClearType-teknologi.

Skjermen ellers er jevnt over meget god. Fargegjengivelsen og lysstyrken er god, og på nivå med andre, gode nettbrett. Innsynsvinkel og kontrast er også som forventet, og gode nok til variert bruk. Også her er det imidlertid et lite stykke opp til de beste nettbrettskjermene.

 

Brukergrensesnittet er det samme
som i Windows 8,
og er meget godt tilpasset nettbrett

Flere apper på én gang

Med 16:9-formatet og litt lure tilpasninger i Windows RT har fleroppgavekjøring plutselig blitt et alternativ på nettbrett. I normal nettbrettmodus kan du enkelt trekke en app ut fra siden av skjermen og la det dele skjermen med en annen app.

Kjekt om du for eksempel vil surfe samtidig som du sjekke epost eller prater i Skype.

Det er ellers mulig å kjøre en vanlig skrivebordsmodus, som er identisk med skrivebordet vi er vant med fra tidligere Windows-versjoner.

Gitt at du ikke kan installere vanlige Windows-programmer er det imidlertid ikke all verdens du får gjort på det gamle skrivebordet.

Det er imidlertid her du finner Office-programmene, som ligger forhåndsinstallert i fullversjon på Surface RT, samt den vanlige filutforskeren fra Windows.

I skrivebordsmodus kan du også surfe på nettet med en vanlig versjon av Internet Explorer, om du ikke er komfortabel med nettbrettversjonen.

LES OGSÅ: TEST: Toshiba AT300 - Sprekt og relativt rimelig

 

Via deksler med tastatur kan Surface RT
på flere bli et bedre alterantiv
til bærbar pc.

Nvidia på innsiden

Surface RT er utstyrt med en firekjerners Nvidia Tegra 3-prosessor på 1,4 gigahertz, to gigabyte arbeidsminne og 32 eller 64 gigabyte lagringsplass. Synes du det blir litt lite lagringsplass kan du enkelt utvide den ved hjelp av microSD-minnekort.

Prosessoren kombinert med to gigabyte minne gjør at Windows RT alltid flyter lett og fint. Vi har fortsatt til gode å merke tregheter i menyer eller apper.

Vi har brukt Surface RT til alt fra spill, Netflix og HD-video i PowerDVD Mobile, til Word og Excel, og hele tiden har brukeropplevelsen vært knirkefri og behagelig.

Nettbrettet er utstyrt med et par kameraer på lave 1,2 megapiksler. Til videosamtaler fungerer de fint, men til stort mer enn det er de lite egnet.

Microsoft har valgt å droppe 3G- eller 4G-støtte i Surface, og begrunner det med at de undersøkelser viser at de aller fleste uansett bruker nettbrettet i hjemmet eller i nærheten av et trådløsnett.

Det er uansett en smal sak å dele internett fra en smarttelefon, og vi kan ikke si å ha savnet mobilt nettverk i Surface RT i den perioden vi har brukt det.

 

Touch Cover har ikke fysiske taster,
men er i stedet basert på
en trykkfølsom overflate.

Geniale tastaturløsninger

Med Office-pakken på plass er det duket for at Surface RT også kan være et nyttig verktøy for de som skal skape, vel så mye som konsumere. Med de smarte Touch og Type Cover-dekslene er det fullt mulig.

For mens Apple kun har et deksel som kan fungere som støtte, har Microsoft valgt å gi sitt deksel langt mer nytteverdi.

Det tre millimeter tynne Touch Cover-dekselet er et tastatur med pekeplate, i tillegg til å beskytte skjermen.

Touch Cover-dekselet har ikke fysiske taster, men en trykksensitiv stofflate med små opphøyninger som fungerer som taster. Det føles ganske uvant starten, men med litt tilvenning sitter det bra.

Touch Cover er en langt, langt mer behagelig løsning for å skrive tekst på nettbrettet enn hamre løs på et beinhardt skjermtastatur. Touch Cover kommer i forskjellige farger, slik at du kan friske opp det ellers grå nettbrettet litt ekstra.

Vil du ha noe som minner enda mer om en vanlig bærbar, tilbyr Microsoft også Type Cover, som er 2,5 millimeter tykkere enn Touch Cover. På 5,5 millimeterne har Microsoft klart å presse inn ekte taster.

Tastevandringen er overraskende god, og tasteresponsen konsis og behagelig. Type Cover har også en pekeflate som er enklere å bruke og mer presis enn på Touch Cover.

LES OGSÅ: TEST: Microsoft Wedge Mobile Keyboard - Tastatur til Windows-nettbrett


Husk deksel

Prisforskjellen mellom de to tastaturtypene er rundt 200 kroner, og vi er ikke i tvil, vi ville lagt de ekstra kronene i det for å få Type Cover. Når du kjøper Surface kan du velge om du vil kjøpe det som nettbrett, uten deksel, eller som en pakke med både brett og deksel.

