Retrohjørnet: Spillmusikk

Hvilken spillmusikk er din favoritt?

12. februar 2012 21:33

(PressFire.no): Blip blop blap! Da da da daaaa! Biiip! DOOOP!

Spill har nesten alltid hatt musikk ved sin side, selv om det ikke alltid var musikk under spilling.

De tidligste spillene hadde som regel en liten truddelutt før du startet, eller etter hver bane. For eksempel spill som «Pac Man» eller «Excite Bike».

Det første spillet som hadde musikk under selve spillinga derimot, var Namcos «Rally-X» (som noen kanskje husker som loading-underholdningen til «Ridge Racer» på PSP, bare med en annerledes musikk). Sweet, sweet, «musikk» – som du kan høre igjen her.

Og etter det har det egentlig bare tatt helt av.

Men det var arkadespill

For noen tiår siden hadde vi ikke høyttalere på PC-en engang. Musikken kom ut av en såkalt PC-speaker – et stakkarslig, men nostalgisk lydinstrument som egentlig bare skulle si ifra om datamaskina hadde et eller annet feil ved seg.

Denne buzzeren var som regel festet i selve kabinettet eller bestod av en liten dings på hovedkortet som var det aller første de gamle datamaskinene startet opp når du trykket inn på-knappen.

Dette slik at maskinen kunne sende ut en lydmelding dersom noe var galt og videofunksjonene ikke kunne få opp en feilmelding på skjermen.

Spillutviklerne skjønte raskt at vi kunne få musikk ut av dette, og dermed fikk vi høre blant annet «Leisure Suit Larry»-temaet bokstavelig talt rett ut av boksen. Nydelig!

Forøvrig en fin sang å høre hvordan teknologien har kommet seg. Her er originalen fra 1987. Her er samme melodi, sist hørt i et skikkelig spill i «Leisure Suit Larry 7» i 1996. Fremført av Al Lowe, forresten.

Hjemmekonsoller hadde lydteknologi langt over det PC-er hadde på den tiden, men etter noen få år med denne sprakinga fra kabinettet gikk vi heldigvis over til mer high-tech saker også der. Roland-kort og MIDI ble vanlig, og til slutt husker jeg at SOUND BLASTER 16 kom og styrte showet på datamaskinen vår.

Samtidig lanserte både Sony, Sega og Nintendo (og etter hvert Microsoft) nye konsoller som for alvor trakk oss vekk fra de gode gamle bipene og inn i veldige musikkproduksjoner med hundrevis av mennesker.

Andre favoritter

Jeg skyter meg sikkert i begge føttene ved å inkludere noe jeg hører på akkurat nå, for det blir jo gjerne byttet ut om kort tid – men du verdens min om ikke musikken i «The Sims», altså originalen, ikke sitter klistret på hjernen selv tretten år etter release.

Hvem husker ikke den rolige pianomusikken når du bygger hus, eller den ekstremt avhengighetsdannende butikkmusikken når du shopper grønne sofaer eller supertoaletter.

Selv plystringen til postjenta sitter fortsatt risset inn i hjernebarken min. Her har du forresten hele lydsporet til spillet på Spotify.

Jeg kan vel også legge til at «Red Alert» og Frank Klepackis «Hell March», diverse variasjoner av «Comic Bakery», «Curse of Monkey Island»-tittellåten og et utall andre spillåter jevnlig er innom spillelistene mine. Og da mener jeg et utall.

Men det blir for mye arbeid om jeg skal liste opp alt av spillmusikk jeg liker (for ikke å snakke om alle de magiske fortolkningene som ligger på YouTube av fans).

Apropos Spotify!

Så helt til slutt: Jeg klasket for en del år tilbake sammen en liste på Spotify med all spillmusikken jeg fant for den nå nedlagte Spillbloggen til Dagbladet. Her kan du velge og vrake i en hel del gratis spillmusikk.

Den er nok litt utdatert akkurat nå, men om dere finner noe snacks må dere gjerne dele det i kommentarfeltet, så skal jeg legge det til.

Og selvfølgelig: Hva er favorittspillmusikken din?



JEG VIL LESE MER «RETROHJØRNET»!

Du kan klikke deg inn her for vår komplette liste over retroartikler, eller klikke på noen utdrag under her:

Det kommer en ny Retrohjørne-artikkel hver søndag. Sånn cirka.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3