«Tidenes verste spill» ble gjemt bort på dynga for 30 år siden. Nå kan det bli ditt

«E.T.» havnet på Ebay.

5. november 2014 18:15

(PressFire.no): Det nærmer seg premieren på dokumentaren som tar for seg krisen spillbransjen opplevde på 80-tallet  og det synlige, skitne beviset på nedturen.

Atari 2600-konsollen var den mest populære på markedet. Da Steven Spielbergs «E.T.» kjapt ble et fenomen etter kinopremieren i 1982, var det derfor helt naturlig at avtalen om en spillversjon ble inngått i hui og hast.

Beskjedne fem uker fikk Howard Scott Warshaw på seg til å lage spillet.

Spielberg og hans representanter ble lokket med 20-30 millioner dollar for å undertegne en slik avtale. Det kommer fram i traileren du kan se i denne saken.

Men dette spillsalget kollapset, og Atari havnet i en dyp krise i kjølvannet.

NB! I denne retrospillsaken kan du lese mer om «E.T.»-skandalen.

Historien om «E.T.»-skandalen nådde Ebay

Resultatet ble så dårlig at det ikke bare havarerte ambisjonene for «E.T.»-spillet, men også sto i fare for å knele spillbransjen i USA helt i perioden fra 1983 til 1985.

Inntektene sank med 97 prosent i løpet av disse årene – en epoke folk i Japan omtaler som «The Atari Shock».

Et stort antall «E.T.»-kassetter ble begravd, for å skjule skampletten for resten av verden. Historiene og legenden om den angivelige dumpinga levde i flere tiår etter.

Et dokumentarteam bestemte seg tidligere i år for å saumfare søppelfyllinga i Alamogordo, New Mexico for å sjekke om myten stemte.

Dette var nemlig åstedet Atari skulle ha benyttet for å kvitte seg med et stort antall «E.T.»-spill etter fadesen ble et faktum.

Utgravningen har tydeligvis også spredt seg utenfor dokumentarfolkas rekkevidde, for nå har flere eksemplarer fra denne utgravningen forplantet seg til nettauksjoner.

Snart premiere

Det var mer enn bare «E.T.» som ble funnet i april. Atari brukte også dynga til å kvitte seg med annet utstyr og andre spill.

En Ebay-selger, som går under navnet tbhs575, har lagt ut nærmere hundre spillkassetter fra denne utgravingen til auksjon.

Han omsetter blant annet 25 stykk «Centipede», ti hver av «Phoenix», «Defender» og «Warlords», ni «Missile Command»­kassetter – og 20 eksemplarer av «E.T.»-spillet. 

Alle disse skal stamme fra utgravningen initiert av filmskaperne bak «Atari: Game Over».

Prisene strekker seg fra 50 dollar (cirka 340 kroner) for det rimeligste, «Centipede» og helt opp til 500 dollar (cirka 3400 kroner) for «E.T.», naturligvis det mest ettertraktede i denne småskitne samlinga.

Utgravningen ble fulgt av en rekke skuelystne. Både journalister, noen celebriteter og Microsoft-folk var med for å overvære øyeblikket da gravemaskinene gjøv løs på landfyllinga.

Microsoft har sikret seg rettighetene til å vise «Atari: Game Over» først via Xbox-plattformene. Denne uka ble det klart at premieren skjer 20. november. Microsoft tilbyr denne via Xbox-konsollene eller Xboxvideo.com – og blir gratis å se.

Stengte tv-satsningen

«Atari: Game Over» tar for seg et bredere spekter at Atari-historien – perioden selskapet vokste voldsomt og var drevet av unge visjonærer som raskt skjøt gullfuglen og håvet inn penger, og til kollapsen symbolisert gjennom denne «E.T».massegraven.

Opprinnelig var Microsoft-planen å fronte en større satsning med egne film- og tv-produksjoner under fanen Xbox Originals, men avdelingen ble stengt tidligere i år.

Den eksternt produserte Atari-dokumentaren, ymse «Halo»-prosjekter og «Quantum Break»s serie-bit, skal ikke ha blitt rammet av denne nedskjæringen.

FOTO: Xbox Wire.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3