Som rent nettbrett er Surface RT smidig og smart, men uten tastaturdekselet mister man mye av nytteverdien og wow-faktoren. 

Uten deksel koster Surface RT fra rundt 3 900 kroner, mens du må legge til omtrent 700 kroner for en pakke med Touch Cover i tillegg. Velger du å kjøpe dekselet utenom, koster det relativt stive 900 kroner. 

 

Vil du ha maksimal presisjon gir Type
Cover deg et ekte tastatur
til Surface RT.

Full kontorpakke

Surface RT leveres med en fullversjon av Microsoft Office RT, som tilsvarer Office i vanlig hjemmeversjon til Windows på pc.

Det betyr at du får tilgang til Word, Excel, PowerPoint og OneNote.

Det vil nok være nok for de fleste, og gir god mulighet til å jobbe videre med dokumentene fra jobben når du er på farten.

Som med så mye annet på Surface kan du lagre filer og dokumenter til Skydrive-kontoen din.

Om det er et stor pluss med en skikkelig versjon av Windows, er det litt verre med apper ellers. Det følger med et knippe apper til litt forskjellig bruk, som e-post, nettprat og kart. Det ligger også med apper for video- og musikkavspilling, men formatstøtten er ikke all verdens.

Dermed kan det være en fordel å ta en tur innom app-butikken for å finne noe litt mer avansert. Problemet da er app-utvalget, som enn så lenge ikke er stort å skryte av.

Sett opp mot antallet og variasjonen i apper som du finner på Apples App Store eller Google Play til Android, står det relativt stusselig til med Microsofts App-butikk. Mye brukte apper som for eksempel Facebook, Spotify eller Instagram var for eksempel ikke å finne i app-butikken da vi testet Surface RT.

Gitt at kameraene på Surface RT ikke er fryktelig avanserte, er det kanskje ikke noe stort savn å ikke ha Instagram.

Problemet med få apper var for så vidt mye det samme da iPad og de første Android-nettbrettene dukket opp.

Vi vil tro at antallet både kjente og kjære og helt nye apper vil øke betraktelig i tiden som kommer. Ikke minst vil det nok hjelpe at nær sagt alle appene som fungerer til Windows 8 på pc også fungerer på Windows RT.

Dermed kan utviklere enkelt nå ut til to plattformer samtidig, fremfor å måtte lage flere versjoner av appene sine.


Konklusjon

Med Surface RT har Microsoft hentet inspirasjon fra både vanlige nettbrett og fra pc-enes verden. Det virker som om tanken er at Surface RT skal redefinere hva et nettbrett kan være, og fremstå litt som den perfekte blandingen av pc og nettbrett.

Tanken er for så vidt god, og til en stor grad vellykket. Samtidig gjør det at Surface RT blir litt ufokusert, og ikke gjør noen av delene helt skikkelig. I alle fall ikke ennå.

Vi liker at du både kan sløve med surfing og enkle apper i sofaen, eller at du kan ta med deg Surface RT på reise og faktisk få jobbet litt skikkelig med det. Slik sett har Microsoft lykkes godt med målet om å redefinere nettbrettet.

Surface RT er det første nettbrettet som virkelig lar deg både forbruke og produsere på en effektiv måte, selv om flere for så vidt har gjort gode forsøk basert på Android tidligere.

Alt er imidlertid ikke perfekt. For om designen er stilig og smart, spesifikasjonene gode og tilbehøret er smått genialt, er det noe som mangler her: innholdet.

For Windows RT - som Surface RT er basert på - kreves det nemlig at det tilbys mer innhold. Flere apper vi kan sløve med når vi sitter på toget, på bussen eller hjemme i sofaen. Enn så lenge mangler helt grunnleggende apper. Når app-utvlaget stiger, vil Surface RT - og Windows RT generelt - bli et mer aktuelt iPad- og Android-alternativ for den gjengse forbruker enn det er så langt.

For bedriftsbrukeren er vi langt tryggere på Surface RT som et godt valg. For dem er Surface RT en rimelig miks av nettbrett og pc som kan brukes til både jobb og underholdning på farte, og et mye mer spennende og nyttig alternativ enn de mer underholdningsrettede nettbrettene fra andre produsenter.

Vi for vår del har nå uansett funnet vårt nye favorittnettbrett på reisen til og fra jobb – og ikke minst på lengre reiser. Så får vi bare leve med litt lav oppløsning og få apper. Det siste vil nok i det minste bedre seg i månedenes som kommer.

Annonse

Kommentarer

På forsiden nå

top-article

Anmeldelse: Half-Life: Alyx

«Half-Life»-serien er tilbake i storform i det beste og største VR-spillet hittil!

Les mer