«Zelda» eller «Shadow of the Colossus»?

Hest er best-mimrestund – og årets strategispill skal kåres.

25. desember 2011 17:55

(PressFire.no): I løpet av et titalls kåringer de siste dagene har vi presentert våre favoritter fordelt på ulike spillsjangere.

Daglig har vi servert to slike delkåringer, og runder av med den store finalen den 28. desember der vi avslører hva redaksjonen har vurdert som det aller, aller beste spillet fra 2011. 

Inntil da kan du få tilgang til en kjapp oppsummering av det som har skjedd til nå i vår kåringsbonanza ved å klikke deg inn hit. Der finner du alle vinnerne til nå samlet på ett brett.

I dag skal vi granske de nygamle titlene som har kommet ut i år. Det dreier seg om remakes eller HD-versjoner – som rett og slett ikke bare er verdt pengene, men også sørget for at vi kjente en nostalgisk tåre presse seg vei. I tillegg skal vi kåre det vi mener er 2011s aller beste strategispill.

NB! Nederst i saken ser du hvordan vi har gått frem for å kåre våre favorittspill, og får også en flott bonusvideo servert!

BESTE GJENSYN

Vinner:
«The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D» (se trailer her).

Disse var også med i vurderingen men nådde ikke helt opp:
«ICO/Shadow of the Colossus HD» (se trailer her).
«Resident Evil 4 HD» (se trailer her).
«Another World: 20th Anniversary» (se trailer her).
«StarFox 64» (se trailer her).
«Street Fighter III: Online Edition» (se trailer her).
«Super Street Fighter IV: 3D Edition» (se trailer her).
«Call of Duty: Modern Warfare 3» (se trailer her).
«Halo: Anniversary» (se trailer her).
«Beyond Good & Evil HD» (se trailer her).
«Crysis» (se trailer her).
«Tactics Ogre: Let Us Cling Together» (se trailer her).
«Chrono Trigger iOS» (se trailer her).

Det var antydninger til håndgemeng i redaksjonen over hvem som skulle ta denne prisen. Både «Shadow of the Colossus»-samlingen og «Zelda» lå an til å krige om førsteplass, men grunnen til at «Zelda» tok gjensynsprisen er fordi det er en bedre remake.

Grafikken er helt ny, kontrollene er gjort tightere og spillet i seg selv er skrudd til akkurat nok til at det føles friskt ut. Å inkludere «Master Quest», som gir deg helt nye templer var smart, og selv små tillegg som hjelpevideoer for nykommere og en «Boss Rush»-modus var velkomne.

At spillet også går for å være et av verdens beste er ikke en dum ting, heller, og det er nesten merkverdig hvor mye et tretten år gammelt spill kan skubbe skuldre med selv de største spillene i dag.

Om du aldri før har spilt spillet er det ingen grunn til å vente, og har du allerede rundet «Ocarina» vil du likevel få den samme følelsen som du gjorde i 1998 – mer ros enn som så kan vi nesten ikke gi et spill!

Vi registrerer at en av våre anmeldere er en skikkelig spøkefugl som hadde nominert «Call of Duty: Modern Warfare 3»  i klassen årets beste gjensyn.

Les også: Vår anmeldelse av «The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D».

BESTE STRATEGI

Vinner:
«Total War: Shogun 2» (se trailer her).

Disse var også med i vurderingen men nådde ikke helt opp:
«Frozen Synapse» (se trailer her).
«Anno 2070» (se trailer her).
«Cities XL 2012» (se trailer her).
«Atom Zombie Smasher» (se trailer her).
«Panzer Corps» (se trailer her).

2011 har vært et noe magert år hva strategispill angår, målt i kvantitet. Heldigvis har de spillene som har kommet vært av såpass bra kvalitet at vi alt i alt har liten grunn til å klage.

Og øverst på listen vår blafrer banneret til «Total War: Shogun 2» i sval bris foran en rød soloppgang.



At spillet er et av de sterkeste spillene i den knallgode og meget anerkjente «Total War»-serien sier sitt: «Shogun 2» gjør ingenting grensesprengende nytt, men spillets kombinasjon av en meget dyp og velpolert blanding av strategi både på slagmarken og som «Daimyo» - klanleder og bestyrer over store territorier fylt av byer og ressurser - sørger for at du kan sitte foran PC-en i timevis mens du håndterer godene, styrer skitne politiske spill og ikke minst forbereder hærstyrken din til neste episke slag.

Og det er på slagmarken «Shogun 2» virkelig skinner. Det blir fort et brutalt, men samtidig episk skue når over tusen soldater går i strupen på hverandre: Å se en bølge av tapre samuraier i stram formasjon bryte seg gjennom fiendens linjer, dekket av treffsikre bueskyttere, gjør det meget tilfredsstillende å sitte som dirigent for det hele.

«Shogun 2» er strategi på sitt beste: Vakkert, vanskelig og akk så engasjerende.

Les også: Vår anmeldelse av «Total War: Shogun 2».


Hvordan har vi gått frem for å kåre de beste spillene fra 2011?

- Først inviterte vi alle spillanmelderne i PressFire til å stemme på sine favorittspill fra årets som har gått, fordelt på de ulike sjangerne.

- Etter en opptelling satt vi, med noen få unntak, igjen med en vinner i hver klasse. I noen få kategorier var det imidlertid så jevnt at det måtte en debatt/krangel til for å kåre en seiersherre.

- Vinnerne av hver kategori var naturlig nok også kandidater til å stikke av med den aller gjeveste prisen: Årets beste fra 2011. Akkurat den kåringen runder vi av med, den 28. desember.

- Frem til da skal vi på daglig basis presentere enda flere av våre favorittspill fra året som har gått.

Video fra dagens to vinnerspill, pluss noen høydepunkter fra kommentarfeltet vårt:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3